Miercuri, 7 februarie, Consiliul Județean Ialomița a supus dezbaterii publice proiectul de buget pe anul 2024. Luni, 12 februarie, în Ședință Ordinară, consilierii județeni au aprobat bugetul.
Valoarea totală a bugetului se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei. Cea mai mare parte a sumelor (peste 71 la sută) merg către cele zece programe ale secțiunii de dezvoltare, prioritate având investițiile privind modernizarea și reabilitatea infrastructurii de sănătate și a infrastructurii de transport rutier.
Din bugetul alocat sănătății, sume consistente prevăzute drept cofinanțare la proiecte naționale sau europene vor fi alocate Spitalului Județean de Urgență Slobozia, după cum urmează:
* 5650 mii lei pentru continuarea lucrărilor la Blocul Operator;
* 2298 mii lei pentru continuarea modernizării și dotării incintei spitalului;
* 800 mii lei pentru extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe;
* 4300 mii lei pentru modernizarea și dotarea Ambulatoriului;
* 9000 mii lei pentru creșterea gradului de securitate la incendii și utilităților spitaluului;
* 7023 mii lei pentru construirea centralei termice cu chilere pe terasă.
Cele mai mari sume pentru modernizarea infrastructurii de transport rutier ajung la următoarele obiective de investiții drept cofinanțări la proiecte naționale și europene:
* Modernizare DJ 306 (limită județ Călărași – Albești – Andrășești – Gh. Doja – Reviga – Cocora – limită județ Buzău) 7836 lei;
* Modernizare DJ 101 (Buiești – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești) 5632 mii lei;
* Modenrnizare drum asfaltat pe strada Unității din Alexeni pentru acces în Aerodromul Alexeni 5378 lei;
* Modernizare DJ 213 A (limită județ Călărași – Mărculești – Bucu – Scânteia) 4000 mii lei;
* Modernizare DJ 201 tronson Orezu (intersecție DJ 201B), Piersica – Bordușelu (ieșire din localitate) 3337 mii lei.
Cu bani numai din bugetul județean vor fi reabilitate podul de peste râul Prahova la Adâncata (223 mii lei) și podul peste canalul de irigații la Movilița (208 mii lei).
În bugetul județean sunt incluse și programele destinate dezvoltării patrimoniului public și cultural, respectiv pentru consolidarea, amenajarea și reorganizarea Muzeului Național al Agriculturii (30 mii lei), creșterea eficienței energetice a clădirii din strada Răzoare (800 mii lei), a Centrului Militar Județean Ialomița (1250 mii lei), a Școlii Speciale «Ion Teodorescu» (2500 mii lei), a centrului Cultural «Ionel Perlea» (105 mii lei), a Muzeului Județean Ialomița (100 mii lei), Complexului de servicii sociale Slobozia (255 mii lei) și a Sălii «Europa» (234 mii lei).
În programul dezvoltării administrative regăsim sume pentru lucrări la Centrul pentru persoane vârstnice Movila (5000 mii lei), Centrul de recuperare pentru copiii cu autism 2000 (mii lei), construirea a două case de tip familial și centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru copii și părinți (2.000 mii lei).
Și anul acesta Consiliul Județean Ialomița alocă fonduri pentru finanțarea proiectelor unităților administrativ-teritoriale prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița în sumă totală de 10.000 mii lei, în același timp fiind alocată suma de 5000 mii lei parteneriatelor sau asocierilor cu UAT-urile pentru anumite proiecte de dezvoltare.
Și ]n 2024 Consiliul județean alocă 10.000 mii lei pentru susținerea orgaganizațiilor neguvernamentale, respectiv pentru domeniile religie, cultură, învățământ, sănătate, mediu, turimsm și sport, dar și 7500 mii lei pentru susținerea programelor « Sport de masă » și « Sport de performanță ».
Cum spuneam, secțiunea de funcționare reprezintă un procent de 29 la sută, sumele repartizate fiind destinate finanțării cheltuielilor pentru aparatul de specialitate și instituțiile subordonate Consiliului Județean Ialomița.
«Este un buget echilibrat, axat pe prioritățile mandatului nostru: infrastructura de transport și sănătate. Aceste domenii sunt fundamentale pentru dezvoltarea județului și pentru îmbunătățirea calității vieții ialomițenilor. Ne vom asigura că fiecare leu din buget este cheltuit în mod responsabil și eficient pentru binele comunității noastre. Rețineți faptul că discutăm despre ceea ce avem astăzi contractat și semnat. Execuția bugetului pe 2024 va fi mult mai mare, cu circa 40 la sută . În această sumă nu este cuprinsă suma exactă pe prioritatea 1, pe POR, respectiv DJ 213, care are o valoare estimată la 47 milioane de euro, pentru că nu avem încă un contract de finanțare semnat. Tot în cadrul aceluiași buget nu veți găsi o sumă adecvată investiției Spitalului Județean Slobozia, vorbeste despre construcția nouă, de P+8, finanțată prin BEI, de 38 milioane de euro. Pe parcurs, în 2024 bugetul va fi modificat, crescând, astfel, secțiunea de dezvoltare.», a declarat domnul Marian Pavel, președintele Consiliului Județean în data de 7 februarie, când a fost organizată dezbaterea proiectului de buget.