Au fost recepționate lucrările de execuție branșamente la rețeaua de canalizare Stelnica și Maltezi
La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Stelnica a recepționat lucrările de execuție branșamente la rețeaua de canalizare în satele Stelnica și Maltezi, proiect finanțat de Consiliul Județean Ialomița prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița. Investiția a fost realizată în trei etape, astfel: etapa I finanțată prin ADI Ialomița-124 de branșamente, etapa a II-a-120 de branșamente, etapa a III-a, recepționată vineri, 8 iulie 2021, a însumat 64 de racorduri, plus alte 16 realizate din bugetul local.
„Au fost două lucrări, una finanțată pe ADI Ialomița care însumează 64 de branșamente pe cele două străzi, respectiv strada Sf. Pantelimon din satul Stelnica și strada Bisericii, din satul Maltez și o a doua lucrare a prevăzut alte 16 racorduri care s-au realizat pe o prelungire a străzii Sf. Pantelimon și pe strada Lalelelor din satul Maltezi, acestea urmând să se asfalteze în curând, alături de primele două amintite”, a explicat Costel Brateș, primarul comunei Stelnica.
UAT Stelnica a mai depus anul acesta, tot la ADI Ialomița, un alt proiect pentru care speră să obțină o finanțare de 300 de mii lei, pentru realizarea a încă 150 de branșamente la rețeaua de canalizare. Pentru o ultimă etapă vor mai rămâne doar 130 de racorduri de realizat în localitate.
Prin “grija” Guvernului Câțu, care a blocat fondurile prin PNDL 2, primăria Stelnica se împrumută pentru asfaltare
„Guvernul ne-a anunțat că s-au epuizat fondurile alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar noi nu mai avem o sumă foarte mare de decontat. Există o factură în cuantum de 1,2 miliarde de lei pe care am depus-o de curând și am mai avea de decontat un miliard de lei pentru a se finaliza proiectul privind dispensarul. Ca să reușim să facem recepția la sfârșitul anului trebuie să identificăm o soluție, deși, suntem nevoiți să ne împrumutăm pentru o lucrare de asfaltare, proiect tot pe PNDL 2, pentru un total de 4,63 kilometri de realizat. Nu avem cum să plătim peste 15 miliarde de lei din banii noștri, pentru că avem o cotă de finanțare destul de mare, iar din surse proprii nu ne permitem să susținem o astfel de investiție, în condițiile în care bugetul pentru secțiunea de dezvoltare este de aproximativ 7-8 miliarde de lei pe an. Nu putem plăti într-un an această sumă, motiv pentru care suntem nevoiți să apelăm la un credit. Este o procedură de destul de complicată, vom vedea cum o să facem”, a mai spus primarul comunei Stelnica.
Din cei 4,63 de kilometri, până în decembrie 2020 s-au asfaltat doar 900 de metri. Administrația publică locală din Stelnica mai are în plan o lucrare de asfaltare de 1,8 kilometri cu finanțare locală. “Pentru asfaltare avem încheiat un contract în valoare de 36 de miliarde lei vechi pe care i-am contractat de la Ministerul Dezvoltării, iar diferența, până la 54 de miliarde lei, este suportată din bugetul local al comunei”, a precizat Costel Brateș.
Dispensar nou pentru comunitate
În 2019, administrația locală din Stelnica a demarat un proiect cu finanțare prin PNDL 2, în valoare totală de 19 miliarde de lei, cea mai mare parte a finanțării provenind de la Ministerul Dezvoltării, respectiv 16 miliarde lei, diferența de 3 miliarde fiind suportată din bugetul local. Obiectivul se află în faza de realizare a finisajelor interioare, până la sfârșitul lunii august urmând a se finaliza și exteriorul.
„Spațiile pe care le-am construit și pe care le vom amenaja vor fi concesionate medicilor care vor dori să acorde consultații în localitatea noastră, iar gama de specialități este diversificată. Vorbim despre ORL, Oftalmologie, Boli Interne, Stomatologie, Medicină de Famile și o Farmacie. Avem deja aparatura achiziționată cu bani din bugetul local, în valoare de un miliard de lei, și mă refer aici la ecograf, un aparat cardio, un aparat de sterilizat, plus câteva lămpi de sterlizat”, a conchis Costel Brateș, edilul localității Stelnica.
Petronela MOROIANU