Gabriela Firea, conferință de presă la Slobozia

Agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de restricție și brățări electronice”

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, s-a aflat marți, 14 decembrie, la Slobozia, pentru a vizita o locuință protejată destinată victimelor violenței domestice, adăpost subordonat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița. În cadrul unei conferințe de presă organizată la Consiliul Județean Ialomița, aceasta a declarat că are măsuri concrete pentru a preveni și combate violența în familie și că introducerea brățării electronice pentru a-i ține pe agresori la distanță este necesară.

Vom avea măsuri concrete pentru a preveni și combate violența în familie. Considerăm că acest fenomen a luat amploare și nu este de tolerat o astfel de situație. În afară de informare, consiliere, sprijin și susținere pentru victime ne dorim să avem acțiuni cât se poate de concrete și proiecte care să prevină traumele în astfel de familii. Voi merge cât mai mult în țară pentru a verifica condițiile în care trăiesc, temporar, victimele violenței în familie. Victimele violenței domestice trebuie protejate cu orice preț! Agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de restricție și brățări electronice”, a transmis ministrul Gariela Firea.

Aceasta a adus în atenție necesitatea introducerii brățării electronice pentru a-i ține pe agresori la distanță, dar și obținerea, în mod gratuit, a certificatului medico-legal pentru persoanele agresate.

De anul viitor, victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită. Cu prilejul unei vizite în județul Ialomița, am reamintit cât de necesare sunt brățările electronice pentru a-i ține pe agresori la distanță. Am inițiat deja discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziția SIME – Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) precum și implementarea acestuia sunt responsabilități care revin Ministerului de Interne. Voi avea chiar în această săptămână o discuție cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. De asemenea, am decis ca din 2022, victimele violenței domestice să nu mai plătească expertiza medicală, acel certificat medico-legal, în valoare de 90 de lei, fără de care nu pot dovedi că au fost agresate. Aceste cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Vom urma modelul de bune practici pe care l-am implementat la Primăria Municipiului București din anul 2016.”, a mai spus Gabriela Firea.

Măsurile pentru sprijinul victimele violenței domestice, dar și pentru prevenirea și reducerea acestor cazuri sunt printre prioritățile sale ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES). De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanții Grupului de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative și de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenției de la Istanbul în România.

Centrul de la Slobozia, exemplu de bune practici

Aprecierea a fost făcută de ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse care i-a și felicitat, atât pe președintele CJ Ialomița, Marian Pavel, cât și pe directorul DGASPC Ialomița, Paul Marcu.

Centrul de la Slobozia este un exemplu bun de urmat, un loc unde victimele violenței domestice să se simtă în siguranță și pentru asta îi felicit pe președintele Consiliului Județean Ialomița, pe domnul director al DGASPC Ialomița pentru felul în care gestionează și cum au reușit să creeze în comunitate un loc în care victimele să se simtă în siguranță, dar și un loc în care agresorii să aibă parte de consiliere, de îndrumare, de sprijin și de îndreptare a situației, acolo unde este posibil! (…) Centrul este foarte bine îngrijit, întreținut, curat, foarte bine amenajat și organizat. Bineînțeles că starea de normalitate este să locuiești la tine acasă, în condiții bune, decente, de iubire, de înțelegere, dar când acest lucru nu se poate, doamnele respectivve și copiii lor pot să găsească aici , prin grija instituțiilor statului, un mediu decent, adecvat pentru a depăși această traumă”, a declarat Firea.

Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie este subordonat Direcției de Asistență Socială și protecția Copilului Ialomița și face parte din proiectul național „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”. Acesta are o capacitate de 6 locuri și oferă, pe lângă hrană și găzduire, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocuparea forței de muncă și reintegrare socială, asistență medicală, în funcție de situația fiecărui caz în parte. 11 persoane au beneficiat de ajutor în acest centru, din martie 2020 și până în prezent.

Cu prilejul vizitei în județul Ialomița, ministrul Firea a stat de vorbă cu victime ale violenței domestice care primesc ajutor specializat în locuința protejată și a fost impresionată de povestea unei fetițe care acum are doi ani, dar locuiește în casa protejată de la vârsta de patru luni.

Mai trebuie spus că, toate persoanele care se află în situații disperate sau sunt deja victime ale violenței domestice nu trebuie să tacă, iar pentru acest lucru a fost pus la dispoziție numărul de telefon 0800.500.333 unde pot solicita ajutor!

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved