Indiscreți și manipulatori pentru rating

Indiscreția și manipularea telespectatorului duce la creșterea numărului mare de oameni care cu riscul că adorm sau își distrug ochii stau la televizor pentru a urmări „bombele„ unor posturi de televiziune. Pentru a-și mări rating-ul, acestea nu fac altceva decât să prezinte acte de indiscreție din viața unuia sau altuia privite prin gaura cheii.

În locul unor opere de artă autentică, literatură, pictură, muzică, film sau teatru sunt prezentate „Bombele”. În josul ecranului circulă cu litere mari pe fundal galben atenționarea „Imediat, stați cu noi”. Și, vezi doamne, știrile: Reghecampf și-a reînnoit jurămintele față de Ana Maria Prodan; Un copil a murit, alți 5 sunt răniți (de unde sunt, nu ni se spune); Părinții lui Bebeto divorțează (nu ni se spune cine-i Bebeto); Bianca Drăgușanu are rețineri (de la ce, nu ni se spune); Thalia la 50 de ani arată senzațional; Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți din Iași; Traian Băsescu aruncă bomba; 33 de lovituri pe corpul fetei; Atentat asupra președintelui”. Gândindu-mă la Iohannis, m-am închinat. Și toate astea, IMEDIAT.

Am stat intenționat să văd unde duce manipularea. Băsescu a apărut după vreo 50 de minute și ne-a spus că războiul dintre Ucraina și Rusia va fi lung. Știe el. Poate ne spunea și cât de lungi vor fi pedepsele acordate de instanță pentru fiica lui cea mare și Elena Udrea. Dar nu ne-a spus. Am așteptat să văd cine a atentat și la viața președintelui, dar era vorba de un președinte al unui stat din Africa, parcă Uganda, atentat dejucat de gărzile personale. Așa că, a trebuit să fiu manipulat.

În rest, Gelu Vișan și Marius Pieleanu au țipat unul peste altul pentru a o contrazice pe Prof. dr. Monica Pop, care zi de zi dă la acest post de televiziune consultații. Altă Monică, Tatoiu, acordă consultații la ore târzii la alt post de televiziune. Nu mai interesează pe nimeni de aniversări ale geniilor românești, Blaga, Nichita, Rebreanu, Luchian. Suntem informați cu cât și-a mărit sânii Popeasca, cine pe cine a mai violat, tâlhărit sau omorât. Se transmit înmormântările interlopilor în direct, ale oamenilor de afaceri și apoi zile întregi au loc dezbateri, simpozioane, mese rotunde pentru împărțirea averilor, să știe poprul cine a luat vila, ce copil din prima sau a doua căsătorie a luat yahtul sau mașina și câți invitați au fost la parastase ca la aniversări.

Indiscreția față de viața altuia abate atenția de la propria persoană, se transformă în mijloc de diversiune. Și de aici, manipularea duce la a face politică de joasă speță. Să-i vezi cum intervin și ies la atac. Gheorghiță a fost în garda lui Ceaușescu, iar Cristi știe ce zice și ce face „Iohaus”. Așa zice el, fiindcă e politician. Indiscreția intră în tendința de a intra în viața altcuiva. Indiscreția este benefică pentru organele abilitate, care vor să afle cine face contrabandă, trafic de persoane, comite acte de terorism. Aceste posturi de televiziune care manipulează grosolan, acești urmăritori ai vieții private trebuie să astupe gaura cheii prin care se uită și să privească spre cultură, artă și viața cotidiană normală.

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved