Generația Smart Eco la Școala ,,Sf. Andrei” din Slobozia

Sunt conștienți că omul este în toate sensurile posibile rezultatul mediului care l-a produs. Rezultă în mod firesc, că orice ființă umană poartă în sine aceeași calitate pe care mediul insuși o are. O natură curată și viguroasă va genera, la rândul ei, oameni frumoși și sănătoși. Privită astfel, protejarea naturii devine nu doar imperativă, ci condiția șansei noastre, ca oameni, de a supraviețui. Astfel că, a crește generații Eco este un deziderat al Școlii Gimnaziale ,,Sf. Andrei” din Slobozia, iar protejarea mediului încojurător și a naturii se învață de la cea mai mică vârstă. În zilele de 16 și 20 decembrie 2022 s-au activități menite să dezvolte elevilor școlii competențe în domeniul educației durabile. Le luăm pe rând.

16 DECEMBRIE: Carnavalul ,,Magia Iernii”, ediția a X-a, din cadrul Programului Mondial Eco Școala – ,,Generația Smart Eco”.

Ne întoarcem așadar, la copilărie, acel paradis al vârstelor umane, acel loc pe care îl păstrăm ascuns undeva, în întreaga noastră existență, acel refugiu miraculos, de care noi, oamenii, ne putem aminti și în momentele în care ne simțim copleșiți de responsabilitățile maturității sau de simțul acut al trecerii timpului. Inimă a celorlalte vârste, copilăria este dimineața existenței, oglinda în care omul își poate privi temelia educației, nevoia de frumusețe și de fericire.

De aceea, elevii claselor pregătitoare, I, a II-a, a III-a și a IV-a, alături de familliile lor, care parcă și-au lăsat să iasă la suprafață ”copilul din ei”, cu bucuria de a se juca, de a visa și de a-și imagina că totul este posibil, au confecționat costume din materiale reciclabile întruchipând personaje ale magicului anotimp alb, iarna.

Brăduții, Elfii, Globulețele, Cadourile, Crăciunițele, Moș Crăciun, Oamenii de nea și Crăiasa Zăpezii au defilat în fața publicului entuziasmat de originalitatea și creativitatea de care s-a dat dovadă în realizarea costumelor.

Puritatea, grația, individualitatea, fragilitatea, dragostea, magia, frumusețea atât a copilașilor, cât și a costumelor , feeria evenimentului ne-au făcut pe toți să simțim mult mai aproape magia sărbătorilor de iarnă, ce vor străbate ultimele file ale calendarului, în clinchete de zurgălăi.

19 DECEMBRIE: Elevii claselor de gimnaziu au avut de confecționat Bradul Eco, jurizați fiind de către elevii claselor primare. Bradul, simbol al vieții eterne, al prosperității, arborele magic ce reprezintă un drum ascensional spre veșnicie, este arborele ce ocrotește viața omului.

Elevii claselor V-VIII au confecționat adevărate opere de artă ce au avut menirea de a crea acea emoție estetică care parcă, îi potolește omului nevoia de frumoas. Copiii au dat dovadă de creativitate, de înnobilare umană, de bunătate, de toleranță, de întrajutorare, ceea ce ne-a dus la gândul, și pe noi, adulții, la o lume de basm, de magie, de poveste. Astfel, brazii au fost realizați din variate materiale reciclabile: pet-uri, cartoane, hîrtie colorată, cărți, pahare de plastic, pungi de plastic, iar ornamentele au fost și ele pe măsura creativității, fiind confecționate din nasturi, dopuri de sticlă, dopuri de plută, hârtie creponată, hârtie colorată, ziare, reviste, fire textile, țesături, becuri, mănuși chirurgicale. Prin confecționarea acestor brazi, elevii au expimat multe emoții, emoții ce definesc ființa umană, iar pe noi ne-au reîntors la copilărie, cu drag, cu dor, cu nostalgia celui care învață să aprecieze ceea ce are abia atunci când din toare și tot nu mai rămâne decât amintirea.

Prof. Filipoiu Mihaela-Evelina

Prof. Leonte Manuela-Florentina

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved