Groapa Mocioniu

Vom avea groapă de deșeuri periculoase 

* Adrian Mocioniu a eliberat autorizația de construire ca să-și salveze pielea: „Riscam să fiu acuzat de abuz în serviciu!” 

Primarul Adrian Mocioniu le-a oferit cetățenilor din Slobozia o surpriză la început de an, a avizat construirea depozitului de deșeuri periculoase. Edilul urbei a eliberat autorizația de construire în data de 8 ianuarie, iar Vivani Slubritate poate demara lucrările de ridicare a celulei cu nr 2. Anul trecut, același edil se opunea vehement acestei extinderi, alăturându-se celor peste 400 de cetățeni care au semnat un memoriu prin care respingeau acest proiect cu îndârjire.

„Da, a fost emisă autorizația de construire a celei de-a doua celule a depozitului de deșeuri periculoase. Prin certificatul de urbanism am cerut toate avizele, chiar am insistat și la șeful serviciului juridic de atunci și la cel de la urbanism pentru a fi atenți la toate detaliile”, a declarat cu nonșalanță primarul Mocioniu.

Mai mult decât atât, din momentul eliberării documentului Mocioniu nu a făcut niciun demers public de înștiințare a populației în acest sens și s-a ascuns în spatele mai multor avize eliberate de instituțiile publice. „Documentația pe care a depus-o la autorizare avea următoarele documente: de la MAI-ISU Ialomița…aviz, de la DSP…aviz favorabil-director Iorga Cristina, avem avizul de la Apele Române-director gen. Viorel Sandu, MapN…aviz favorabil, acord de mediu din 30 septembrie 2019…aviz favorabil-dir. Executiv Laurențiu Ghiauru, aviz Transgaz, aviz Protecția civilă”, a explicat edilul.

Capacitatea celei de-a doua celule va fi de 241.500 de tone și se va întinde pe o suprafață de un hectar.

          Mocioniu, scos la tablă de consilierii locali ai PNL

Enervată că primarul care anul trecut se dădea de partea cetățenilor a semnat fără prea mult regret autorizația de construire, Andreea Conescu, consilier local PNL, l-a scos la tablă pe Mocioniu.

Andreea Conescu: Am identificat împreună soluții și dumneavoastră nu ați făcut nimic. Ne puteți arăta ce ați făcut concret pentru a bloca acest demers?

Mocioniu: V-am enumerate instituțiile statului care trebuie să elibereze avizul. Dumneavoastră doreați, în condițiile în care toată lumea spune că e OK, ca primarul municipiului Slobozia să blocheze?

Andreea Conescu: Ați avut un eșec

Mocioniu: Nu este un eșec, nu îl consider un eșec. Am solicit toate documentele legale și vreau să vă spun că nu sunt în luptă cu niciun agent economic, mai ales de pe teritoriul municipiului Slobozia.

Andreea Conescu: Dar sunteți în luptă cu cetățenii din Slobozia?

Mocioniu: Singurul lucru pe care îl vreau este ca cetățenii noștri să fie protejați de aceste instituții ale statului. Când a fost cazul de la Ciulnița, cu poluatorul, am fost cea mai vehementă voce. Suntem controlați de toate aceste instituții…eu cred că dvs ar trebui să căutați răspunsuri și dacă aveți dubii în acest sens…

Andreea Conescu: Ar fi trebuit încercat orice. Eu înțeleg punctul dumneavoastră de vedere, vă spun doar că soluțiile identificate împreună, le-am găsit și punctele slabe, tot noi, dar meritau încercate, poate mai prelungeam, mai trăgeam de timp… Trebuia să încercăm o modificare de PUZ, să încercăm ceva…

Mocioniu: Vreau să vă spun că toate aceste lucruri doamna Stoica (n.red.: consilierul local PNL Mihaela Stoica) a depus acel proiect și a primit aviz negativ. Nu a primit aviz de legalitate.

Andreea Conescu: Da, dar puteau fi modificări făcute. Eu vă spun că nu ați încercat să faceți nimic.

Mocioniu: Eu am respectat legea și mi s-a părut normal să fiu echidistant față de toți agenții economici atâta timp cât celelalte instituții au dat aviz, înseamnă că ei, care sunt specialiști… Dumneavoastră suspicionați o greșeală din partea administrației locale?

Andreea Conescu: Nu ați încercat să faceți nimic

Adrian Mocioniu: Să discutăm clar…singurele dubii pe care noi le avem sunt legate de protecția mediului înconjurător. Sunteți de acord? Tocmai de aceea avem acolo specialiști, oameni responsabili care … avem un Minister al Mediului… ca și cetățean, ca și primar vă spun că nu am fost un susținător al acestui proiect, dar cred că misiunea mea ca și primar este de a respecta legea. Din punct de vedere legal am întins la maxim timpul pentru documentele pe care trebuia să le cerem. În aceste condiții ar fi fost un abuz să nu eliberăm acea autorizație de construcție.

x

Prezent la o conferință de presă, deputatul Tinel Gheorghe s-a declarat dezamăgit profund de acest aspect pe care îl consideră de neacceptat și promite să sesizeze Instituția Prefectului și Ministerul Mediului pentru a verifica modul în care s-au emis autorizațiile. „Este inacceptabil să devenim groapă de deșeuri! Voi solicita Instituției Prefectului și direct Ministerului Mediului să verifice cum s-au emis avizele pentru acest depozit de deșeuri periculoase. Mai mult decât atât, nu există nicio explicație cu privire la natura acestor deșeuri sau orice alte chestiuni tehnice. De ce trebuie să devenim noi groapa de gunoi a țării? De ce nu generăm proiecte pozitive, benefice pentru cetățeni, ci numai cu impact negativ? Nu înțeleg rațiunea pentru care anul trecut Mocioniu spunea că nu este de acord, iar între timp își schimbă opțiunea (…)”, a declarat parlamentarul.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved