Născut între cele două Uniri, George Enescu a creat și a trăit în spiritul vremurilor de formare a statului român modern, cu patosul începutului de drum și determinarea unei construcții durabile a națiunii române.
Poema Română și Rapsodiile Române sunt emblematice pentru simțirea și evoluția spirituală a unui spațiu cultural coagulat în jurul limbii române și a tradițiilor creștine.
Muzica enesciană este liant între generațiile trecute și actuale, stând mărturie aspirațiilor și sacrificiilor celor care-și trăiesc viața în scopul nobil al dragostei față de semeni.
Personalitatea artistică și calitatea umană a lui George Enescu au fost prezentate liceenilor din Slobozia în cadrul conferinței muzicale ENESCHOOL susținută de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa, în Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița.
Evenimentul, organizat în siajul activităților dedicate Zilei Culturii Naționale, a deschis seria manifestărilor dedicate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.
Printre compozițiile interpretate s-a numărat și Hora Unirii compusă de George Enescu pentru aniversarea de la 24 ianuarie 1917, cu un an înainte de Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Mulțumiri speciale invitaților Diana Jipa și Ștefan Doniga care, pentru omagierea a 70 de ani de la intrarea în eternitate a celui mai important muzician român, cu susținerea Institutului Cultural Român au susținut un turneu mondial cu muzica lui George Enescu, iar la revenirea în țară au găsit răgaz pentru întâlnirile cu tineri din Pitești, București, Focșani, Buzău și Slobozia.
Clementina Tudor,
Manager Centrul Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița