Hales bules

Marea tragedie a acestor zile este statul în casă. Statul în casă cu firme de curierat, cu mâncarea în fața ușii, cu televiziune, net și telefonie mobilă!! Vă imaginați câtă durere am acumulat pentru că nu mai putem să aruncăm ambalajele de la mititei și bere în păduri sau în apa râurilor!? Înțelegeți că ajungem la limita răbdării dacă nu ne înjurăm în trafic, dacă nu scuipăm pe trotuare, dacă nu mai spargem și noi un bancomat, o casă, dacă nu ne lăsați să mergem pe „centuri”, la fotbal sau festivaluri de muzică!?
Despre această lume vă este teamă că se va schimba? Lăsați-o .. dracului .. să se schimbe!! Chiar vă simțiți bine înghesuiți în burțile corăbiilor zburătoare ce vă duc din „africa mioritică” pe plantațiile de bumbaco-sparanghel?
Au scos pe străzi poliția, jandarmeria și armata. Educația și legea ar fi trebuit să fie pe străzi, în locuințe și instituții publice după treizeci de ani de libertate analfabetă. Acum, asta e, puneți degetul pe contractele cu binefăcătorii capitaliști din germania, spania sau anglia și faceți ciocul mic. Neamul lor nu mai dă cu sapa, ei nu mai culeg brebenei și căpșuni, că așa este în libertate; ca să o aibă unii, trebuie să o ia de la alții. Îi aud pe mulți spunând: „Ce să facem în țara asta!?” Să puneți mâna pe carte! Să vă treziți în zori! Să nu mai beți spirt medicinal! Să nu mai „dialogați” cu săbiile! Să vă cumpărați pâine, nu mobile de ultimă generație! Să vă trimiteți copiii la școală, nu să-i lăsați singuri! .. Voi credeți că țara e doar pentru muls. Dacă nu mai are lapte, vă cumpărați alta!?
Ce ați crezut voi!? Că vă apără guvernul, președintele sau arafat de virus, de nedreptate sau de umilință? Niște bieți mincinoși și analfabeți! Nu ați văzut că ei …tot cu degetul .. sau cu picioarele își fac treaba? Nu au bani pentru alocațiile copiilor sau pentru pensiile seniorilor, dar au pentru tot felul de proști și de prostii!! Mai aveam un pic și deveneam primul stat religios al europei. Atâta minte să aibă încât să ne trimită „lumina sfântă” cu jandarmii!? Și dacă nu le deschideam ușa, o spărgeau? Acum, vor să sponsorizeze presa cu două sute de milioane, pentru că sunt afectați de coronavirus. Nu presa, ei; și nu la plămâni, la creier! Nu că presa nu ar avea nevoie, dar prea seamănă toată afacerea cu o operațiune de flagrant.
Și vouă vă este teamă că această lume se va schimba!? Doamne ajută! Tot golănia, prostia și răul să aibă grijă de banii noștri? Că dacă îi aveau de la mă-sa sau de la frații micula îi lăsam în plata domnului!
Coronavirusul este un biet copil pe lângă epidemia de mârlănie și prostie. Cei întorși din „fabuloasa diasporă” (termen folosit de semidocți și pentru derbedei și fetițe la produs; el există, dar exprimă cu totul altceva!) ne-au deschis ochii cu privire la ce se întâmplă în biata noastră țară, spunându-i „pandelie”, adică pandemie de paranghelie! Ați văzut ce au lăsat „diasoporiștii” în urma lor, în camerele de hotel unde au fost carantinați? Tot pe banii mei și ai tăi. Acum cred că ați înțeles de ce lor li s-au dat trei zile de vot și nouă doar una. Ei trebuie să ajungă la vot, nu noi.
Culmea democrației pare a fi ordonanța militară. Învățați! Învățați! Învățați! Lenin, săracul! La cât de mult urăște klaus și orban parlamentul, parlamentul în general nu numai pe ăsta, pregătiți-vă de o mică dictatură, care, nu-i așa, simplifică birocrația și limitează schimbul de idei. Nu vedeți că am sjuns de unde am plecat!? Stați drepți și executați!
Să trăiți, am înțeles!! Care e avionul? Unul spre mississippi, la cules de bumbac, nu aveți? Preferam pe plantația lui trump, măcar ăsta te mai face să și râzi. Crema de ghete o cumpăr eu.
Ce să vă fac! Voi ați vrut un președinte neamț la o țară românească. De preferat ar fi fost invers. Dar cu cine!
Hales bules! Termen trecut oficial în argou drept „ales bules”. Nu vă spun cum se traduce pentru că m-aș face de râs, doar iată, noi toți trăim împreună cu traducătorii .. în traducerea asta!

P.S. Apropo. V-ați jucat cu hârtia igienică, ați cântat la balcoane, v-ați mângâiat pisicuța și cocoșelul de companie, ați făcut flotări, v-ați socializat pe telefoanele mobile și ați învățat să faceți pâine cu maia, dar o carte, o carte mică-mititică ați deschis, așa din curiozitate, că parcă spuneați că nu aveți timp?

Dan ELIAS


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved