Grad scăzut de vaccinare în comunitățile preponderent rome

De frică să nu devină infertili sau să fie „cipați”, romii din Ialomița nu vor să se vaccineze

Instituția Prefectului Județului Ialomița a convocat în data de 4 octombrie 2021 o ședință de lucru – Grupul de Lucru Mixt pentru Romi al județului Ialomița în cadrul căreia s-a dezbătut gradul de vaccinare în comunitățile cu pondere însemnată de romi, totodată fiind făcute și propuneri pentru creșterea numărului de persoane vaccinate. Întâlnirea a avut loc în conformitate cu prevederile HG 18/14.01.2012 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome, pentru perioada 2015-2020, iar la ședință au fost invitați să participe primarii localităților Sinești, Bărbulești, Bărcănești, Țăndărei, Borănești, Fetești, Traian și Căzănești, precum și reprezentantul romilor din Ialomița.

În discuțiile avute cu reprezentanții comunității rome ni s-a transmis că acestora le este teamă să se vaccineze cu serul anticovid. Deși unii dintre ei s-au imunizat mai mult forțați de împrejurări, adică din nevoia de a pleca în străinătate, alții refuză cu desăvârșire să-și introducă în corp un ser despre care au auzit ei că ar provoca infertilitate și că li s-ar inocula un cip”, a explicat Gheorghe Babagianu, subprefectul județului Ialomița.

În atare context, Instituția Prefectului va întreprinde toate demersurile necesare unei mai bune campanii de informare despre vaccin și ce presupune acesta, dat fiind faptul că gradul de vaccinare în astfel de comunități este extem de scăzut.

Comuna Bărbulești are o rată de vaccinare de 0,56%, adică 30 de persoane dintr-un total de 5.329 cu vârsta cuprinsă între 12 și 85 de ani au ales să se imunizeze cu serul anti-COVID-19, în timp ce la Bărcănești s-au imunizat 333 de persoane din 2.949 de locuitori eligibili pentru vaccinare, procentul de vaccinați fiind de 11,29%. Și în localitatea Borănești cetățenilor le este teamă să se imunizeze împtrova COVID-19. La o populație eligibilă de 2.035 de locuitori doar 120 s-au vaccinat, procentul fiind de 5,90%. Sinești și Traian sunt alte două comunități care au o pondere însemnată de romă, dar unde gradul de imunizare este puțin peste 10%.

În ceea ce privește Municipiul Fetești, la o populație cu vârsta cuprinsă între 12-85+, respectiv de 30.034 locuitori, doar 8.142 de cetățeni s-au vaccinat, rata fiind de 27,11%. Nici orașul Căzănești nu stă mai bine, procentul de vaccinați fiind de 22,45%, cu 648 de persoane imunizate dintr-un total de 3.047. Și orașul Țăndărei se află pe lista localităților cu comunități însemnate de romi. Aici s-au vaccinat 2.312 persoane dintr-un total de 13.452 eligibile la vaccinare, rata fiind de 17,19%.

Pentru a crește numărul de persoane vaccinate, reprezentanții autorităților publice locale vizate trebuie să depună eforturi pentru a-i convinge pe cetățeni că serul poate face minuni în sensul că există șanse mai multe de a face o formă severă a COVID-19.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved