«Incompetența din ministerul Sănătății transformă școlile în incubatoare pentru Coronavirus»

– Comunicat de presă –

Cartonaș roșu ridicat de liderul liberal – democrat Daniel Olteanu pentru incompetența și indiferența decidenților din Sănătate, care „au pierdut o vară fără să facă nimic pentru scăderea riscului de infectare cu Coronavirus în școli”. Președintele ALDE atrage atenția că școlile riscă să fie transformate în incubatoare de Coronavirus, în situația în care nu se poate asigura o minimă condiție pentru redeschiderea în siguranță a anului școlar: ventilarea sălilor de curs. Există încă la nivel național, susține Daniel Olteanu, „nenumărate clase cu ferestre care nu se pot deschide, nici măcar nu se pot rabata, fără nicio posibilitate de reîmprospătare a aerului în afara deschiderii unei singure uși. Zeci de copii într-o clasă cu un aer închis reprezintă un mediu ce favorizează răspândirea Coronavirusului”. Olteanu solicită prim-ministrului măsuri urgente pentru ventilarea naturală a sălilor de clasă, acolo unde ferestrele sunt blocate. Totodată, liderul ALDE cere aprovizionarea cu măști medicale a tuturor instituțiilor de învățământ, precum și asigurarea fluxului de distribuire zilnică a acestora către copii și personalul din educație.

«Responsabilii din Ministerul Sănătății au pierdut o vară fără să facă nimic pentru scăderea riscului de infectare cu Coronavirus în școli.

Preocupate să identifice și să comunice exclusiv noi interdicții, Ministerele Sănătății și Educației ratează complet obiectivele pe care le aveau pentru redeschiderea anului școlar. Ambele ne-au transmis mai ales ce NU au voie copiii, inclusiv aberația, retrasă între timp, de a-i obliga să poarte mască la orele de sport.

Nici Ministerul Sănătății, nici Ministerul Educației, ca o expresie a incompetenței dovedite de actualul Guvern, nu ne-au informat cu privire la lucrurile pe care le-au făcut pentru ca anul școlar să se redeschidă în condiții optime.

Una dintre cele mai importante condiții este asigurarea ventilării claselor, în situația în care zeci de copii într-o clasă cu un aer închis reprezintă un mediu ce favorizează răspândirea Coronavirusului.

În acest moment, din cauza indiferenței Ministerului Sănătății, încă există la nivel național nenumărate clase cu ferestre care nu se pot deschide, nici măcar nu se pot rabata, fără nicio posibilitate de reîmprospătare a aerului în afara deschiderii unei singure uși.

Cu luni întregi avute la dispoziție, Ministerul Sănătății nu a făcut nimic, absolut nimic pentru a se asigura că, odată reveniți la școală, copiii vor putea respira un aer reîmprospătat măcar în timpul pauzelor, dacă nu și în timpul orelor de curs.», a declarat Daniel Olteanu. Președintele ALDE afirmă că „demisia ministrului Sănătății nu este doar tardivă, ci insuficientă” și cere prim-ministrului măsuri urgente pentru redeschiderea în siguranță a noului an școlar.

«Ministerul Sănătății este, în acest moment, în cazul tuturor claselor cu ferestre fixe sau cu ferestre care nu se pot deschide în așa fel încât să asigure ventilarea suficientă, autorul real al propagării Coronavirusului în clase, în rândul copiilor și al cadrelor didactice.

Ministrul demisionar al Sănătății ne-a informat însă cu privire la obligativitatea purtării măștilor exclusiv medicale la instituțiile de învățământ.

Preocupat doar de potlogării politice și de tunuri în beneficiile clientelei, Guvernul nu a mai comunicat un fapt esențial: vor găsi și vor primi copiii și tot personalul din învățământ măști medicale la intrarea în școli și grădinițe, zilnic, sau Guvernul consolidează realitatea că învățământul e gratuit, dar pe banii părinților?

În acest context, demisia ministrului Sănătății nu este doar tardivă, ci insuficientă, după dezastrul întreținut la nivelul riscului de infectare din școli.

Solicit prim-ministrului măsuri urgente pentru ventilarea naturală a sălilor de clasă, acolo unde ferestrele sunt blocate, și aprovizionarea cu măști medicale a tuturor instituțiilor de învățământ, plus asigurarea fluxului de distribuire zilnică a acestora către copii și personalul din educație.», a spus liderul ALDE, Daniel Olteanu.

9 septembrie 2021

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved