Între ceea ce promitea a fi Amara acum 30 de ani și cum este Amara azi, s-a creat nu o breșă, ci o prăpastie!

* Dialog cu doamna Dorina Sandu, candidat independent pentru Consiliul Local Amara

 

– Să începem cu ce este mai important: Care credeți dumneavoastră că sunt avantajele prezenței în Consiliul Local Amara a unui consilier independent?

Dorina Sandu: În primul rând, vorbim despre un angajament personal și despre un rol esențial al candidatului independent într-un context de nemulțumire, de neîncredere a populației în ceea ce înseamnă politica actuală, partide și politicieni. Oamenii nu mai au convingerea că le sunt reprezentate interesele, că le sunt apărate drepturile, siguranța socio-economică, securitatea personală.

Trecem de ani buni, ca să nu spun decenii, printr-o criză de încredere a cetățeanului, în orice instituție a statului, nu doar politică, o criză care se adâncește, dar din păcate nu se face nimic în acest sens. Mergem mai departe, ignorând, acceptând prezența unor personalități publice rupte de această realitate a neîncrederii românilor în instituțiile statului, în reprezentanții acestor instituții și partidele politice. Este starea actuală a României, nu doar a localității noastre.

Iubesc Amara, respect oamenii, îmi doresc să mă implic mai mult. Nu vreau să trăiesc sau să-mi reproșez vreodată că aș fi putut face mai mult și nu am făcut.

Primul punct pe care l-aș pune pe agenda de lucru a unei persoane publice ar fi acesta: sunt demn de încrederea alegătorilor?!? Am convingerea că cel puțin în comunitățile mici politica va fi a candidaților independenți sau nu va mai fi deloc. Este motivul pentru care am ales să candidez în această postură. Dacă aș fi făcut-o acum 4, 8 sau 20 de ani aș fi făcut același lucru.

Câștigăm alegerile cu oamenii dar să nu uităm pentru cine câștigăm: TOT PENTRU OAMENI! Este unul din avantajele prezenței mele în Consiliul Local Amara ca și consilier independent.

Un alt avantaj este cel al alternativei electorale. După atâția ani de dezamăgire și erodare a încrederii în clasa politică și competența liderilor politici, pe cine să alegi sau ce să alegi? M-am întrebat adesea dacă oamenii vin la urne să voteze pentru un candidat anume sau vin să voteze în realitate împotriva celor cu care nu sunt de acord.

Un al treilea avantaj este cel al drepturilor și competențelor consilierului local. Codul Administrativ reglementează modalitățile de promovare a activității consilierului local care „trebuie să … ” (și subliniez acest aspect!), să organizeze periodic întâlniri cu cetățenii, să organizeze audiențe, să prezinte un raport anual de activitate care va fi făcut public prin grija secretarului primăriei și să nu uităm dreptul de inițiativă. Sunt pârghiile legale pe care le voi exploata la maximum.

– Să mergem pe aceeași linie: care sunt atuurile dumneavoastră în această postură?

Din această postură am posibilitatea de a pune în slujba comunității o serie de competențe și abilități personale. Mă refer la performanțele profesionale în domeniul sociologiei, al cercetărilor de teren.

Este foarte important să înțelegi evoluția fenomenelor socio-economice, politice și demografice… tendințele existente.

Nu îmi doresc acest loc în consiliul local dintr-o ambiție personală, ci din dorința de a face bine celorlalți, de a ajuta mai mult. Știu să ascult, să apreciez păreri și idei noi, să mobilizez o echipă pentru atingerea unor obiective, să transform eșecul sau greșeala în oportunitate. Sunt adepta viziunilor pe termen lung, a adaptării la schimbările sociale…

Viziunea strategică, abilitățile de luare a deciziilor și asumarea responsabilității sunt trei factori cheie pentru a putea depăși climatul actual de incertitudine și a identifica noi oportunități. Îmi doresc să formăm o echipă care să răspundă eficient la provocările actuale ale Amarei și să le rezolvăm în mod constructiv. O echipă ale cărei valori principale să fie încrederea, respectul, colaborarea.

Cred cu tărie în puterea de a transforma viața acestei localități. Putem să ne construim viața, să reconstruim localitatea așa cum ne-o dorim și să lăsăm în urma noastră lucruri extraordinare! Este suficient să facem în mod constant pași mici și lucruri semnificative. Nu contează cine ești sau ce deții, contează doar să faci mici diferențe care vor desființa expresiile „nu se poate”, „există limitări”, „nu avem cum”, „nu avem cu ce”. Că tot spuneați de consilier independent! ,,Independent”… te poți gândi și la o „singură persoană”. Nicio problemă! Schimbarea poate începe și de la o singură persoană, hotărâtă să acționeze, să influențeze o altă persană, apoi alta, și alta, o persoană hotărâtă să schimbe „nu putem” cu „putem”, „există limitări” cu „putem desființa aceste limitări”, „nu avem cum” cu „să vedem cum putem avea.”

Cum să existe schimbare în bine fără implicare, cum să-ți fie mai bine dacă nu te confrunți cu ceea ce te ține pe loc sau te trage înapoi, cum să ai succes fără a acționa, cum să realizezi lucruri care să conteze fără să te apuci de treabă?!? Dăm vina sau invocăm „nu avem resursele necesare!” Ce scuză bună!!! Dacă avem dorința de a face și un set de abilități și aptitudini care îți permit să-i ajuți pe ceilalți, „să te înhami” la a face ceva pentru ceilalți, vin și resursele necesare. Când spun „a te înhăma” mă refer la cuvântul angajament! Nu la „a încerca”, fiindcă nu este suficient. Ci la angajament, la „a face acest lucru”!

Nu schimbi nimic cu bune intenții și încercări. Schimbi prin a acționa, prin devotament, dedicare, simțul datoriei și al responsabilității. Ar fi ideal ca indiferent cine va ocupa funcția de primar să ducă la bun sfârșit tot ce are pe lista promisiunilor. Eu am venit cu un program electoral puțin altfel! Un program pentru care îmi asum responsabilitatea în mod independent, un program care care dincolo de lista obiectivelor vine cu idei, identifică și propune soluții pentru o parte din problemele comunității, un program centrat pe obiective care pot fi realizate în următorii patru ani!

– Cunoașteți istoria orașului Amara mai bine decât oricine. Haideți să vorbim despre trecut, despre Amara și oamenii săi, cum îi știați în urmă cu peste 30 de ani !

Vă mulțumesc pentru aprecieri, am descoperit și alte lucruri despre trecutul Amarei, iar o a doua ediție a Monografiei localității Amara va fi cu siguranță mult mai bogată în informații, dar cu permisiunea dumneavoastră aș dori să vorbim despre prezent! Este foarte important trecutul, dar înțeles nu ca o simplă enumerare de fapte sau evenimente cât mai ales ca posibilitate de a ne descoperi originile, ca să spun așa și a ne modela prezentul. Învață din trecut, păstrează fundația și elimină „cărămizile” care s-au dovedit a fi greșeli, nu înainte de a învăța din ele!

Oamenii?!? Aceiași oameni buni, blânzi, iubitori, dornici, primitori, cu zâmbetul pe buze chiar dacă uneori acest zâmbet este perdeaua trasă peste durere, tristețe, nemulțumire, lipsa speranței. Nu pot să spun altceva. Eu nu văd oamenii cu ochii! Îi văd cu sufletul! Găsesc în cei din jur ceea ce găsesc în propriul suflet!

Despre Amara?!? Și acești ultimi 30 de ani?!? Pot sintetiza într-o singură frază: Între ceea ce promitea a fi Amara acum 30 de ani și cum este Amara azi, s-a creat nu o breșă, ci o prăpastie!

Ne va lua ceva timp și multă determinare pentru a reduce distanța dintre marginile acestei prăpastii și nu va fi un drum ușor! Am făcut pași mari pentru a trece de la comună la oraș! Va trebui să facem pași mici pentru a recontura statutul de oraș.

Amara nu are probleme! Amara are o grămadă de probleme! De unde vom începe? Din locul unde ne aflăm! Lângă grămada aceasta de probleme care tot crește mai ceva ca Făt-Frumos din poveștile copilăriei! Să fim realiști!

Nimeni nu le poate rezolva pe toate, dar fiecare poate rezolva ceva anume! Fiecare poate „extrage” o problemă din acea grămadă și o poate rezolva! Ca și consilier pentru dezvoltare personală nu prea îmi place cuvântul „trebuie”!

Prea des am auzit „trebuia, dar nu am avut cu ce”, „trebuia, dar nu am avut cu cine”. Gata! Trebuie pus punct și să ne concentrăm pe ceea ce avem și să formăm echipe pentru a avea cu cine!

Pentru grămada mare de probleme propun soluția pașilor mici. Eu cred în ceea ce am scris în programul electoral! Cred în mine, în convingerile mele, în misiunea mea, în oamenii din Amara. Nu îmi doresc acest loc în Consiliul Local pentru mine! Îl doresc pentru oameni! Fiindcă îmi pasă! Nu am program centrat pe idei mărețe, ci pe idei mici, realiste, cu impact mare!

Amara s-a împotmolit la propriu în perioada aceasta a tranziției prelungite! Nu s-au valorificat rolul teritorial și resursele disponibile la nivel județean și național. Nici rolurile socio-economic și cultural. Dacă în programele electorale ale partidelor locale găsim aceleași obiective și propuneri de acum 4, 8, 12 ani sau mai mult, ce ne spune acest lucru?!?

Fie nu am avut un model, o strategie de dezvoltare corect întocmite în funcție de nevoile identificate la nivel de colectivitate și posibilitățile reale ale Amarei, fie nu am avut oamenii, echipele capabile să urmărească acest demers al strategiei și să-l finalizeze cu bine!

În acest proces de dezvoltare a unui oraș există limitări și bariere la nivel de resurse și oportunități mai ales în cazul orașelor mici și mijlocii!!!

Ce te poate ajuta?!? Documentația, legislația, inovația și … administrația!!!

– Cum vedeți prezentul Amarei?

– O punte! O punte între trecut și viitor! Dar ne-am blocat undeva la jumătatea drumului! Vorbim despre Amara ca fiind un oraș al viitorului, dar uităm situația socio-economică și demografică! Toate cele trei paliere sunt în declin!

Atractivitatea turistică s-a diminuat în ultimele trei decenii dramatic, populația a scăzut, s-au pierdut locuri de muncă, a crescut numărul persoanelor migrate în căutarea unui loc de muncă în afara granițelor țării… Reducerea ofertei de forță de muncă și apropierea de municipiul reședință de județ nu vor fi un punct forte pentru potențialii investitori. Nu ai economie, nu ai cum dezvolta!

Probabil cineva ar putea spune: „Și ce am putea face?”

Este adevărat, unele aspecte nu pot fi „oprite”, dar putem da dovadă de mai multă flexibilitate și ne putem concentra pe strategii de redefinire sau reînnoire a bazei economice, pe capacitatea de a influența la nivel județean și național, pe identificarea unor resurse care să ofere oportunități de dezvoltare. Și despre procesul de accesare fonduri europene am câteva observații! Nu legate de aspecte gen „nu au fost depuse suficiente proiecte!” Nu își au rostul!

Dar orașele mici și mijlocii au fost mult defavorizate! Planurile naționale elaborate au vizat comunitățile rurale, iar fondurile alocate prin cele mai importante programe operaționale au fost destinate doar orașelor mari și municipiilor.

Chiar nu se putea face nimic?!? Nu-i suficient să faci parte din AOR – Asociația Orașelor din România. Amara face parte! Dar cât și-a făcut auzită vocea?

Sunt necesare propuneri și inițiative astfel încât decidenții politici să facă o prioritate din problemele orașelor mici. Să ne amintim de situația când s-au făcut demersuri pentru a trece înapoi la statutul de comună! Și în Amara am auzit voci în acest sens! Sunt convinsă că motivul a fost accesarea de fonduri europene!

Asociația Orașelor din România ne poate susține! Putem fi o echipă care să solicite întâlniri la nivel de ministere pentru ne susține cauza! Mă gândesc la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice. Și deja am început să văd viitorul Amarei…

– Cum vedeți viitorul?

– Primul lucru pe care îl văd în acest moment: avem nevoie de sprijin și soluții concrete! Cum să-l primești dacă nu-l ceri și nu insiști?!? Nu suntem singurul oraș în situația aceasta! Nu cred că situația orașelor Fierbinți sau Căzănești este alta. Sau a altor orașe mici și mijlocii din România! Dacă va fi nevoie de noi acte normative, vom propune! Consider că ar fi ajutat cu siguranță dacă ar exista o axă specială pentru orașe mici cum este Amara. S-ar fi echilibrat cumva balanța posibilității accesării fondurilor nerambursabile!

Nu sunt un expert al accesării fondurilor nerambursabile, europene sau guvernamentale. Dar sunt dispusă să învăț (adesea sunt întrebată când mă voi opri din învățat! Niciodată! Când mă voi opri se vor opri toate și tot …). Nu timpul nu mai are răbdare! Oamenii nu mai au răbdare! Putem învăța din mers și putem transforma problemele în oportunități! Mi-ar plăcea să avem în primăria Amara o echipă bine pregătită, o echipă de experți în accesarea fondurilor europene… Dacă nu există, se poate crea. Nu ne permitem să ratăm nimic, cel puțin până în 2027, din domeniul accesării de fonduri! Nu sunt adepta expresiilor „vom vedea”, „vom face”. Nu-mi spune ce vei face mâine sau poimâine. Spune-mi ce faci AZI”.

Ca și președinte al Asociației A.D.M.I.S. am reușit să colaborăm cu Biblioteca Orășenească Amara (mii de mulțumiri și recunoștință doamnei Nichifor Măndica pentru echipa pe care o formăm!) să derulăm în 5 ani peste 25 de programe, cursuri, simpozioane, concursuri naționale și transnaționale. Fără finanțare! Doar din resurse proprii! Am reușit să punem voluntariatul pe harta Amarei. Avem chiar și un volum publicat online cu ISSN – „Școala online – un zid sau o fereastră pentru viitorul copiilor noștri?!?”

În perioada pandemiei am avut o activitate intensă; am derulat cele mai ample programe de consiliere grup și individuală online! Funcționăm după principiul „Identifică problema! Pregătește documentația! Explică! Aplică! Acționează! Sărbătorește!”. Întotdeauna sărbătorim! Și micile și marile victorii… și opusul: Eșecul! Deși nu ne-am prea lovit de așa ceva! Este oportunitatea de a fi mai bun! Cum să nu sărbătorești momentele de „Aha! De asta aveam nevoie!”.

Cum văd Amara în viitor? Un oraș al echilibrului din punct de vedere economic, un lider în domeniul turismului, un oraș care poate oferi locuri de muncă stabile și bine plătite, un oraș întinerit, un oraș capabil să răspundă nevoilor persoanelor vârstnice. Chiar dacă ne doare, nu putem să nu recunoaștem prezența degenerării urbane! Amara și-a pierdut atractivitatea ca stațiune balneară și nu numai. Să ne gândim la zona hotelului Lebăda! Clădirile abandonate care nu au mai fost utilizate! Este salutară reamenajarea plajelor, dar avem nevoie de un flux turistic continuu și nu sezonier! Încă avem străzi degradate, neasfaltate, trotuare lipsă, probleme cu calitatea și distribuția apei… avem o rețea de canalizare și gaze redusă. Nu avem o piață agroalimentară funcțională, este o ruină! Nu avem spații comerciale amenajate în zona plajelor.

Avem o secție Lupte în cadrul Clubului Sportiv Amara de zeci de ani, este o adevărată fabrică de campioni, dar nu există o sală pentru acești sportivi! Nu s-a putut acum 20 de ani, am înțeles! Dar nici acum 15 sau 10 ani?!? Am scris despre antrenorul Marian Moraru – buzoianul pentru care Amara înseamnă de aproape trei decenii „acasă” în documentarul online „Viață. Lupte. Visuri. Destine.”. Sportivii pe care i-a antrenat au dus numele Amarei la nivel european și mondial. Noi ce am făcut pentru ei?!?

Amara trebuie luată la pas (nu doar în perioada campaniei electorale), așa cum făcea pe vremuri cu lacul Amara renumitul dr. Ștefan Ionescu Călinești: „Am luat la pas lacul Amara de un milion de ori… Cunosc lacul Amara și problemele Amarei mai bine ca oricine”, declara părintele Pell-Amar într-un interviu! Am avut această onoare în urmă cu câțiva ani…

Cum văd Amara în următorii ani?!? Mulți locuitori o văd la fel, renăscând ca pasărea Phoenix din propria cenușă! Am lansat pe un grup de socializare întrebarea „Cum și ce ți-ar plăcea să se scrie despre Amara peste douăzeci de ani”, pornind de la ceea ce eu însămi scriam în Monografia localității că am privit și privesc Amara „ca pe o ființă care își știe trecutul și trăiește prezentul, gândește la propriul viitor.” Alți locuitori o văd ca pe un oraș cochet cu oameni gospodari și autorități implicate, o stațiune cu flux turistic continuu, pentru toate vârstele; tot aici văd prima grădină botanică din zonă, parc acvatic, piscină termală, muzeu etnografic, competiții de canotaj pentru copii și juniori, pistă de biciclete pe malul lacului.

Perioada aceasta a degenerării urbane este văzută ca o perioadă de furtună care a trecut, dar am reușit pentru noi și generațiile viitoare.

Amara are nevoie de o strategie de redezvoltare ca să spun așa, care să o relanseze. Proiectele propuse de foștii și actualii candidați la primăria Amara sunt foarte multe. Nu spun că nu sunt necesare! Sunt foarte necesare, dar este nevoie de o prioritizare a acestora,de alegerea surselor de finanțare optime și bineînțeles disponibile. Să nu uităm de tendințele socio-economice și demografice, de infrastructura actuală și dezvoltarea urbană. Este foarte bine să dorim să extindem localitatea, să construim alte locuințe tip ANL, să acordăm locuri de casă… dar avem un Plan Urbanistic General actualizat, un sistem cadastral complet și transparent?!?

Și eu mi-aș dori un Centru Multifuncțional sau un Centru de zi și socializare ori un Palat al copiilor. Sunt cadru didactic sau și cadru didactic pe lângă sociolog și consilier pentru dezvoltare personală. Educația este cheia viitorului! Avem nevoie de proiecte și dezvoltarea infrastructurii educaționale. Dar până atunci, fă rai din ce ai!

Trebuia să aștept un spațiu pentru Asociția A.D.M.I.S.? Sau un spațiu să derulăm zecile de proiecte socio-educaționale, culturale, campanii umanitare sau alte tipuri de activități?!? Nu! Nu am așteptat! Am căutat soluții!

Promitem extinderea rețelei de apă, a capacității de captare, stocare. Durează! Eu propun să pornim de la ceea ce avem! Si eu am un program electoral, cumva atipic.

Spun deci să pornim de la ce avem și să trecem la igienizarea rezervoarelor și a rețelei de distribuție a apei. Apa este uneori maro. De ani de zile s-a semnalat faptul că standardele de calitatea apei sunt cele specifice apei menajere! Dacă tot este puțină și cu program, să fie potabilă!

– Concret, sau dacă vreți… punctual: care sunt punctele, problemele esențiale pentru a aduce administrația locală din orașul Amara pe calea normalității și cum pot fi ele rezolvate?

– Cred că am răspuns în mare parte la această întrebare. Cu permisiunea dumneavoastră și a cititorilor aș dori să-mi prezint propriul program de dezvoltare a localității! Vreau să subliniez însă un lucru: nu pun pe primul loc resursele, nici oportunitățile! Pun pe primul loc OAMENII! Noi oamenii suntem cea mai importantă resursă! Fără participarea comunității nu putem vorbi despre dezvoltare!

Ați amintit de administrație pe calea normalității. Primul punct al programului pe care îl propun este Eficientizarea relației cetățean-administrație publică locală. Este nevoie de redarea demnității și încrederii cetățeanului-contribuabil în administrația publică și serviciile publice! De aceea am propus dialogul activ cu cetățenii și implicarea acestora în procesul decizional, organizarea de audiențe și întâlniri periodice cu locuitorii Amarei, preluarea unor propuneri de proiecte de hotărâri de la cetățean sau grupuri de cetățeni.

Al doilea punct important este Educația. Educația copiilor, adolescenților, a tinerilor și părinților în egală măsură! Ne confruntăm cu o serie de aspecte care subminează evoluția sănătoasă a copiilor noștri și relația cu părinții. Între familii și copil, indiferent de nivelul de vârstă al acestuia s-a instalat concurența culturii internetului, a site-urilor de socializare, a jocului video, a anturajului negativist, a consumului de substanțe interzise. Mi-am propus o arie de acțiuni în acest sens și am convingerea că vor fi bine primite în comunitate. Unele le vom putea derula fără finanțare sau din surse proprii, prin participare voluntară a membrilor asociației A.D.M.I.S., altele necesită finanțări și am în vedere fondurile alocate prin programele finanțate în cadrul politici de coeziune 2021-2027, mai precis Programul Educație și Ocupare.

O altă propunere pentru a intra pe calea normalității este Creșterea reputației orașului: Brand-ul Amara! Avem nevoie de creșterea imaginii de „oraș” în ochii propriilor locuitori, de regenerare și revitalizare urbană printr-o serie de acțiuni cum ar fi dezvoltarea turismului balnear, a turismului ecologic și de aventură ușoară și agrement, diversificarea activităților economice, a terenurilor sportive în aer liber, a atracțiilor culturale și de divertisment, reabilitarea și reorganizarea parcurilor și a locurilor de joacă, crearea unui mediu favorabil dezvoltării micilor afaceri locale și nu în ultimul rând înființarea unui muzeu al localității, inițierea unor evenimente sportive care se pot transforma într-o strategie de promovare a orașului.

Am și câteva propuneri referitoare la apă, iluminat public și reciclare: igienizarea rezervoarelor și a rețelei de distribuție a apei, dezvoltarea unei infrastructuri de colectare adecvate și performante și îmbunătățirea sistemului de iluminat stradal și parcuri prin folosirea unor tehnologii eficiente care să reducă atât consumul cât și factura publică.

– Prezentă în Consiliul local, veți face compromisuri pentru a formațiune politică sau alta?

– Exclus! Voi fi acolo pentru a reprezenta, respecta și apăra drepturile cetățenilor, nu pentru a face compromisuri! Unde există compromisuri nu există respect! Dacă am pune tot ceea ce facem și tot ceea ce spunem sub semnul respectului față de noi înșine și față de ceilalți, am realiza lucruri remarcabile!

– Un mesaj final adresat locuitorilor orașului Amara?

– Mulțumesc pentru susținere și tot respectul meu!

_________________________________________

Comandat de Sandu Dorina, candidat independent la funcția de

consilier local al orașului Amara.

Executat de Societatea SC Ialpress SRL

CUI mandatar financiar coordonator 24240455

Tiraj: 800 exemplare

.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved