Spectacol ieftin la Ciulnița, unde s-au dezbătut… mirosurile cu care Clean Tech afectează glandele olfactive fine ale slobozenilor. Care slobozeni, pentru că eu am văzut acolo numai politicieni?! Fiecare țipând ca din gură de șarpe ca și cum mâine vor fi alegerile și, nu-i așa, mai este un os de ros dând cu bâta-n.. baltă, doar doar vor prinde peștele cel mare, un loc (sau încă unul) prin parlament sau pe la primărie.
Ne văităm că în zona noastră nu vin investitorii, iar când vin, îi ușuim de-a valma. Este arhicunoscut cazul Saint Gobain (firmă din județul Călărași, care după vreo cincisprezece ani de la înființare are peste 4500 de angajați), venită chitită să se stabilească inițial în zona de deal a Sloboziei, dar care după o discuție cu primarul de la aceea vreme și-a luat jucăriile și a plecat în județul vecin. Și nu este un caz singular, dacă ne gândim că imediat după revoluție unul din argumentele închiderii complexelor de porci din amonte a fost poluarea râurilor Prahova și Ialomița până în aval, la vărsarea în Dunăre. Și le-au închis, fără vreo dezbatere publică, pentru că așa sunt obișnuiți aleșii vremurilor noi, cu dreapta să semneze pretențiile (directivele) Uniunii Europene și cu stânga să-și bage comisioanele în buzunare sau sacii cu voturi în urne. Și tot nu ne-am învățat minte.
Acum, a venit și Clean Tech să facă o mică făbricuță pe deal la Ciulnița și cică poluează aerul din Slobozia. Mari poluatori din Slobozia cu efecte nedorite asupra simțurilor noastre olfactive sunt cu duiumul, începând cu Expur, care în urmă cu ani când au vrut inspectorii de mediu să pună piciorul în pragul ogrăzii de la fabrica de ulei și-a trimis ditamai ambasadorul francez să, vezi Doamne, negocieze cu autoritățile locale s-o lase mai ușor. Și au lăsat-o, că, iată, nimeni nu își mai bagă nasul în mirosurile care ies pe gura de canal de la podul de cale ferată. Chiar și doamna Primărie, cu a ei stație de epurare aflată în modernizare de vreo treizeci de ani, este unul din marii vinovați care atentează la nasurile noastre fine. Haideți, fraților, să le închidem pe astea și abia după aceea să ni se pună pata și pe făbricuța din deal de la Ciulnița!
Nicolae TACHE
PS. Fabrica de la Ciulnița se află în plin proces de retehnologizare, un segment important fiind rezervat măsurilor de protecție a mediului. Chiar este așa de greu să mai așteptăm șase luni?