În Slobozia lui Dragoș Vodă:

 

Mirajul înfloririi unui pom prin cultura corcodușului fructifer!

Miercuri, săptămâna trecută, o doamnă profesor de la Școala Sf. Andrei din Slobozia a ținut cu tot dinadinsul să-și scoată copiii din clasă și să-i ducă în fața corcodușului care crește țanțoș peste trotuarul de pe strada Constructorilor, la doi pași de poarta mare a școlii, acolo unde de cinci ori pe zi (dimineața înainte de ora opt, la prânz înainte de orele 12 și 13 și seara înainte de orele 18 și 19) nu ai unde să arunci un ac din cauza mașinilor cu care sunt aduși la cursuri sau luați de la cursuri elevi începând de la clasa întâia până la a opta. Bietului corcoduș (lăsat acolo prin grija primarului Soare și a directorului Roșca de la DADP, care în urmă cu vreo trei ani l-au confundat cu un… vișin care nu deranja pe nimeni) abia i se ițiseră câteva flori iar doamna le explica copiilor prin ce chinuri trece bietul copac ca să aducă pe lume o… corcodușă! Scuze, doamnă profesor, nu aveți nicio vină, asta vi s-a dat, asta folosiți: educația elevilor slobozeni privind mirajul înfloririi unui pom prin cultura corcodușului fructifer!

SONY DSC

După doar vreo patru zile, pe facebook, locul de activitate politică permannentă a Rodicăi Boancă (aia care clamează că are nevoie de dușmani noi, pentru că cei vechi o plac prea mult!), slobozenii sunt luați la întrebări să răspundă la o întrebare aparent nevinovată: Vă place acest nou plan urbanistic care presupune defrișarea masivă și deșertificarea orașului? Fără ezitare, slobozenii au sărit în capul primarului Soare și au spus că nu le place. Numai că, și-au găsit prost porta vocea, sau, mă rog, goarna în persoana deputatei de Ialomița. Ca… corcodușa pe trotuar, ca să nu spunem ca nuca-n perete, bate și ea câmpii, luând apărarea corcodușilor de pe marginea trotuarelor slobozene pe motiv că odraslele noastre au uitat cum arată un corcoduș (!!!). Asta e, Rodicuța dragă! Ce nevoie au copii noștri să învețe limba română, matematică, ceva fizică sau chimie, poate chiar și filosofie! Ei trebuie să cunoască cultura… corcodușului, pomul ăsta fructifet care crește unde i se năzare lui, mai ales prin jurul blocurilor și insituțiilor care au luat locul vechilor cartiere demolate înainte de 1989.

Acum, ce-i al ei e al ei, Rodica are și ea dreptate! În urmă cu vreun an și jumătate, unii îi spuneau lui Dragoș Soare primarul Gazon. Acum, îi spun primarul… Beton! Da, de când și-a început mandatul Dragoș Vodă a umplut slobozia de gazoane, gazoane, gazoane, acum de betoane, betoane, betoane!

SONY DSC

Așadar, deputata nu minte când ne amintește că pe vremea ultimilor doi primari orașul a fost acaparat de betoane în locul copacilor bătrâni și… nefructiferi, a spațiilor verzi colorate pe vremea lui Nea Ștefan Câine Roșu cu ronduri de flori (răsaduri provenite din sera primăriei dinspre Penitenciar) de-a lungul și de-a latul arterelor principale ale Sloboziei.

Dar nici susținătorii necondiționați ai lui Dragoș nu se lasă mai prejos și spun că așa arată un oraș modern, plin de betoane și lăsat la discreția minților puțin luminate ale edililor noștrti când vine vorba de peisagistică și de spații verzi. În sfârșit, m-am luminat! Aici intervine coada de topor a lui Soare, Roșca de la DADP, cel care dacă vă aduceți aminte, în urmă cu ceva timp a comandat un studiu la o firmă specializată care să-i spună cum poate să arate Slobozia din punct de vedere peisagistic! Și asta a reținut el: fără copaci, fără flori, doar cu gazoane și cu betoane!

În concluzie, asta este soarta slobozenilor de vreo opt ani încoace! Au parte de edili care în loc să păstreze ce au făcut bun înaintașii lor distrug, fără să adauge ceva care să ducă la înnobilarea Sloboziei. Vorba aceea: în campanie electorală primarii… spun lucruri trăznite, pe timpul mandatului… fac lucruri trăznite!

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved