Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații a fost publicat pe situ-ul ANAF

 

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii, persoane fizice care obțin sau intenționează să obțină venituri din meditații în particular, că Direcția Generală de Asistență pentru contribuabili din cadrul A.N.A.F. a elaborat și publicat pe site-ul ANAF ”Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice”.

Astfel că reamintim persoanelor fizice, care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular, că veniturile obținute din acest tip de activitate reprezintă venituri impozabile și potrivit Codului Fiscal se încadrează în categoria venituri din activități independente.

Totodată persoanele fizice care acorda sau intenționează sa acorde meditații în particular au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerțului și autorizării funcționării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Prin intermediul Declarației Unice contribuabilii își exercită și opțiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Ghidul poate fi accesat la următorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_meditatii_2023.pdf

Informații detaliate pot fi obținute:

– telefonic, la Serviciul central de asistență contribuabili – Contact-center la numărul de telefon: 031.403.91.60;

– la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale.

ȘEF ADMINISTRAȚIE

Gheorghe DOROBĂȚ

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved