Ialomița, fără probleme în prima zi de școală!

 

Cu teamă, dar plini de emoții, cu bucurii și entuziasm, elevii și copiii de grădiniță s-au întors în sălile de clasă. Toate unitățile de învățământ din județ și-au deschis porțile pentru a-și primii elevii și dascălii, chiar dacă nu toți profesorii au fost vaccinați, iar elevii nu au fost testați. Cu teama unui eventual pericol de a nu se infecta în colectivitate, elevii s-au reîntors în bănci pentru semestrul II al anului școlar. Toate școlile au fost pregătite cu trasee marcate, cu dezinfectanți și măști, astfel încât să fie respectate toate măsurile de distanțare și protecție. Din fericire, nicio unitate de învățământ din Ialomița nu a avut probleme la deschiderea școlii și niciun elev sau cadru didactic nu au menifestat simptome de infectare cu COVID-19.

Aflate în scenariul verde, școlile și grădinițele din comunele Sălcioara și Maia și-au deschis porțile pentru preșcolarii, elevii din clasele primare și cei din gimnaziu. La unitatea de învățământ din Sălcioara clasele nu sunt aglomerate, pentru că numărul de copii este redus. Primarul localității, Gabriel Stoica, susține că sălile de curs asigură spațiu suficient pentru a se păstra distanțarea socială deoarece într-o clasă sunt undeva între 10-15 elevi, iar pe vremuri încăpeau aici maxim 36 de copii, dar niciodată mai puțin de 30.

Avem în jur de 250 de copii la școală și grădiniță (…) Venim în ajutorul elevilor de la școală cu SIM-uri pentru internet pe care îl pot folosi gratuit timp de 2 ani, la o viteză 4G (…) Știm că le este greu, pentru că acum își folosesc propriile telefoane, care sunt mici comparativ cu dispay-ul unei tablete sau a unui laptop, tocmai de aceea proiectul depus de noi prevede achiziția unor tablete care, cu siguranță, să le facă munca mai ușoară. Din punct de vedere al desfășurării orelor de curs în sălile de clasă nu avem nicio problemă, pentru că nu avem clase de copii aglomerate, iar spațiile sunt destul de mari. A scăzut numărul de copii, acum sunt 10-15 într-o clasă, iar pe vremuri încăpeau undeva între 30-35 de elevi, și se poate păstra și distanțarea socială”, a explicat primarul comunei Sălcioara, Gabriel Stoica.

Și la Școala Maia elevii și preșcolarii s-au întors cu entuziasm în bănci. Clasele au fost amenajate respectând distanța corespunzătoare între bănci, cel puțin un metru, realizându-se și marcaje. În clasele unde sunt bănci de câte două locuri, va sta câte un copil în bancă. Efectivele de elevi, pe clase, variază între 15 și 20 de copii. Toți vor primi măști de protecție, școala având în stoc peste 12 mii de bucăți. „Am făcut achiziții suficiente de materiale dezinfectante pentru suprafețe și pentru mâini. Am refăcut marcajele pentru traseele ce trebuie urmate de către elevi pentru a se evita aglomerația. Toți profesorii și au manifestat disponibilitatea, dorința reîntoarcerii la școală, în condiții face to face, iar copiii au fost nerăbdători să revină la școală”, a declarat Ileana Niculaie, director Școala „Barbu Catargiu” Maia.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved