Furtul controlat

* La Bergamo, în Italia, un român a fost umilit de un controlor de autobuz și obligat să se dezbrace aproape complet pentru a demonstra că nu este hoțul care a furat un telefon mobil unei călătoare.

Telefonul fusese furat de la o femeie care călătorea în autobuz și nu a fost recuperat. Controlorul l-a găsit țap ispășitor tocmai pe tânărul român. Cum acesta a negat că ar fi furat celularul, controlorul l-a obligat să se dezbrace și l-a controlat până la piele.

Și, de aici, ideea că furtul a fost controlat. Păi, nu furtul a fost controlat, ci persoana! Furtul are istoria lui, în funcție de zonă și oameni. De la furtul țigănesc, până la furtul tâlhăresc, violent sau furtul cu … acte în regulă. Polițiști din cadrul serviciilor specializate acționează pentru depistarea anumitor furturi din patrimoniul public și privat, depistează și trag la răspundere persoane care încalcă legea. Asta nu înseamnă că furtul controlat de făptași este controlat. Furtul controlat, adică modalitatea de a fura și a obține venituri ilicite prin controlul personal al furtului, se face în așa fel încât să nu poată fi depistat sau supus vreunei sancțiuni.

Prezent la toate protestele organizate de USR, filozoful Mihai Șora, exact când împlinea vârsta de 100 ani, spunea: „Ieri o ordonanță, azi un amendament, mâine o lege în toată regula. Dragi prieteni, dacă-i lăsați să fure, vor fura tot, bucată cu bucată, pentru că ei controlează furtul ”.

În 27 februarie 2023, Alex Dima, cel care se luptă cu mafia pădurilor de ani de zile, trăgea din nou un semnal de de alarmă: „Pădurile dispar iar autoritățile închid ochii. Nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru ilegalitățile pe care le fac cei care taie versanți întregi, ba chiar faptele lor sunt ascunse sub preș ca și cum nu ar exista. Ne-au măcelărit pădurile, au fost lăsați să fure și nimeni nu răspunde. Hoție ca-n codru ! Sunt mai bine de 15 ani de când alerg după hoți prin păduri și după autorități prin birouri. Multe dosare cu multe milioane de euro furt, cu versanți întregi rămași fără pădure, sunt clasate iar hoții își văd de treabă”.

Anul trecut, 8051 dosare penale au fost cercetate și finalizate, din care doar 355 au ajuns în instanță, adică doar 4,4 la sută. Restul s-au închis. În 2022, doar 30 de infractori au fost condamnați, adică 0,37 la sută din totalul dosarelor penale. Pădurile au dispărut, dar infractorii au scăpat, fiindcă furtul este… controlat.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved