INTERVIURILE „IALOMIȚEI”. Alexandru Potor: Azi, despre apa slobozenilor

 

 

* Dialog cu Alexandru Potor, candidatul desemnat al PSD pentru funcția de primar al municipiului Slobozia

 • Sa ne întoarcem puțin în timp, la momentul în care Consiliul Local Slobozia a decis, în unanimitate, finanțarea unei investiții majore pentru înființarea unei surse proprii de alimentare cu apă a municipiului Slobozia. Credeți că decizia a fost una corectă, sau trebuia să rămânem agățați de combinatul chimic și de apa din Dunăre via Călărași?
 • Decizia a fost corecta daca o interpretam prin nevoia ca orasul sa aiba o sursa independenta de alimentare cu apa. Problemele ulterioare pe care le-a intampinat Combinatul Chimic ne arata clar ca nu putem lega un element atat de sensibil precum accesul la apa potabila de activitatea unui singur agent economic. Sunt multe situatii in care orasele construiesc chiar mai multe surse alternative pentru apa tocmai pentru a preveni efectele unor accidente sau ale unor erori de proiectare, implementare a solutiilor tehnice etc.
 • Știți cum e: după război, mulți viteji se arată! Așa că, ulterior realizării investiției și pornind de la marile semne de întrebare privind calitatea apei din noua sursă, corelată este adevărat și cu înlocuirea concomitentă a vechii rețele stradale de alimentaree cu apă din municipiu, au început să apară fel și fel de păreri, cea mai vehiculată fiind aceea după care acele puțuri care au fost forate în câmpul dinspre Drajna trebuiau să fie forate aici pe deal la noi, pe la Ciulnița. Așadar: a fost cea mai bună soluție aceea aleasă de administrația locală din acea vreme?
 • Intreaga zona a Baraganului are probleme cu parametrii apei extrase din panza freatica. Cred ca nu atat de mult ar fi trebui sa ne concentram pe locul de unde se extrage apa si mai degraba ar fi fost necesara gandirea din primul moment a unei solutii eficiente de tratare a apei inaintea introducerii in reteaua de distributie. In mod eronat s-a apreciat la momentul initial ca investitia trebuie sa se faca doar in zona de captare si transport a apei. Doar ulterior au inceput cautarile pentru o solutie de tratare. Si asta ne-a costat cativa ani buni de intarziere. Este de asemenea adevarat ca poate ar fi fost bine sa avem mai multe studii alternative inainte de a decide unde sa se faca forajele. Nu sunt specialist in evaluarea acestei oportunitati dar alaturi de ceilalti cetateni ai Sloboziei imi pun intrebarea daca nu cumva administratia de la acel moment ar fi putut gasi o varianta mai buna.
 • Cât de justificate, dar mai ales cât de păguboase au fost atacurile ulterioare ale opoziției (cu deosebire ale PDL-ului, dar și ale PNL-ului) privind problemele ivite pe parcurs, atâta timp cât și reprezentanții lor în consiliul local au ridicat mâna într-o veselie pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind investițiile în această sursă proprie de apă?
 • Atacurile astea arata o superficialitate a reprezentantilor unora dintre partidele politice. Nu este vorba numai de investitia in reteaua de apa. Este vorba de o atitudine generala paguboasa a celor care incearca sa transforme in voturi problemele cu care se confrunta tot orasul nostru. Hai sa fim corecti si sa analizam in mod echilibrat ce s-a intamplat si apoi sa venim cu propuneri constructive. Este cazul ca inclusiv cei care au initiat proiectul, solutia de captare sa isi asume partea lor de greseala si sa nu mai apere cu atata tarie ceva care este evident eronat.
 • Întrebare directă: Urban sau RAJA Constanța? Care sunt argumentele pentru o societate cu administrator unic Consiliul Local, care sunt pentru una cu capital integral privat?
 • Raspund la fel de direct: Urban! Societatea de utilitati a orasului a functionat in conditii foarte grele, cu investitii sustinute din bugetul nostru. Echipa de acolo a facut eforturi mari pentru a mentine intregul sistem. Sunt oameni cu experienta pe care ii apreciez si pentru care am tot respectul. Sunt sigur ca avand la dispozitie finantari suficiente pot sa aiba rezultate remarcabile. Existenta unei societati de utilitati in stransa legatura cu Consiliul Local are o serie de avantaje clare. Flexibilitatea operationalizarii, interconectarea cu celelalte servicii publice functionale sunt apecte importante care se traduc intr-un nivel rezonabil al tarifelor perceptute cetatenilor.
 • Au trecut anii, problemele calității apei au fost în mare măsură rezolvate, dar slobozenii continuă să cumpere apă plată la bidoane din supermarketuri și alimentare. Din câte cunoașteți dumneavoastră, sunt șanse ca anul acesta să fie finalizate lucrările de modernizare de la stația de tratare a apei potabile?
 • Nu pot vorbi in dreptul actualului primar. Tot ce pot sa va spun ca finalizarea modernizarii statiei de tratare a apei va fi prioritatea 0 a mandatului meu. Daca este nevoie petrec zi de zi pe santierul de acolo pana cand se incheie lucrarile. Cetatenii s-au saturat de promisiunea neindeplinita a incheierii investitiei de la uzina de apa. Este necesar ca cel mai inalt responsabil al Primariei sa energizeze intregul proces, sa impulsioneze constructorii, sa nu aiba oprire pana cand nu obtine ultimul aviz de conformitate al apei furnizate Sloboziei.
 • Nu știu câți bani or mai fi în bugetul local al Sloboziei, mai ales după necazurile provocate de Groapa din fața Prefecturii (dar și a Primăriei și Episcopiei), dar știu că municipiul mai are nevoie de investiții majore atât pentru modernizarea stației de epurare, cât mai ales pentru modernizarea canalizării stradale (anul acesta zeci de gospodării și locuințe au fost inundate în urma ploilor abundente) și a canalizărilor de la subsolurile blocurilor. Există alte oportunități de finanțare a acestor obiective?
 • Exista resurse de finantare Europene pentru investitiile in sistemele de apa si apa-uzata. In perioada 2021-2027 noul Program Operational Dezvoltare Durabila va avea resurse pentru aceste proiecte. Importanta este insa demararea inca de pe acum a pregatirii proiectelor. Cei care au experienta in acest domeniu stiu ca un asemenea demers dureaza un an, un an si jumatate. Nu imi explic de ce primaria nu a facut pana acum nici un gest de a incepe serios in aceasta directie. Este evident ca bugetul de investitii al orasului nu ne permitem sa rezolvam eficient problemele canalizarii si a statiei de epurare. Intr-o prima faza putem interveni doar asupra situatiilor foarte urgente dar pe termen lung avem nevoie de resurse foarte consistente pentru a intra in normalitate.
 • O întrebare de final: personal, consumați apă de la robinet, sau apă plată de la supermarket?
 • Utilizam in casa apa de la robinet pentru prepararea mancarii si apa imbuteliata pentru baut. Mie imi plac tare mult apele minerale ale Romaniei. Suntem o tara binecuvantata!

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved