INTERVIURILE IALOMITEI: Azi, despre dublarea alocațiilor pentru copii și majorarea cu 40 la sută a pensiilor

 

* IInterviu cu Alexandru Potor, candidatul desemnat al PSD pentru funcția de primar al municipiului Slobozia la alegerile locale 2020

  • Azi, domnule Potor, despre alocațiile copiilor și pensiile românilor. Ne oprim mai întâi la alocații. Vi se pare suficient nivelul de acum al alocației pentru un copil pe care se bazează viitorul nației noastre peste un deceniu sau două?

R: Nivelul alocatiilor pentru copii din Romania este insuficient. Investitia in viitorul copiilor este poate cea mai inteleapta masura pe care o autoritate publica poate sa o ia. Dublarea alocatiilor este un prim pas care trebuie insotit de o strategie coerenta de investitii in acele domenii care pregatesc tinerele generatii sa intre in viata cu bine.

Atunci cand vorbim despre cresterea resurselor destinate copiilor, tinerilor nu ar trebui sa existe divergente intre actorii politici ai momentului. Partidul Social Democrat arata fara dubiu ca este preocupat de situatia tinerei generatii si de viitor

  • Clamăm peste tot, inclusiv la nivelul municipiului nostru, că ne pleacă în număr tinerii la muncă în Vest și, mai mult, își iau cu ei și copiii, chiar dacă deseori pleacă în necunoscut. Atunci însă când trebuie să facem ceva pentru ei, ne dăm cu capul de pereți, precum în ultima vreme Orban, Câțu și mai ales Johannis, că nu avem susținere economică pentru a dubla alocațiile, așa cum prevede deja legea inițiată de PSD și adoptată de Parlament. Așadar, se prăbușește economia românească dacă se aplică această lege?

R: Nici pe departe nu putem vorbi despre o prabusire economica. In primul rand nu este moral si corect fata de copii si parinti sa punem in balanta viata si bunastarea lor, sa ne intrebam daca sunt o prioritate pentru natiune, daca merita sa ne asumam chiar riscuri economice pentru ei. Eu spun ca toti copii merita sa ne asumam eforturi si riscuri!

Romania are resurse financiare foarte importante. Din pacate multe se irosesc prin gestionare nechibzuita sau cu rea credinta.

Avem nevoie de infrastructura publica si institutii eficiente care sa asigure conditii bune de trai tinerilor si copiilor. Plecarea peste granita romanilor nu este generata numai de nevoia de a avea locuri de munca bine platite. De multe ori se instaleaza si o dezamagire fata de lipsa permanenta a “confortului” cetateanului. Accesul deficitar la servicii medicale, invatamant si cultura sunt elemente care cantaresc greu in decizia de a pleca impreuna cu familia in alte zari.

Este deci responsabilitatea autoritatilor ca, pe langa aplicarea legii dublarii alocatiilor pentru copii, sa gandeasca si sa implementeze programe care sa amelioreze conditiile generale de trai ale tuturor romanilor.

  • La alții se poate, chiar mult mai mult. În Germania de pildă, după pandemia cu coronavirus a fost adoptată o lege prin care se subvenționează timp de șase luni alocația copiilor (și așa mare), inclusiv a copiilor românilor aflați la muncă în această țară. Vi se par de nesuportat 30 de euro în plus pentru un copil român la alocație?

R: Unii carcotasi ar putea spune ca Germania dispune de resurse mult mai mari. Eu consider insa ca dovedeste responsabilitate in politicile publice adresate tinerilor si copiilor. 30 de Euro in plus pentru alocatii nu reprezinta un efort seminificativ raportat la celelalte cheltuieli pe care statul le face in acest moment.

  • Dumneavoastră știți ceva ce românii nu știu despre împrumuturile masive făcute de Câțu în cele șapte luni de când se află în fruntea ministerului finanțelor? Unde au ajuns acești bani, dacă pentru alocațiile copiilor și pensiile românilor nu sunt resurse?

R: Imprumuturile masive ale Statului nu se vad in nivelul crescut de trai, in relansarea economica, in pregatirea apararii publice fata de un eventual val doi al pandemiei. Pare ca banii au intrat intr-o gaura neagra si au disparut complet.

Nu vreau ca acest fel de a gestiona treburile publice ale tarii sa mai continue. PSD a fost acuzat in trecut ca indatoreaza tara si pune o sarcina de nesuportat pe umerii viitoarelor generatii. Invit criticii nostri sa vada felul in care se procedeaza acum. Cheltuim bani pe care nu ii avem si cel mai grav nu avem nici un beneficiu in urma acestei aventuri financiare.

  • Nu vorbim neapărat de pensiile foarte mici, ale celor care au avut perioade scurte de contribuție la fondul de pensii. Să vorbim însă de pensiile nesimțit de mici (o sută sau două sute peste mia de lei) ale celor care au contribuit patruzeci sau chiar cincizeci de ani la constituirea fondului de pensii. Merită acești români această majorare de 40 la sută a pensiei?

R: Romanii merita majorarea pensiei cu 40% sau chiar mai mult. Este o rasplata pentru anii de munca si pentru sustinerea pe care au dat-o societatii noastre in ultimele decenii.

In mod paradoxal aceasta crestere a pensiilor este una dintre masurile care poate conduce la insanatosirea economiei afectate de criza sanitara COVID 2019. Cred ca ati vazut ingrijorarea la nivel European asupra atitudinii consumatorilor care nu cheltuiesc suficienti bani in economia continentului pentru a reporni motoarele. Inalti responsabili ai Statelor Uniunii indeamna cetatenii sa aiba incredere in economie, sa mearga in magazine si sa utilizeze serviciile puse la dispozitie. Asta inseamna activarea companiilor producatoare, locuri de munca mentinute sau dezvoltate, salarii platite si impozite adaugate la bugetul national. Mesajul este unul clar impotriva austeritatii. Ori Guvernul actual actioneaza in contrasens. Se opune disponibilizarii unor resurse financiare care ar putea sa amelioreze nivelul de trai al pensionarilor si sa ofere un impuls pentru pornirea economiei romanesti.

  • Care este poziția dumneavoastră privind pensiile speciale. Trebuie desfințate? Trebuie impozitate gradual?

R: Pensiile speciale au generat dispute ample in societatea noastra. Beneficiarii lor au spus ca primesc acesti bani pentru conditiile speciale in care au lucrat sau pentru restrictiile pe care le-au avut de-a lungul vietii. Cred ca majoritatea romanilor a avut conditii dificile de trait in ultimele decenii. Cu toii merita o pensie decenta care sa le asigure un trai linistit.

Solutia oportuna pe care o vad acum ar fi impozitarea graduala a pensiilor care depasesc limitele considerate rezonabile la nivelul comunitatii.

  • Din postura de primar, considerați că sunt soluții care să vină în sprijinul copiilor cu venituri mici sau a celor supradotați?

R: Am props deja colegilor sa acordam o atentie speciala copiilor in perioada viitorului mandat la Primaria Slobozia. Gradinitele, scolile generale, gimnaziale si liceele au nevoie in continuare de sustinere financiara pentru functionare, pentru completarea personalului auxiliar. Bugetul local trebuie sa sprijine aceste directii intr-o masura mai mare decat pana in acest moment.

Vreau sa purtam discutii serioase si asezate cu toti conducatorii institutiilor de invatamant pentru a identifica si a echilibra prioritatile de investitii pentru urmatorii 4 – 8 ani. In felul asta realizam o predictibilitate a actiunilor Primariei dar si a Scolilor.

Studiez posibilitatea infiintarii unui compartiment tehnic la nivelul Primariei care sa dea sprijin scolilor in elaborarea si implementarea unor proiecte de investitii din fonduri europene si nationale. Voi fi foarte atent ca Primaria sa asigure resursele finaciare pentru derularea proiectelor cu sprijin nerambursabil.

Resursele pe care le-am identificat in viitoarele Programe Operationale puse la dispozitie de Uniunea Europeana imi dau incredere ca scolile vor putea derula proiecte care sa asigure rechizite si computere personale unui numar important de elevi. De asemenea asigurarea unei mese de pranz va fi intre obiectivele pe care le voi urmari.

Transportul scolar reprezinta inca o problema in unele locuri si asta reduce accesul la educatie in special copiilor cu venituri mici. Nu este o cheltuiala insuportabila pentru bugetul orasului achizitionarea catorva microbuze care sa asigure o deplasare sigura si eficienta pentru copii si profesorii nostri.

Laboratoarele scolare nu au primit de foarte mult timp resurse importante pentru achizitionare de dotari si echipamente. In viitorul mandate propun ca cel putin 30 de laboratoare scolare sa fie sprijinite pentru schimbarea si completarea bazei materiale. De asemenea dotarea tuturor claselor cu aer conditionat, videoproiectoare si table inteligente va fi prioritara pentru mine in viitorul mandat.

Toti copii sunt importanti pentru mine. Pentru cei supradotati imi doresc ca Slobozia sa le ofere posibilitatea de a pune in valoare talentul si harul cu care au fost daruiti. Vom sprijini prin bugetul local participarea la forme complementare de perfectionare, concursuri si competitii in domeniul stiintelor, sportului si artei.

  • Dar a bătrânilor cu venituri mici?

R: Asigurarea unei infrastructuri de servicii publice in Slobzia care sa vina in ajutorul batranilor este critica. Avem mult prea putine asemenea institutii care sa fie la dispozitia celor care au venituri mici sau se confrunta cu dificultati generate de starea de sanatate sau lipsa familiei. Evaluez posibilitatea finantarii unor centre rezidentiale moderne si civilizate care sa fie o sustinere, uneori doar temporara, pentru batranii cu venituri mici.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved