Interviu cu dr. Andreia Radu, președinte al Asociației Medicilor de Familie din Ialomița

Nu ne vor crește solzi, iar vaccinații nu vor muri în cinci ani, așa cum mai nou se comentează”

Urâte vremuri mai trăim! De când a apărut covidul și vaccinarea suntem mai dezbinați ca niciodată. Nici înainte nu ne interesa pe noi prea mult de cel de lângă noi, dar acum e și mai rău. Lumea s-a împărțit parcă în două: vaccinați și nevaccinați. Indiferent de care parte ești, parcă îți e tot mai teamă să spui dacă te-ai imunizat sau nu. Au apărut teorii ale conspirației, tot soiul de mituri, mulți dintre noi sunt tot mai specializați în știință și/sau medicină, politicul ține isonul, iar oamenii mor pe capete. Cel puțin asta ni se arată în statistici.

Despre toate acestea am stat de vorbă cu doamna dr. Andreia Radu, medic primar Medicină de familie, medic pediatru și medic vaccinator în Centrul 2 „Răsărit în Amurg”, precum și președinte al Asociației Medicilor de Familie din Ialomița.

Doamna doctor ce părere aveți despre vaccinuri în general și care este părerea dvs față de vaccinul anticovid?

Vaccinul este un dispozitiv medical care a fost creat pentru a ajuta la prevenție, dar și pentru a te ajuta să traversezi mai ușor perioada de infecție în situația în care contractezi un virus. Vaccinurile nu au apărut ieri și au ajutat la eradicarea unor boli îngrozitoare și amintesc aici variola, poliomielita, boli care fie invalidau persoana, fie mureau. Sunt sigură că nu-și dorește nimeni să vadă copii cu poliomielită.

– Putem compara vaccinul anticovid cu celelalte vaccinuri apărute pe piață în urmă cu zeci de ani, care au fost testate înainte de a fi aplicate în masă populației? Se spune că vaccinul Pfizer, de exemplu, este în testare până în 2023

– În momentul în care s-a tipat genomul virusului și s-a văzut cu ce tip de virus ne confruntăm, a început să realizeze aceste vaccinuri care să vină în ajutorul nostru. Este adevărat că nu avem în spate ani de zile de teste ca la alte vaccinuri, dar și pe vremea când acestea au apărut nu au fost testate înainte timp de mai mulți ani și ulterior date în piață pentru vaccinare. Vaccinurile au apărut din cauza situației epidemice pe care populația o traversa la vremea respectivă. Nu era timp pentru o testare îndelungată, a apărut ca o necesitate de a opri o evoluție epidemiologică. Spunem că vaccinurile din copilărie erau mai sigure! Da, și acesta este sigur chiar dacă are reacții adverse, dar nu la modul groaznic cum descriu unii antivacciniști. Nu ne vor crește solzi, iar vaccinații nu vor muri în 5 ani așa cum mai nou se comentează. Scopul vaccinului este de a ajuta pacientul să treacă prin boală, iar în momentul în care oamenii se vaccinează în masă virusul respectiv nu mai are capacitatea să producă efecte, nu mai găsește gazde nevaccinate unde el să-și facă de cap. Cu cât se vaccinează mai multe persoane cu atât virusul pierde din capacitatea de a se transforma, de a se muta semnificativ cât să inactiveze vaccinarea sau trecerea prin boală.

– Cum vă explicați că sunt vaccinați care fac o formă severă a bolii, vaccinați care au decedat și care nu aveau comorbidități?

Există un anume procent din populație căruia vaccinul nu-i generează niciun efect, adică organismele nu generează anticorpi pentru ceea ce primesc să facă. Din câte știu eu, pacienții vaccinați care au decedați aveau foarte multe comorbidități și aveau o stare imunitară precară.

– Auzim pe canalele media că au existat și tineri vaccinați, fără comorbidități, care au decedat. Care ar fi explicația?

– Referitor la ceea ce vedem la televizor, dați-mi voie să ridic niște semne de întrebare. Din păcate, la noi în țară, campania de vaccinare dusă prin mass media este de fapt antivaccinare. Tot ce înseamnă televiziune, rețele de socializare nu fac decât să te îngrozeazscă. Văd foarte multe persoane care nu au legături cu medicia sau dacă au furnizează informații total nereale și mă refer la anumiți doctori care ies pe posturi și care contrazic anumite legi pe care noi le-am învățat în facultate. Este părerea lor personală sau este susținută de dovezi personale? Câte persoane care susțin vaccinarea apar pe post și cât timp li se alocă pentru intervenții? Este nesemnificativ.

– Aveți mulți pacienți înscriși pe lista dvs ca medic de familie. Bănuiesc că ați avut și pacienți testați pozitiv, cu forme ușoare sau medii, pe care a rebuit să-i tratați. Există un tratament pentru Covid-19? Vă întreb pentru că s-a tot vehiculat ideea că medicii de familie nu sunt lăsați să trateze bolnavii de Covid sau că nu există tratament. Ce puteți să-mi spuneți?

– Există tratament pe tip de stare: ușoară, medie, severă. Ceea ce vreau să vă spun este că 95% dintre pacienții afectați și care fac forme mai urâte de boală, și mă refer acasă nu la spital, sunt nevaccinați. Am și pacienți vaccinați care au contractat virusul, dar sunt foarte, foarte puțini.

– Susțineți vaccinarea copiilor?

– Eu susțin vaccinarea adulților, pentru că dacă vaccinăm adulții din jurul copilului, acesta va fi protejat. Indicația de vaccin o au copiii cu comorbidități, dar înțeleg temerea părinților pentru că am și eu unul acasă și mă întreb ce aș fi făcut dacă ar fi avut 12 ani. Dar, dacă ar fi să aleg între două rele, adică între a-mi face copilul covid și a dezvolta niște forme de miocardită sau alte complicații pe care le poate genera covidul, aș alege vaccinarea pentru a ști că are măcar o șansă în fața virusului de a se proteja cumva. Clar l-aș vaccina pentru a-l ajuta să traverseze mai ușor un eventual episod.

– Sunt foarte multe localități aflate în scenariul roșu, orașe mai ales, unde școlile nu au intrat în online, deși numărul de infectări crește de la o zi la alta. Ce părere aveți?

– În zonele urbane aglomerate aș recomanda ca toate școlile să intre în sistem online, măcar o lună, ca să scadă transmiterea accentuată a virusului. Vă pot da un exemplu cu gripa de anul trecut. De la sfârșitul lunii ianuarie 2020 a explodat cazuistica de gripă la Slobozia. La începutul lunii februarie au fost foarte multe clase goale, apoi a venit vacanța, iar după revenirea din vacanță s-a înregistrat o scădere. Au fost zile când aveam și 80 de pacienți pe zi, în cabinet, cu gripă. Și anul acesta au fost foarte mulți cu afecțiuni respiratorii.

– Ați avut tot atât de multe pe câte au fost în 2020? Ați mai avut 80 de pacienți pe zi, bolnavi de viroze respiratorii, pneumonii?

Nu am mai avut 80, au fost în jur de 50, dar la o săptămână de la începerea școlii au apărut noi cazuri și e normal să fie așa pentru că este sezonul virozelor.

– Cum vă explicați că sunt medici care nu s-au vaccinat anticovid și care refuză acest ser?

– Întrebați-i pe ei, pentru că mie nu-mi vine să cred că un medic poate să nu se vaccineze pe motive subiective.

– Se raportează undeva reacțiile adverse la vaccin? Dvs ca medic vaccinator ați făcut astfel de raportări?

– Da, există, dar eu n-am făcut raportări pe reacții la vaccin pentru că au fost subiective, nimic notabil, gen șoc anafilactic în primele 15 minute de la administrarea vaccinului și nici au venit să raporteze reacții adverse susținute cu documente medicale. Altfel se poate spune orice. Reacțiile adverse care se raportează sunt acele reacții care nu fac parte din cele descrise de producător, trebuie să nu se regăsească în prospect.

– Ne protejează masca împotriva virusului? Sunt bune măștile pe care le găsim acum în orice magazin?

– Scopul măștii este de a ne proteja pe noi înșine, nu neapărat pe cei din jurul nostru, este o barieră între a lua și a da ceva. Eu am purtat-o tot timpul, m-am spălat foarte bine și destul de des cu apă și săpun și nu m-am infectat deși am intrat în contact cu foarte multe persoane. Mitul că masca scade oxigenarea nu este adevărat.

– Dacă ați fi ministru al Sănătății ce ați schimba în toată această perioadă pe care o traversăm sau ați schimba ceva? Ce este bine și ce nu? Ce trebuia sau nu să se facă?

– Este greu să spun ce trebuia să se facă pentru că a fost foarte mult haos în jurul nostru. Trebuia să existe niște reguli pe care să le respecte toată lumea, să nu relaxeze atât de repede, sunt multe lucruri. Mai mult decât atât, într-o astfel de situație politicul ar trebui să dea un pas înapoi și să lase medicii și specialiștii să se facă auziți. Vă pot da și un exemplu în acest sens: au spus că la o rată a incidenței de 6 cazuri la mia de locuitori clasele vor intra în online, dar nu le-a închis nimeni. Ministerul a pasat responsabilitatea în sarcina directorilor de unități de învățământ ori, din punctul meu de vedere, aceasta este o fugă de responsabilitate.

– Ce părere aveți despre intenția de testare a preșcolarilor și a școlarilor?

– Aceasta este o situație extrem de delicată, mai ales că ai nevoie de acordul părinților, iar testarea nu este atât de ușoară cum au unii impresia. În 90% din cazuri părinții nu-și dau acordul să le fie testați copiii, din start se pierde această șansă de triaj epidemiologic. Școala nu trebuie închisă la nivel național, pentru că în mediul rural clasele nu sunt atât de aglomerare precum sunt la orașe. Trasarea unor linii foarte clare și respecarea lor ne-ar duce într-o altă direcție.

-Ce vaccinuri aveți în Centru?

– Pfizer și Jhonson, iar cu Astra Zeneca mai rar, pentru că mai sunt persoane care nu au făcut decât prima doză.

– Sunt foarte multe persoane îngrijorate care s-au vaccinat cu Astra Zeneca, iar a treia doză trebuie să o facă cu Pfizer. Combinația aceasta de seruri este în regulă? Amândouă transmit aceeași informație, doar că în moduri diferite, dar nu sunt nocive organismului. Diferența între ele este aceea că serurile pe vectori virali pot genera reacții adverse rapide, după vaccinare, pentru că dau acele reacții pseudogripale, iar la celălalt reacțiile pot să nu apară după prima doză. Nu este nimic rău între unul și celălalt, nu sunt incompatibile.

– Cu cât este plătit personalul dintr-un centru de vaccinare?

– Tariful este pe oră. Un medic este plătit cu 90 lei/oră, asistentul medical care vaccinează cu 45 lei/oră, iar registratorii cu 20 de lei/oră și vorbim de un tarif brut, însă trebuie să mai știți că nu medicul vaccinează, ci asistentul. Sunt doi medici pe tură, unul în riaj, unul în supraveghere, și patru asistenți, unul în triaj, unul la supraveghere și doi vaccinatori, pentru că nu poți fi peste tot. Numărul medicilor este suficient, de asistenți medicali ar mai fi nevoie.

– Aveți o recomandare pentru ialomițeni?

– Le recomand să ia legătura cu medicii lor de familie sau cu medicii din centrele de vaccinare pentru a lua informația de la o sursă sigură, nu din media. Abia în urma acestor discuții să ia decizia de a se vaccina sau nu.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved