În Ialomița, vaccinarea bate pasul pe loc/Doar 4 paturi pe ATI pentru bolnavii de COVID-19

Pentru că în Ialomița gradul de vaccinare este unul scăzut, Tonița Manea, subprefectul județului însărcinată cu atribuții de prefect, a lansat un apel public către toți reprezentanții administrațiilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, consilieri locali și județeni de a se implica activ în cadrul campaniei de vaccinare pentru a convinge cât mai multe persoane să se vaccineze.

Dintr-un total de 228.824 de ialomițeni, doar 123.571 s-au vaccinat, respectiv 23,20% cu ambele doze și 0,46% cu doza a treia. Rata de incidență este într-o continuă creștere la nivelul județului Ialomița, astfel că se apropie cu pași repezi de 8 la mia de locuitori.

Și gradul de testare este unul scăzut. Astfel că, în perioada 24-30 septembrie, în Ialomița s-au efectuat 3.468 teste din care 759 pozitive și 2.709 negative. Prin metoda RT-PCR au fost testate 259 de persoane și antigen 500. Avem și un grad de testare scăzut, rata de pozitivare de 21%.

Pe de altă parte, la începutul acestei luni, 114 persoane erau internate în unitățile medicale din județ cu diferite forme ale virusul COVID-19. Astfel, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia erau internate două persoane cu forme ușoare, 16 cu forme medii, una se află în stare gravă, dar este neventilată, iar alte 7 au făcut o formă severă și se află internate pe secția ATI a SJU Slobozia, necesitând ventilare mecanică. Totodată, la Spitalul orășenesc Țăndărei sunt internate 11 persoane cu forme ușoare de boală, 8 cu forme medii, iar alte 4 sunt în stare gravă. Cei mai mulți pacienți cu COVID-19 se află internați la Spitalul „Anghel Saligny” din Fetești, 31 fiind într-o formă relativ ușoară a bolii, iar 9 persoane sunt internate cu forme severe, în timp ce la Spitalul din Urziceni sunt internate 25 de persoane infectate cu coronavirus.

Ialomița se bazează doar pe 4 paturi de ATI

În Ialomița există o singură secție care poate trata bolnavii grav de COVID-19 și aceea este secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia unde își desfășoară activitatea doar doi medici specialiști ATI. „Avem 8 paturi la Slobozia dintre care 4 sunt pe ATI și alte 4 pentru terapie intermediară. La Fetești avem 4 paturi pe terapie intermediară (…) Slobozia se bazează doar pe 4 paturi la ATI, cu posibilitatea de mărire a acestora, până la 12 paturi. Și la Fetești pot fi suplimentate până la 10, cu condiția să fie repartizați și medici ATI-iști de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în caz contrar nu pot fi asigurate gărzile”, a declarat subprefectul Tonița Manea în cadrul unei conferințe de presă.

SJU Slobozia are disponibile un total de 22 de paturi pentru cazurile ușoare și moderate de COVID-19.

De la începutul pandemiei și până la sfârșitul lunii septembrie 2021, 472 de persoane cu domiciliul în județul Ialomița au decedat din cauza infectării cu virusul COVIS-19.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved