Întâlnirile la nivel înalt între președinții unor mari puteri militare trezește numeroase semene de întrebare. Oare ce nu putea fi spus la telefon, de exemplu, sau prin e-mail?
Istoria ne-a demonstrate că în urma unor astfel de „consultări” s-au adoptat hotărâri care au afectat destinul popoarelor satelite, deci a milioane de oameni. Oare ce pact secret vor semna Biden și Putin?
Tătucul Putin are parțial dreptate când afirmă că imperiul American a intrat într-un proces de cădere liberă. Când puterea economică a unui lider se prăbușește, acesta va căuta să-și mențină influența sporindu-și semnificativ prezența militară. Pentru Rusia procesul a început de mult și doar mâna de fier a „tătucului” îi mai conservă o parte a măreției de odinioară. Atât rușii cât și americanii au un dușman comun, China, care deja i-a surclasat economic și militar. Acest colos s-a infiltrat în toate structurile economice mondiale, inclusiv în cele rusești și americane, asigurându-și resursele de materii prime și tehnologie. Fără scrupule, China copiază tot, de la suporturi informatice la arme și nu-i este deloc greu să obțină orice dorește. Centrul financiar al lumii se mută încet în ograda lor, cumpără concesiuni și terenuri în Africa și America Latină, transformând țările de acolo în sateliți legați la propriu de mâini și de picioare. Deciziile de excludere a acestui colos nu-i vor stopa penetrarea, deoarece nu se face după reguli economice standard. Dacă statul chinez dorește un lucru, îl obține indiferent de costurile și resursele implicate.
După ce a inflamat Orientul Apropiat, destabilizându-l total, Statele Unite, ajutată de Rusia au slăbit Europa unită susținând brexitul englez și încurajând milioane de emigranți să bată la porțile bătrânului continent. Tutuși, în disputa ruso-americană Europa va fi susținută de China. O Europă puternică înseamnă mai puțină dependență de NATO și SUA și un adversar hotărât în coasta Rusiei.
Tam-tamul cu drepturile omului nu ține în cazul marilor puteri. Ținându-l închis pe Navalnâi, Putin demonstrează lumii că nimeni nu îl poate obliga să accepte decizii din afară. Pentru China este mult mai tranșant: nu respectăm drepturile cetățenilor noștri? Poftim, luați-i voi, câteva zeci de milioane, oferiți-le cetățenie, hrăniți-i și o să vedem ce masă electorală s-a activat subit. Deci, în concluzie, eu pariez pe picătura chinezească și pe revirimentu economic european. Biden este prea bătrân pentru a-și implementa proiectele într-un nou mandat, iar tătucu Putin nu va ieși din Kremlin decât cu un glonte în cap sau novicic în sânge, livrat prompt de fsb-iștii lui, atunci când un alt „coleg” va râvni la putere.
F.M.Ciocea