Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei:
„Anul 2022 va fi unul mult mai bun, pentru că vor fi finalizate mare parte dintre investițiile inițiate anul acesta!”
Unitățile Administrativ Teritoriale se confruntă cu o mare problemă atunci când vine vorba despre investiții, despre proiecte și întocmirea documentațiilor aferente și ne referim aici la partea birocratică. Cristi Roman, primarul orașului Țăndărei, este unul dintre reprezentanții autorității locale care s-a confruntat și încă se confruntă cu această situație. După un an de mandat spune că abia acum începe să facă administrație, partea birocratică ocupându-i aproape 12 luni. Într-o retrospectivă a investițiilor pe care a reușit să le inițieze și implementeze anul acesta, edilul orașului Țăndărei a vorbit atât despre infrastructura rutieră și de sănătate, cât și despre cea școlară.
Se reabilitează străzile orașului
Pentru infrastructura rutieră, cele 12 luni ale primului an din mandatul de primar al lui Cristi Roman au fost birocratice, pentru că a trebuit să obțină avizele pentru eliberearea autorizațiilor de construcție și demarate procedurile de achiziție. Abia acum, la sfârșitul lunii noiembrie, a reușit să demareze o primă investiție de refecere a infrastructurii rutiere în zona blocuri. Contractul a fost semnat în urmă cu trei săptămâni, fiind în plină procedură de execuție a unei lucrări în valoare de 1,4 milioane de lei și finanțată exclusiv din bugetul Consiliului Local Țăndărei. „Este o lucrare de întreținere care a fost prevăzută în secțiunea de funcționare a bugetului local și vizează refacerea tramei stradale și a infrastructurii rutiere din zona blocurilor, inclusiv amenajarea de parcări, aceasta fiind una dintre cea mai aglomerată zonă a orașului, pentru că în mediul urban problema parcărilor este una extrem de complexă. După finalizarea acestei investiții, sperăm ca în maxim trei săptămâni să se finalizeze și procedura de achiziție, care este în derulare în acest moment pe SICAP și care vizează reabilitarea a 28 de străzi. Valoarea investiției este de 12,4 milioane de lei. Finanțarea este parțial locală, diferența sperăm să o obținem prin Programul Național „Anghel Saligny” pentru 5 milioane de lei care ar reprezenta valoarea finală a investiției, asta dacă va fi eligibilă la finanțare”, a explicat edilul orașului Țăndărei.
Sunt 28 de străzi care au fost trecute în proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, pentru că în cadrul PNI nu pot fi depuse decât proiecte pentru străzile care au finalizate aceste tipuri de lucrări. Singura utilitate care nu a fost realizată în integralitate la nivelul orașului este extinderea rețelei de gaze, dar și aici există în lista de investiții mai multe străzi care vor fi prevăzute începând cu luna ianuarie a anului viitor.„În afara celor 28 de străzi mai avem un proiect care vizează reabilitarea a încă 6 străzi și apoi, pe secțiunea de funcționare, alte 6 care vor fi prinse începând cu anul 2022. În total sunt peste 40 de străzi care au asigurate tot ceea ce înseamnă finanțare, proceduri care au fost deja demarate, care au documentația finalizată, urmând doar să se semneze contractul de execuție. Am considerat că problema infrastructurii rutiere a fost una dintre cele mai importante și până la finalul anului 2022 sperăm ca peste 90% din infrastructura rutieră din Țăndărei să fie reabilitată”, a mai spus primarul Roman.
Contract semnat pentru Ambulatoriul de specialitate al Spitalului orășenesc
Pe parte de sănătate, administrația publică locală din Țăndărei a reușit semnarea contractului de finanțare pentru Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc, un proiect extrem de important, în valoare de peste 2,5 milioane de euro cu finanțare asigurată prin ADR Sud Muntenia. „În acest caz ne confruntăm cu o mare problemă, respectiv creșterea prețurilor. Acea Ordonanță de Guvern care încerca să remedieze o parte din deficiențele apărute nu este de ajuns pentru problemele apărute ca să reușim să asigurăm diferențele de prețuri în acest moment. Sperăm însă cu sprijinul Consiliului Județean, cu cel al Consiliului Local, să putem să asigurăm această diferență, iar proiectul în cauză să poată fi finalizat. Așa cum am spus întotdeauna, viitorul Spitalului orășenesc depinde foarte mult de acest Ambulatoriu de specialitate, iar sănătatea, ca și educația, pentru orice autoritate publică locală reprezintă o prioritate”, a subliniat primarul.
Investiții în laboratoare și baze sportive în școli
Pe parte de infrastructură școlară, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală s-a reușit obținerea finanțării pentru dotarea laboratoarelor, dar și pentru achiziția de materiale. Pe lista de investiții de anul acesta a fost cuprinsă și reabilitarea bazelor sportive din cadrul Liceului Teoretic „Paul Geogescu”și a Liceului Tehnologic din Țăndărei. Edilul orașului speră ca până în primăvara anului viitor să fie finalizate și aceste două investiții <<pentru că siguranța copiilor și desfășurarea orelor de curs în bune condiții sunt prioritare pentru noi.>>
Parcuri de joacă pentru copii
În ceea ce privește componenta socială, administrația publică locală are în vedere reabilitarea mai multor locuri de joacă pentru copii. În fața sediului Primăriei Țîndărei se execută deja lucrări de amenajare a unui parc care va cuprinde loc de joacă, alei pietonale și o scenă care să fie folosită pentru partea de divertisment. „Am ales să amplasăm acest obiectiv în fața instituției în urma discuțiilor purtate cu Consiliul local, care a stabilit că în afara parcului central și a celui din zona râului Ialomița va da plus valoare zonei. Fiind zona centrală a orașului, acest parc, în frunte cu clădirea administrativă, va reprezenta un etalon a ceea ce înseamnă orașul Țăndărei, tocmai de aceea componenta socială și cea administrativă ar trebui să fie conexe și să dea plus valoare vieții urbane”, a conchis Cristi Roman.
Proiecte pentru reabilitarea Primăriei și anveloparea blocurilor
Prin intermediul Agenției Fondului de Mediu, clădirea administrativă a Primăriei va fi reabilitată în integralitate prin programul de eficientizare energetică. Este vorba despre un proiect european, cu finanțare de peste 80% din fonduri europene, care nu va implica nicio cheltuială din partea bugetului local. Clădirea este construită ulterior anului 2001 și s-a considerat că după mai bine de 20 de ani sunt necesare reparații capitale, fiind identificată această oportunitate de a o reabilita pe fonduri europene. Autoritatea publică locală din Țăndărei a identificat o linie de finanțare pentru aneveloparea blocurilor prin intermediul Agenției Fondului de Mediu. „Suntem în faza de întocmire a documentațiilor de specialitate și sperăm ca în maxim 2 ani să putem accesa și acest proiect prin care să izolăm blocurile ceea ce cred că ar reprezenta un plus, atât pentru confortul cetățenilor cât și pentru dezvoltarea eficientizării energetice”, a declarat primarul orașului.
Proiect cultural de 1,5 milioane de euro
După demolarea vechii Case de Cultură din Țăndărei, autoritatea locală a considerat necesară identificarea unei soluții de rezervă care să vină în sprijinul susținerii evenimentelor culturale, astfel că, în 2015, în măsura fondurilor de care a dispus, a construit o sală multifuncțională, „Luceafărul”, care asigura o mică parte a nevoii de cultură la nivelul orașului. „Suntem în procedură de finalizare a Studiului de Fezabilitate și a proiectării unei noi Case de Cultură, în valoare de peste 1,5 milioane de euro. O să apară machetele și proiecția 3D, iar documentația va fi depusă în scurt timp la Compania Națională de Investiții. Suntem pe lista sinteză și considerăm că avem șanse în proporție de 70% ca proiectul să fie finanțabil ceea ce înseamnă că pe amplasamentul vechii Case de Cultură va fi construită o alta modernă care va fi utilă nu numai instituțiilor școlare, ci tuturor cetățenilor din Țăndărei, pentru că și cultura trebuie să fie printre prioritățile autorităților locale”, a puctat Cristi Roman.
În final, primarul orașului ne-a declarat: „Niciodată nu putem afirma că suntem pe deplin mulțumiți, pentru că tot timpul spunem că se putea face mai mult. Pe de altă parte, suntem conștienți toți cei care reprezentăm autoritățile locale că nu ține numai de noi. Întotdeauna autoritatea locală are inițiativă, dorește, numai că suntem obligați să trecem prin toate acele etape birocratice, obligatorii investițiilor, dar, per total, ținând cont că am inițiat proceduri pentru peste 70% dintre obiectivele din lista de investiții, pentru că am reușit să depășim parte birocratică, să spun așa, m-aș declara mulțumit. În ceea ce privește partea administrativă, cred că anul 2022 va fi unul mult mai bun, pentru că vor fi finalizate mare parte dintre investițiile inițiate anul acesta!”
Petronela MOROIANU