În apărarea deținutului politic Liviu Dragnea (II)

 

Imediat după alegerile parlamentare din 2016, partidul votat de români cu un scor zdrobitor (PSD) a devenit „CIUMA ROȘIE”.

A început în stradă, unde segmentul agresiv al Dreptei românești striga: „JOS CIUMA ROȘIE!”. Milioane de români care votaseră PSD-ul și mulți alții care nu votaseră dar simpatizau PSD-ul, au auzit timp de aproape doi ani de la câteva mii de extremiști de dreapta că sunt CIUMĂ ROȘIE. Apoi, pe măsură de PSD-ul mărea pensiile și salariile, beneficiari ai unei vieți ceva mai bune – pensionari, profesori, medici, pompieri, militari, funcționari publici – deveneau „pomanagii”, „șpăguiți” pentru a-l ține pe Dragnea departe de închisoare etc.

Dar era prea puțin. Nivelul trebuia ridicat. Pe lângă nimbul civic și revoluționar al străzii era nevoie și de o aură elitist-culturală. Unde ne sunt intelectualii? La 28 de ani de la Revoluție prorectorul Universității București, profesorul Liviu Papadima, a dat tonul „deșănțării prin cultură”. Trecuse de mult vremea „rezistenței prin cultură”, a „existenței prin cultură”, sau a șopârlelor politice. Ce naiba? Nu mai suntem în comunism, suntem o țară liberă, democrată. Ca atare, reputatul profesor a fost primul intelectual de calibru care a scris un articol cu titlul „CIUMA ROȘIE”, publicat într-o prestigioasă revistă de cultură.

Chiar și eu, inginer agronom pensionar, cu infinit mai puține lecturi decât Prorectorul Universității București știu că această sintagmă are origini fasciste, naziste. Și eu și milioane de români simpatizanți PSD și o parte – poate mică, accept – dintre studenții pe care îi păstorea „cu dragoste” Prorectorul ne-am simțit umiliți, jigniți și poate puțin înfricoșați și derutați de această revărsare patologică de URĂ. Parcă eram pe vremea CĂPITANULUI legionar. De ce atâta ură? De ce suntem noi „CIUMĂ ROȘIE”? Mă calmam căutând paliative lingvistice parafrazând (de exemplu) o vorbă „de stadion”: „Cine zice, ăla e, … ciumă brună”.

Extrema dreaptă fierbea în continuare în stradă, avea acum și sprijinul unor prestigioși intelectuali, dar parcă mai lipsea ceva. Un impuls de la cel mai înalt nivel. Simțind că este momentul, președintele Iohannis și-a intrat în rol. A îmbrăcat geaca roșie și a coborât în stradă, la luptă împotriva CIUMEI ROȘII. Neobosit în această luptă este și acum, în zilele noastre pandemice.

Strada, intelectualii, geaca președintelui, Oreste și Rareș Bogdan jignitori naționali a tot ce „miroase” a stânga, dar și a „bătrânilor” care manifestau la Cotroceni („le trebuie scaune cu rotile, bastoane pentru sprijin” spuneau cei doi cu un zâmbet nazisto-diavolesc). Tacâmul părea complet.

Părea, dar veninul care se revărsa a început să ia forme grotești. Au intrat în joc „paranoicii”. Un idiot româno-suedez a declanșat o adevărată isterie națională cu plăcuța de înmatriculare a mașinii lui, pe care scria „…UE PSD”. La început a fost un „lung prilej de vorbe și de ipoteze” între pudibonzi, pudici, libertini sexuali, apărători al libertății de exprimare, indiferent de tabăra politică. Treptat, însă, luările de poziție s-au radicalizat politic, mai ales după ce potentul româno-suedez a fost dus la o secție de poliție pentru explicații.

Văzând dezbaterile din societate, președintele Iohannis și-a intrat în rolul său constituțional de unificator și de lider care dă unele semnale pentru a tranșa anumite probleme care preocupă populația. S-au împlinit șase ani de când profesorul Iohannis, ajuns președinte, ne-a vorbit despre unul dintre proiectele de țară dragi dânsului – ROMÂNIA EDUCATĂ -, dar, până în prezent nu a implementat nimic din nobilul său proiect, evident, datorită … PE-SE-DE-U-LUI!Cu o singură excepție. Atunci, în acele zile grele pentru țară și democrație, când CIUMA ROȘIE mărea pensiile și salariile dar nu construia autostrăzi și, mai ales, nu se dădea „dusă”, a avut prima și ultima inițiativă concretă în sensul educării românilor și a pus o primă cărămidă la proiectul ROMÂNIA EDUCATĂ. Profesorul – Președinte ne-a explicat într-o ședință la PNL că folosirea expresiei „…UE PSD” este o „atitudine civică”, iar autoritățile nu trebuiau să îl ducă la secție „pe șoferul româno-suedez”.

Din veșnic neînceputul și neterminatul proiect de țară „ROMÂNIA EDUCATĂ” (putem adăuga și proiectul „ROMÂNIA NORMALĂ”), Iohannis va rămâne, totuși, în istorie, cu această cugetare prezidențială : „…UE PSD este o atitudine civică”. S-a tranșat. Eu credeam că este o treabă de intimitate sexuală, oricum deviantă, care, exhibată public devine o scârboșenie, iar mesagerul româno-suedez nu este un militant civic, ci un fel de prost al satului, ofticat pentru faptul că fetele fug de el. Inițiatorul ROMÂNIEI EDUCATE și al ROMÂNIEI NORMALE, profesorul Iohannis, mi-a arătat, însă, calea: nu este corect ca una să fumăm noaptea în pat și alta să vorbim ziua în public. Nu este corect politic să fii ipocrit sexual. Totul la vedere. Viața este în schimbare: „PAS CU PAS, spre o ROMÂNIE EDUCATĂ ȘI NORMALĂ”, zise Werner.

(va urma)

Constantin POPA

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate