Întrebarea idioată a unui tânăr USR-ist

 

Ce ai făcut dumneata pentru mine?

Cu ani în urmă am vizitat în adâncul muntelui măruntaiele tehnice ale Hidrocentralei de pe Lotru. O minune a științei și a inteligenței umane. Cel care concepuse și proiectase hidrocentrala, profesor universitar, încă mai trăia, la o vârstă înaintată, în București. Pe atunci USR-ul încă nu se născuse pentru a salva România. Mai bine. Altfel, era posibil ca întrebarea deplasată pe care un tânăr USR-ist din Slobozia mi-a adresat-o mie, un om obișnuit (Ce ai făcut dumneata pentru mine?) să îi fie adresată acelui om de știință, pensionar. Din păcate, destui pensionari dintre cei care au fost vârfuri ale științei și culturii românești au ascultat discursul de ură al Ciumei Galbene PNL, USR, PMP în anii 2017, 2108, 2019. O binemeritată majorare a pensiilor făcută de PSD era catalogată de ideologii URII drept „pomană electorală”. Ba chiar l-au auzit pe un infatuat și un limitat „la de toate”, Ludovic Orban, afirmând: „S-a terminat cu pomanageala”.

Revenind la tânărul USR-ist, am să îi povestesc ce au făcut pentru el, pentru prezentul lui de astăzi, milioane de femei din România care au lucrat in CAP-uri în perioada 1950-1989.

Marea lor majoritate nu mai sunt, au plecat demult, din motive naturale „către un liman de tihnă și împăcare” (Serghei Esenin). Mai sunt în viață, în prezent, câteva sute de mii și au o pensie de 800 de lei lunar. Ca inginer agronom, am lucrat în producție, în CAP, timp de opt ani. Programul zilnic, mereu același, al acestor minunate femei era următorul: la orele 7.30- 8.00, în centrul satului. Azvârleau sapele în remorci, apoi cu bocceluța cu mâncare în mână se ajutau una pe alta la urcare. Pe câmp săpau 7-8 ore, sub soarele puternic, cu basmaua trasă mai în față, pe frunte. Era umbrela lor de soare. Pauză pentru servit masa, ouă fierte, roșii, carne prăjită de la garniță. Beau apă de la „sacaua” care le aștepta la capătul rândului.

Și, din nou, sub soarele arzător, la sapă. Din mai și până în septembrie. Din septembrie și până la începutul lui decembrie recoltau manual la sfeclă și la porumb, tăiau cocenii cu secera și îi făceau căpițe. Pe ceață. Pe frig. De multe ori pe ploaie. Și mai și glumeau: „arătăm ca niște zdroale”. Aceasta a fost munca lor toată viața. Ce primeau în schimb, drept răsplată? În natură, 150 de kg grâu și 150 de kg porumb pe an, pentru colivă, pentru brutăria CAP-ului și păsări. Bani destul de puțini. Le ajungeau pentru nelipsiții gumari, întreținerea gospodăriei, ceva încălțăminte și îmbrăcăminte mai bună pe care o țineau în „camera de la stradă” și o îmbrăcau la biserică, nunți și pomeni.

Milioanele de tone de grâu, porumb, floarea-soarelui, fasole, soia ajungeau în silozuri la „fondul de stat” unde plata era de doi bani. În schimb, la export, unde ajugea cea mai mare parte din aceste produse se plătea bine, în valută. Cu acești bani, obținuți pur și simplu prin exploatarea muncii acestor femei s-a construit enorm în România. Un singur exemplu, pentru tânărul USR-ist, dar și pentru toți cei de dreapta, care consideră că majorarea unei pensii de 800 de lei pe care o primesc acum aceste femei constituie „o crimă economică” (am citat din „nimicul” Ludovic Orban): „salba de hidrocentrale (denumire dată de comuniști-limbaj de lemn sau romantism revoluționar?) de la Bicaz și până la Lotru, constituită astăzi în cel mai profitabil activ al Statului român, Hidrolectrica”. A fost jefuit zece ani de regimul Băsescu și de acoliții lui din PDL și a intrat pe profit imediat după constituirea USL-ului (PSD plus un alt PNL – CRIN ANTONESCU).

Ce face USR-istul nostru de dimineață până seara târziu? Aprinde becul, dă drumul calculatorului, luminează biroul întunecat din turnul cu zece etaje, aerisește artificial etc. Și mai face ceva. Pune întrebări idioate celor care au muncit în comunism mai mult pentru el, decât pentru ei. Iar pentru noi, pensionarii de astăzi și pentru România mulți și-au dat chiar viața. Dar noi îi comemorăm, nu îi batjocorim.

Ing. Constantin POPA


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved