GHERGEFUL

 

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

O nouă achiziție la Muzeul Naţional al Agriculturii

Muzeul Național al Agriculturii și-a îmbogățit, nu de foarte mult timp, patrimoniul – colecția textile – cu trei piese donate de doamna Ștefana Stanciu, din localitatea Amara, județul Ialomița. Aceasta, fostă lucrătoare la secția covoare de la Industria locală, a dorit să lase pentru generațiile viitoare o parte din lucrurile pe care ea le-a folosit și îndrăgit mult. Este vorba de un gherghef și două carpețele țesute în gherghef.

Ghergheful este un război de țesut pe verticală, mai vechi decât războiul de țesut tradițional, orizontal, pe care îl cunoaștem de la bunici. Donatoarea a urzit ghergheful pe care a lucrat din anul 1956 și a început să țeasă două carpețele cu modele diferite, unul național și unul oltenesc, în exprimarea doamnei, adică unul cu motive geometrice și unul cu motive florale, pe care nu le-a terminat. Ca fire de lucru a folosit bumbac la urzeală și PNA colorat la bătătură. Nu le-a terminat, în ideea să se vadă lucrul efectiv la gherghef. Pe lângă obiectul amintit, aceasta mai donează două carpețele țesute de dânsa, lucrate prin anul 1960.

Toată această donație se află acum expusă la Muzeu, completând expoziția permanentă La pas prin lumea satului. Vă asteptăm să ne vizitați!

Muzeograf Fănica Gherghe

 

 

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved