Inimă, nu fi de piatră…

 

Ți se întâmplă uneori în viață să afli că cea pe care ai dăruit-o iubitei, ființelor dragi, părinților și copiilor vrea să-și închidă camerele și să se ascundă ca nu cumva acest Sars Cov 2 să nu se suprapună. Acest sindrom acut respirator care a băgat omenirea în pandemie te face să apelezi la medic atunci când ești urmărit de simptome specifice. Medicul specialist constată o serie de probleme pulmonare, dar și cardiace și începe lupta pentru aducerea la normal. Ce bine te simți fără televizor, fără Orban și Arafat, fără indicații de la Cotroceni cum să ne spălăm pe mâini, fără Vulpița, fără divorțul lui Pepe, fără ordonanțe, fără jigniri televizate, fără număr de amenzi. Cea mai bună terapie. Draci, îmi bubuie telefonul: „Apel de urgență! Purtați mască!”

Când îți plimbi câinele acesta se miră că în loc să poarte el botniță s-a inversat treaba, acum o poartă stăpânul. După două ore sunt trezit din nou de același apel de urgență. Nici aici nu sunt lăsat în pace. Când vom primi apeluri de urgență că s-au mărit pensiile și alocațiile, că medicii beneficiază de toate drepturile?

E liniște, copacul din fața geamului își scutură ultimele frunze. Distinsa doamnă doctor Cati Istrate, șefa secției cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia pătrunde în cameră cu zâmbetul primitor de bine pe care îl simți de sub mască. Anamneză, discuții, întrebări, notări.

Nu voi detalia multe lucruri cu caracterul confidențial al pacientului, ci vreau să scriu despre omul, medicul Cati Istrate. E de-a noastră, cum spun cetățenii, de aici din Săveni. Suntem vecini cu mama dânsei, pensionară casnică, tatăl parcă a lucrat la CFR, oameni harnici cu credință în Dumnezeu care au știut să acorde o educație aleasă, ne spune bibliotecara comunei. Și sora dânsei a rămas în comună, lucrează la primărie. Comuna Săveni a dat o serie de personalități, trei inspectori generali ai învățământului ialomițean: Nițu Titus, Nicolae Pârvu și Alecsandru Știucă, fost și deputat în Parlamentul României, apoi Dumitru Cucută și Dobre Ștefănescu, folcloriști remarcabili, Bucur Brașoveanu, deținut politic și fondator pe bani proprii a Bibliotecii Petre Țuțea 1993, Victor Srîmbeanu, general, comandant Aeroport Kabul, autor a peste 12 lucrări de strategie militară la nivel național și NATO. Și de ce să nu adăugăm aici și pe doctorul Cati Istrate, care poate sta în panoplia cetățenilor de onoare ai comunei Săveni.

Nu pledez pentru un favor pentru că am beneficiat de un tratament special, dar să lăsăm pacienții să se exprime.

Georgeta Pașata din Slobozia: „Am venit la doamna doctor abia mergând .și am fost pusă pe picioare cu un tratament care a fos apreciat și de medicii din Spitalul Balotești”.

Gabriela Drumea: „Am intrat în fibrilație și fiind în Bucureți am mers la Urgență la Fundeni. După stabilizare doctorița Cristina Ceck mi-a spus că la Slobozia doamna doctor Istrate este unul din cei mai buni cardiologi, să continui tratamentul recomandat și controlul să-l fac la Slobozia.”

Ionel Paraschiv din Giurgeni: „După infarct și stenozat la Floreasca am fost reabilitat la Slobozia cu competență rar întâlnită.”

Aceleași aprecieri și din partea unor renumiți cardiologi: prof.dr. Maria Dorobanțu, dr. Cristina Târziu de la Cardio Clinic, dr. Cristina Stănescu de la Spitalul Colentina.

Răutatea unora, invidia față de cel care este profesionist, care cu sfințenie respectă juămânul lui Hipocrat îi face să meargă la bârfe și denigrare. Că este dură, că ridică tonul și are un comportament neamabil. Dacă nu asculți medicul, e normal să te muștruluiască. Nu mai fuma, nu mai bea îți spune doctorul și tu vii la control mirosind a coloniale. Ce vrei, să ți se vorbească mieros? Mai bine să fie dur medicul și tu să scapi de boală decât să continui la fel. Ece homo! Cum să nu ți se atragă atenția mai apăsat, cu o voce mai aspră când după ce urmezi un tratament perfect te prezinți la medic în același hal. Terminați cu bârfa și mergeți să vedeți o secție de cardiolgie cu standard european, inclusiv cu secție ATI.

Despre morți numai de bine, dar când un fost medic care pe vremuri punea parafa pe epoleți, după ce chipurile a devenit cardiolog, la cabinetul particular nu făcea altceva decât să spună că doctotița Istrate nu se pricepe iar pacienții să asculte de el. Aici există un colectiv sudat, optimist, atmosfera e de laborator, liniște, ambianță, curățenie, igienă sanitară la cote înalte. Toți pacienții au cuvinte de laudă față de dr. Cati Istrate. Profesionalism, deontologie, atitudine pozitivă și răbdare. Om de suflet care face totul pentru sănătatea ta, sfetnic (de taină ), prieten care îți oferă informații bazate pe experiență și pe studii clinice. Dacă nu vrei să asculți, atunci mergi la stomatolog să-ți mai pilească din dantură.

Trebuie să-mi iau tratamentul. La radio se aude în surdină melodia „Inimă, nu fi de piatră / Că doar tu n-ai fost lăsată/ Să vezi dorul cum o poartă / Frunza-n vânt / Inimă, nu fi de piatră …

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved