GURUL DIN APUSENI

 

Relatările obsedante ale televiziunilor despre arestarea gurului din Apuseni au devenit obositoare, infantile. Cine este de fapt acest personaj? Un escroc? Dacă toţi iluminaţii religioşi sau nu care au înrâurit destinele altor oameni au fost escroci, atunci şi el este.

Minerul care a reuşit să adune într-un sat părăsit sute şi mii de oameni pentru a trăi împreună o eperienţă inedită nu este excroc, poate puţin nebun, unul care crede în simplitatea trăirilor omeneşti. A oferit speranţă şi refugiu unor oameni obosiţi de „binefacerile” civilizaţiei, a creat un falanster spiritual unde eşti ferit de bombardamentele mediatice ale firmelor din industria farmaceutică, care ne otrăvesc constant cu produsele lor, eşti smuls din vraja reţelelor sociale, alienante şi frustante etc. etc. Atenţie! În comunitatea veneau oameni cultivaţi, capabil să discearnă. Copii neînscrişi în sistemul de învăţământ? Unde? Într-un mecanism birocratic care a produs pe bandă rulantă milioane de analfabeţi funcţionali. Copiii comunităţii măcar învăţau să muncească alături de părinţii lor, deprinzând de mici valorile tradiţionale. Este de preferat să creşti noile generaţii în universul onctuos al fastfudurilor sau butonând telefonul de la doi ani, ori trăind în mijlocul naturii, mâncând ecologic hrană produsă în comunitate.

Gurul ardelean este dotat probabil cu ceva carismă rasputiniană, care subjugă femeile şi înmoaie voinţa bărbaţilor, dar nu a furat milioane de dolari ca Udrea, Basescu, Năstase, Oprescu şi alte mii de escroci politici, nu a păpat donaţiile sugerate şi primite în calitate de şefi de partid, nu a deturnat milioane de euro în folosul clicilor personale. Că a cumpărat 50 de ha de teren dintr-un sat părăsit? Este normal să fie aşa. Comunitatea a funcţionat datorită lui. Oamenii de acolo nu stau cu mâna întinsă pentru pomeni sociale, trăiesc simplu în comuniune cu natura, fără s-o agreseze, ca parte a ei.

Când auzi ţaţele de la tv prezentând indignate acest caz mă gândesc că sunt mult mai toxice decât femeile simple din comunitate: otrăvesc mediul cu gazele automobilelor personale, cu produsele cosmetice folosite, agasând în plus moral şi psihic integritatea sufletească a milioane de telespectatori impunând un profil străin şi artificial. La un moment dat o să realizăm că avem nevoie de mai mulţi astfel de guru, de astfel de comunităţi, unde individul se integrează şi pleacă liber, comunităţi racordate la mediul natural, sănătoase mental şi fizic.

Preferaţi să fiţi victimele manipulate de boşii mass media, sau obedienţi pe viaţă ai industriei farmaceutice? Vă simţiţi mai bine în calitate de cobai pandemici sau beneficiari ai vaucherelor de vacanţă care încearcă să înţeleagă natura dintr-un resort de cinci stele? A, da, sunteţi extrem de satisfăcut când votaţi o listă electorală cu viitori candidaţi la anchetele DNA-ului, sau confruntaţi cu dilema de a alege dintre doi candidaţi pe cel mai puţin corupt. Sunteţi puternici, mununaţi, suverani, auziţi asta în fiecare secundă la tv sau la radio. Probabil şi cobaii cred asta, atunci când învârt roata în cuşca lor antiseptică.

F.M.Ciocea

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved