Instantul de zbor

 

Dan Elias

În clipa în care am lăsat la urma preocupărilor noastre educația și sănătatea și ne-am aruncat cu capul înainte să facem bani cu orice preț s-a născut societatea după ureche; era glaciară a mediocratismului. Acum suportăm. Facem medicină cu dana nălbaru, dragoș bucur sau cătălina ponor, adică actorași, muzicanți și sportivi, elaborăm bugetul după zodia ministrului de finanțe, sau luăm lecții de patriotism de la mădălina ghenea. Acum, adevărul este că nici mie nu mi-ar strica o oră de aprofundare cu domnișoara. Dar asta este altă poveste.

A doua zi după ce sunt carbonizați pacienții în spitalul fanion anticovid din țară, noi mergem bine-mersi la schi. Să fiți iubiți!

Să lași România pe mâna unora care aduc adeverințe în loc de diplome, înseamnă că suntem definitiv duși cu pluta! Să nu poți tăia legal o pensie de 72.000 de lei (pe lună!!), dar să îți poți bate joc de milioane de pensionari, neaplicând o legea în toată puterea ei, este de râsul lumii! D-aia am devenit „c(k)laun(s)ii” europei! Să-i ții pe it-iști fără impozit (c-ar avea trei „mausuri”, nu două ca noi toți) dar să nu majorezi alocațiile copiilor, spune foarte clar despre noi că nu ne luăm la timp medicamentele!!

Ei fac bugete, dar habar nu au ce este un buget! Aud tot mai des că aplică principiile economiei de piață în gestiunea finanțelor statului. Băăă!! Puneți, .. doamne iartă-mă, mâna pe carte! Nici măcar nu știți cum funcționează mașinăria cu care vă jucați!? Să nu vă prindă nasul sau .. cine mai știe ce! Înainte de a vă urca la volanul acestei țări, ați suflat în fiolă? V-a luat cineva temperatura? O analiză de viermișori ați făcut? Și neputincioși și cu nasul pe sus!?

A mai apărut și rușinea aia cu „scrisoarea intelectualilor”! Intelecții noștri cerând nici mai mult, nici mai puțin, decât ca aur-ul să fie izolat precum în fotbal, printr-o „silențio stampa”. Unu: de la care laborator de analize aveți voi certificat de infectare cu „intelectul”? Și doi: de aurul românesc a avut grijă pensionarul cu robă și compas isărescu, cocoșelul care scormonește după bunul plac în grămada de bani și aur strânsă de bunicii și străbunicii noștri. Așa că, dragii noștri intelectuali, după cum frumos vă spuneți, dacă v-ați vaccinat și ați luat toate medicamentele, să ne trăiți o mie de ani! Stați liniștiți că nu mai infectați pe nimeni cu libertatea de expresie ce vă umblă nestingherită prin cap. Nu intru în teoria democrației ca să nu vă jenați. Vă spun doar atât: sunteți demni urmași ai poetului postmodernist (efectiv îmi scapă numele…), persoană importantă, care spunea în urmă cu ceva timp că el este european înainte de a fi român. Dacă la Lucrețiu Pătrășcanu, muza mai sus amintitului, cuvintele aveau sens și au făcut istorie, așezarea lor cu dosul la noi vorbește despre nefericirea pe care o trăiți. Păcat și „ghinion”, ca să citez un clasic în viață.

P.S. Nu pot să închei fără să vă bucur cu genialitatea poporului româno-francez și vă reamintesc aici una din acele pilde spusă de madam clotilde; „ … găsiți documentele sau zburați instant din primărie!”

Pentru neavizați, precizez ce este „instantul de zbor”. Când primești moștenire pe persoană fizică, o primărie, ca să-ți fie mai ușor, faci totul .. praf și pulbere. În cazul nostru se iau două aripi, de preferat pereche, și se macină la moară. Pui apoi măcinișul în borcane, la răcoare. Când ai chef de zburat, fierbi o ceașcă de apă chioară și adaugi ca să fie, două lingurițe din cutie. Nu-i mare filosofie!


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved