Indiscreți și manipulatori pentru rating

Indiscreția și manipularea telespectatorului duce la creșterea numărului mare de oameni care cu riscul că adorm sau își distrug ochii stau la televizor pentru a urmări „bombele„ unor posturi de televiziune. Pentru a-și mări rating-ul, acestea nu fac altceva decât să prezinte acte de indiscreție din viața unuia sau altuia privite prin gaura cheii.

În locul unor opere de artă autentică, literatură, pictură, muzică, film, teatru, sunt prezentate… bombele! În josul ecranului circulă cu litere mari pe fundal galben cu atenționarea „Imediat, stați cu noi”, atenționare urmată de: „Reghencamf și-a reînnoit jurămintele față de Ana Maria Prodan”; „Un copil a murit, alți 5 sunt răniți”; „Părinții lui Bebeto divorțează”; „Bianca Drăgușanu are rețineri”; „Thalia la 51 de ani arată senzațional”; „Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți din Iași”; „Traian Băsescu aruncă bomba”; „33 de lovituri pe corpul fetei”; „ Atentat asupra președintelui”. Și o altă atenționare, fără… semnul mirării: „Imediat”.

Și am stat intenționat să văd unde duce manipularea. Băsescu a apărut după vreo 50 de minute și ne-a spus că războiul dintre Ucraina și Rusia va fi lung. Știe el. Poate ne spunea și cât de lungi vor fi pedepsele acordate de instanță pentru fiica lui cea mare. Dar nu ne-a spus. Am așteptat să văd cine a atentat și la viața președintelui, dar era vorba de un președinte al unui stat din Africa, parcă Uganda, atentat dejucat de gărzile personale. Așa că, a trebuit să fiu manipulat. „Scandal la mănăstire”. „Trei copilași și-au pierdut tatăl”. Cât vor mai întârzia suplimentele la pensii. Majorarea pensiilor în 2023. S-a hotărât. Nu s-a hotărât nimic. A apărut ministrul muncii și a spus că se fac discuții cu Banca Mondială și Comisia Europeană. Stați cu noi! „Cine va fi președintele României în 2024”. Știe Corpos de la România Tv. Știe, dar nu spune. Stați cu noi! În rest, Gelu Vișan și Marius Pieleanu au țipat unul peste altul pentru a o contrazice pe prof. dr. Monica Pop, care zi de zi dă la acest post de televiziune consultații. Altă Monică, Tatoiu, acordă consultații la ore târzii la alt post de televiziune. Nu mai interesează pe nimeni de aniversări ale geniilor românești, Blaga, Nichita, Rebreanu, Luchian. Suntem informați cu cât și-a mărit sânii Popeasca, cine pe cine a mai violat, tâlhărit sau omorât. Se transmit înmormântări în direct, ale interlopilor, ale oamenilor de afaceri și apoi zile întregi au loc dezbateri, simpozioane, mese rotunde pentru împărțirea averilor, să știe poporul cine a luat vila, ce copil din prima sau a doua căsătorie a luat yahtul sau mașina și câți invitați au fost la parastase ca la aniversări. Indiscreția față de viața altuia abate atenția de la propria persoană, se transformă în mijloc de diversiune. Apoi vine și Marius Marinescu și ne spune cum e cu averea fostei avocate Paula Iacob, că trebuie să i se facă casă memorială. Și de aici, manipularea duce la a face politică de joasă spiță. Să-i vezi cum intervin și ies la atac.

Indiscreția intră în tendința de a intra în viața altcuiva. Indiscreția este benefică pentru organele abilitate, care vor să afle cine face contrabandă, trafic de persoane, comite acte de terorism. Aceste posturi de televiziune care manipulează grosolan, acești urmăritori ai vieții private trebuie să astupe gaura cheii prin care se uită și să privească spre cultură, artă și viața cotidiană normală. Doi generali rezerviști țin isonul Andreei Sava de la Antena 3 CNN și comentează cum va fi războiul din Ucraina, unde va ataca Putin, cu ce arme va răspunde Zelenski și dacă se va folosi arma nucleară. Parcă cineva îi informează cu exactitate planurile lui Putin. Alte fătuci stau în stradă unde plouă și ne spun cum va fi vremea. Apoi, trei zile la rând aceleași imagini din Vrancea și Buzău, ca și cum a fost prăpădul lumii. Gata, s-a terminat cu viscolul, acum așteaptăm să mai fie un accident, să fie eliberați frații Tate sau să se mărite vreo vedetă și să vezi rating. Ne mai cântă și Sava Negrean Brudașcu, ca să fim patrioți, mai vine și câte un preot și ne spune cum să luăm aghiazma și îi plânge pe confrații din Ucraina. Dacă într-o zi nu ar fi niciun accident, nu ar muri nimeni din cauza vaccinului, nu ar bate puternic vântul, nu s-ar mărita s-au divorța vreo pițipoancă, nu s-ar certa Șoșoacă cu Simion, nu ar veni Budăi ministrul muncii să ne spună seară de seară cum va fi cu pensiile, dacă nu ar fi facturi mari la energie și dacă nu ar participa la dezbateri aceleași fețe multilaterale, televiziunile ar da faliment. Te uiți la ei cum vorbesc unul peste altul în același timp, concomitent și simultan și ai impresia că totul se întâmplă într-un balamuc. Publicitate.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved