INTERVIURILE „IALOMIȚEI”: Azi, despre educație

 

 

* Dialog cu Alexandru Potor, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Slobozia

  • Care ar trebui să fie, în opinia dumneavoastră, prioritățile administrației locale din municipiul Slobozia când vine vorba de domeniul educației?
  • Imi doresc o implicare mai mare a Primariei in educatia copiilor nostri. Primaria nu trebuie sa fie doar un finantator al scolilor, gradinitelor si liceelor si trebuie sa fie un partener activ care sa sustina procesul de invatamant. Vom continua sa alocam resurse importante pentru functionarea, modernizarea si dotarea tuturor institutiilor de invatamat din Slobozia. Cooperarea cu institutiile care asigura ordinea publica si siguranta copiilor este o prioritate pentru mine. Imi propun ca in viitor sa organizam in comun evenimente dedicate orientarii carierei tinerilor, sa asociem acestui demers agentii economici care sunt interesati pe de o parte de pregatirea viitorilor angajati dar si cei care sunt dispusi sa contribuie la aceasta formare.
  • La nivelul municipiului Slobozia nu cred că se mai pune problema dezvoltării rețelei de învățământ, fie el preșcolar, primar, gimnazial sau liceal. În schimb, atunci când vine vorba de modernizarea spațiilor existente, căutarea unor sisteme inteligente de management al consumurilor, folosirea resurselor regenerabile (panouri votovoltaice și panouri solare), climatizarea spațiilor și, mai ales, dotarea școlilor cu echipamente didactic și IT suntem în urma marilor orașe din țară. Am încercat accesarea unor fonduri europene pentru construcția unei parcări subterane și ne-am ales cu o groapă, dar am rămas datori în privința școlii slobozene. Sunt șanse să se accezeze fonduri în domeniul educației la nivelul municipiului?
  • Eu sunt convins ca vom putea accesa fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii de invatamant in Slobozia. Unul dintr punctele cele mai importante ale strategiei in acest domeniu este legat de raspunsul pe care trebuie sa-l dam actualei pandemii COVID 19. Toate liceele, scolile si gradinitele vor trebui sa se adapteze conditiilor mult diferite de respectare a distantarii fizice a celor care participa la cursuri, organizarea fluxurilor de sosire si plecare a elevilor, profesorilor si personalului auxiliar. Toate acestea pun problema resurselor pentru schimbare. Uniunea Europeana s-a angajat ca va sustine puternic Statele Membre in lupta impotriva SARS COV2. Sunt sigur ca plecand de la acest context vom putea obtine finantare consistenta de modernizarea a infrastructurilor de invatamant in primul rand pentru spatiile existente si apoi pentru trecerea catre sisteme de management inteligent a consumurilor, utilizarea resurselor de energie regenerabila etc. In mod particular pentru dotarea si modernizarea laboratoarele IT si cele specifice profilurilor scolilor, propun alocarea de fonduri urgent din bugetul local si in paralel din resurse externe. Vreau ca institutiile de invatamant sa fie sprijinite de Primarie la nivel tehnic pentru depunerea, accesarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana. De multe ori reprezentantii scolilor se confrunta cu lipsa unor informatii tehnice (spre exemplu cele in domeniul infrastructurii) dar sunt pricipalii responsabili pentru gestionarea relatiei cu constructorii si autoritatile de management si plata a fondurilor euroepene.
  • Acum, vrem să ridicăm în Slobozia o sală de sport polivalentă. Dar, hai să fim serioși! Și așa avem câteva săli de sport care nu sunt folosite la capacitate cât de cât mulțumitoare. Ce o să facem în ea, din moment ce la nivelul municipiului în afară de echipa de handbal ABBA nu prea are cine să o folosească? N-o să ajungă sală pentru spectacole cu Adi Minune sau Vali Vijelie?
  • Constructia unei Sali polivalente la Slobozia o gasesc foarte potrivita. Acolo nu se vor organiza doar competitii sportive, ci va fi un loc si pentru evenimente culturale, spectacole si expozitii. Cred ca orasului Slobozia ii lipsea un asemenea obiectiv care sa poata primi un numar mare de persoane. La pachet cu aceasta sala vin insa si alte responsabilitati si probleme pe care Primaria trebuie sa le solutineze: organizarea civilizata a accesului spectatorilor, locuri de parcare suficiente, infrastructura de primire si cazare a oaspetilor. Totul se poate imbina armonios si poate creste ritmul vietii sociale in oras… cu conditia ca mai multe obiective de investitii sa fie asociate inteligent. In privinta salilor de sport din oras nu aveti intrutotul dreptate. Va spun ca acestea nu sunt inca la parametri si in numar suficient pentru solicitarile tuturor doritorilor. Sunt foarte multumit de faptul ca exista initiative private de organizare a unor asociatii si cluburi sportive care se adreseaza copiilor si doritorilor de sport in general. Imi propun ca acesti oameni de bine sa fie sprijiniti de municipalitate cu acces in conditii rezonabile la infrastructura sportiva a orasului. Din acest motiv cred ca avem nevoie in continuare de investitii pe aceasta directie.
  • Bani pentru echipele de fotbal și handbal, sau pentru Clubul Sportiv Școlar?
  • Banii sunt importanti si pentru echipele de fotbal si handbal, dar si pentru Clubul Sportiv Scolar. Ne propunem intarirea cooperarii cu Consiliul Judetean Ialomita pentru a finanta impreuna echipele de handbal si fotbal ale orasului. In mod particular, mi-aș dori ca echipa de fotbal sa inainteze in ierarhia campionatului national si sa poata oferi un spectacol de calitate cetatenilor din Slobozia, dar si din judet. In cazul handbalului, va trebui sa reconstruim multe pentru a repara balbele actualei administratii. Am pierdut pe nedrept o munca de multi ani. Sprijinul pentru activitatile sortive ale copiilor, ale elevilor reprezinta o prioritate pentru mandatul pe care il propun la Primaria Slobozia. Vom cauta sa sustinem cat mai consistent, in limitele posibilitatilor legale, Clubul Sportiv Scolar. De fapt, de aici pot pleca tinere talente care sa se afirme in zona de profesionisti ai sportului.
  • Soluții pentru stimularea elevilor eminenți din școlile slobozene? Revitalizarea, în afara olimpiadelor școlare, a unor concursuri cu participare națională?
  • Sunt bucuros ca Slobozia este casa unor elevi eminenti! Sunt bucuros ca avem rezultate foarte bune in domenii provocatoare. Imi propun ca Primaria sa sprijine pe toti cei care exceleaza in robotica, teatru, stiinte exacte, literatura sau in orice alta directie a educatiei. Nu doar stimulentele financiare sunt importante aici. Organizarea unor evenimente in Slobozia care sa fie prilej de competitie, de schimb de informatii si cunostinte reprezinta actiuni perfect posibile pentru administratia municipala.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved