Implantarea cipurilor electronice în capul uman

 

PLAIVAZ

Un miliardar cu afaceri în cercetarea medicală şi informatică a anunţat că de la anul ar fi posibilă implantarea cipurilor electronice în capul uman.

Eu spun asta demult timp. Implantarea ar fi o soluţie de moment, următorul pas constând în realizarea legăturilor neuronale de la diverse zone ale creierului spre un port-cip exterior, sau mai multe, astfel încât, printr-o manevră simplă individul să-şi ataşeze un cip de memorie, unul de învăţare, un dispozitiv telefonic miniatural care va face posibilă comunicarea instantanee cu semenii săi, sau cipuri medicale ce pot suprima demenţa senilă, alzheimerul, afecţiunile neurologice, paralizia etc.

În educaţie va fi o revoluţie, dispărând pentru totdeauna şcoala aşa cum o ştim, cu mulţi profesori, cursuri obositoare şi programe neadecvate. Folosind un cip de învăţare universal, adaptat vârstei lui, copilul din clasele primare poate învăţa în câteva zile cât în patru ani de cursuri intense, restul timpului putându-l petrece pentru a interacţiona cu alţi copii sau pentru a se juca pur şi simplu.

Odată cu apariţia cipurilor cerebrale, ca o consecinţă firească vor dispare puşcăriile. Gândiţi-vă că este suficient să implantezi direct în creierul unui infractor dovedit un cip comportamental, iar acesta va deveni un cetăţean model.

O să dispară corupţia. Dacă prin lege se va dispune ca pe durata mandatului să se planteze un cip moral politicienilor, poliţiştilor, judecătorilor şi tuturor celor care ocupă funcţii coruptibile, vom avea o societae sănătoasă, dedicată progresului.

Pentru industria jocurilor va însemna o superrevoluţie: conectat direct la un terminal sau folosind cipuri adecvate, individul va trăi efectiv în creier acţiunea respectivă. Îşi poate crea o lume virtuală veridică, o iubită aşa cum îi place, va zbura, va înota, va face sex cât se poate de credibil. Datorită acestor aplicaţii poţi trăi în în două ore cinci sute sau o mie de ani virtuali, dedicaţi nu numai jocului ci şi învăţării, experimentelor de orice fel, perfecţionării profesionale etc. Firesc, oamenii se vor înţelege mai bine deoarece barierele lingvistice dispar şi poţi vorbi chineza sau dialectul pigmeilor africani prin conectarea dispozitivului electronic adecvat.

Dar revoluţia asta nu va aduce numai lucruri bune. Ar trebui implantate cipuri morale şi creatorilor de programe, deoarece, în cele mai multe cazuri, tot ei sunt autorii viruşilor electronici. Infectaţi cu astfel de viruşi speciali, beneficiarii se pot alege cu creierul prăjit la propriu. Dar eu sunt optimist: dacă ne salvăm planeta de la degradare, ne salvăm şi noi de la extincţie, altfel singurii martori ai trecerii noastre prin univers vor fi viruşii supravieţuitori, cei biologici, bineînţeles, adaptaţi oricăror condiţii de mediu.

F.M.Ciocea

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved