Focare de pestă porcină africană la Armășești, Nenișori și Patru Frați

 

DSVSA Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre situația referitoare la pesta porcină africană în județul Ialomița. Astfel la data de 23 iulie pe raza județului Ialomița sunt declarate 7 focare de boală, toate în exploatații nonprofesionale, după cum urmează: în Armășești 3 focare, în Nenișori 3 focare, în Patru Frați 1 focar. Să reamintim că pe parcursul acestui an au mai fost declarate patru focare de boală, în Urziceni, Coșereni, Dridu Snagov și Făcăieni, focare stinse oficial la data prezentului comunicat de presă. Ultimul focar de boală, în exploatații nonprofesionale, a fost confirmat în data de 23 iulie.

D.S.V.S.A. Ialomița a depus eforturi pentru prevenirea extinderii bolii pe teritoriul județului, luând măsuri care se impun în astfel de situații. În ciuda acestor eforturi, se constată că reapariția bolii pe teritoriul județului și ulterior extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populației, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală identificându-se următoarele neconformități: ascunderea de proprietari a apariției primelor semne de boală; vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe; efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală; hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observați mistreți; nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.

În focarele de boală din anul 2021, au existat un număr total de 84 porcine afectate dintre care 27 porcine moarte și 57 porcine eutanasiate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unități autorizate sanitar-veterinar.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved