Haideți să oprim odată „tradiția” de la Fierbinți de a vă certa pe mărunțiș

Oricine va fi primar în 2024 la Fierbinți va moșteni situația rămasă din anii trecuți, mai concret ce s-a făcut sau ce nu s-a făcut în 2021, 2022, 2023 și cât va mai fi din 2024 până la alegeri.

Dacă setăm cronometrul astăzi, 9 decembrie 2022, practic mai rămân doi ani în care putem drege busuiocul.

Ieri am publicat pe pagina Primăriei Fierbinți-Târg datele primite de la Banca Mondială care arată prognoza privind investițiile de capital, adică cele pe care vor putea să le facă autoritățile locale din județul Ialomița în perioada 2021 – 2030.

Unii le-au înjurat, alții le-au ignorat. Sper totuși că cine trebuie să le vadă, să le vadă și să le înțeleagă. Pentru că nu arată bine deloc în cazul Fierbințiului.

Sigur, vorbim de date estimate, dar ele sunt estimate pe baza performanței anterioare și alți factori precum numărul de locuitori. Și vorbim de următorii 10 ani, deci ar trebui să fie interes și pentru primarul care va fi în 2024 și pentru primarul care va fi în 2028. Repet, oricine va fi primar.

Ce vedem noi în aceste date, mai ales prin comparație cu celelalte localități din județul Ialomița? Vedem că dacă la Fierbinți vom reuși investiții de 10 lei, în alte locuri din județ se vor reuși investiții de 20 lei sau de 30 lei sau de 40 lei.

Adică pornim din start mai de jos, comparativ cu alții. Dacă ne raportăm la anii trecuți din Fierbinți, azi stăm bine. Dacă ne raportăm la celelalte orașe din Ialomița, stăm prost. Dacă ne raportăm la localitățile din județul Ilfov, stăm foarte prost.

În aceste condiții, trebuie făcute eforturi, chiar minuni, ca să recuperăm decalajul. Altfel, acest decalaj rămâne și chiar se adâncește. De ce se adâncește? Pentru că alții se mișcă mult mai bine, fac mai multe proiecte, atrag mai mulți bani ca investiții publice. Și unde sunt investiții publice, vin și investițiile private. Valabil și invers: unde nu sunt investiții publice, nu vin investiții private, deci nu sunt locuri de muncă. Deci, e sărăcie.

Fac un apel sincer la cei care își fac planuri să fie primar la Fierbinți în 2024 și în 2028. Haideți să oprim odată „tradiția” de la Fierbinți de a vă certa pe mărunțiș. Deocamdată, vă bateți între voi pe o sărăcie. Când aici ar putea fi o minunăție de oraș. Anul acesta, am avut ocazia să luăm mulți bani din fonduri europene, din fonduri naționale și din investiții private. De cele mai multe ori, ați dat un șut în cur acestor șanse. Și nu se mai întorc.

Când ați fi putut să împărțiți saci cu bani, voi v-ați bătut pe resturi.

Suntem la marginea Ilfovului, aproape de București. Noi la zona asta trebuie să ne raportăm, că suntem pe hartă unde suntem. Suntem departe de Slobozia și pe noi nu ne ține în brațe CJ Ialomița, așa cum face CJ Ilfov cu Snagovul. Adevărat că singura raza de speranță vine tot de la CJ Ialomița, dar de multe ori suntem pe cont propriu și chiar nu e cazul să ne dăm cu stângul în dreptul.

Așa că politica de până acum de blocaj total e sinucigașă atât pentru viitorii primari, cât și pentru oraș. Vă îngropați singuri viitorul politic și odată cu voi șansele Fierbințiului să iasă la liman odată și odată.

Anul acesta, la Varșovia, l-am auzit pe un director de minister german spunând într-o sală plină de europeni: „toți acești bani de acum … îi avem o singură dată!”. Omul a vorbit cu cap și ar fi bine să-l înțelegeți. După 2024, nu mai există banii care există acum. Se va închide robinetul. Așa că trebuie luați acum.

Tot anul acesta, aici la Fierbinți au fost blocate proiecte după proiecte și s-au pierdut mulți bani. Ce credeți că au făcut alții în alte părți? Au luat tot ce puteau lua. Unii au rupt norii. Noi? Ne-am tras unii altora un par în cap și cu asta am rămas.

Încă o dată zic: toate aceste rateuri și ocazii pierdute se vor sparge în capul celui care va fi primar în 2024. Și mai târziu în capul celui care va fi primar în 2028. Dacă cineva își face planuri pentru două mandate succesive, atunci ar trebui să se gândească foarte bine ce face de pe acum. Și să se uite pe cifrele de la Banca Mondială.

Iulian Mareș,

Administrator public al orașului Fierbinți-Târg,

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved