Focar de gripă aviară la Țăndărei, lebădă moartă pe malul Lacului Amara

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează toți crescătorii de păsări că la momentul actual evoluează mai multe focare de gripă aviară pe teritoriul Uniunii Europene (Portugalia-1 focar primar HPAI H5N1 la o fermă comercială de curcani, Olanda 4 focare primare HPAI H5N1, la exploatatii comerciale, Germania- 1 focar primar HPAI H5N1 confirmat la o gospodărie din Vestfalia de nord, Spania-1 focar primar HPAI H5N1 la o ferma comerciala din Andaluzia), iar în România, în judeţul Neamț a fost confirmat un caz de gripa aviară, subtipul H5N1 la o lebădă de vară pe cursul mijlociu al râului Bistrița, judetul Cluj a notificat o suspiciune la o lebădă de vară, găsită pe marginea lacului de acumulare Gilău, notificări realizate la data de 07.02.2022. La momentul prezentei, pe raza județului Ialomita au fost confirmate un focar de Gripa aviară, înalt patogenă, H5N1, la o exploatație nonprofesională de pe raza localitații Țăndărei (Sălan Margareta – 65 păsări) și un caz de gripă aviară, înalt patogenă, H5N1, la o lebădă de iarnă găsită moartă pe malul Lacului Amara apartinând F.V. 20 Amara.

D.S.V.S.A. Ialomița are întocmite pentru anul 2022 la nivelul județului Ialomița harta zonelor epidemiologice cu risc înalt pentru influența aviară înalt patogenă (HPAI) și planificate grafice de prelevări probe de sânge din aceste zone.

În urma efectuării analizei de risc epidemiologic în directia gripei aviare, localitatile Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele, Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrîn, Gheorghe Doja, Fundata, Amara, Slobozia, Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Maltezi, Fetești se încadrează în zona epidemiologică cu risc înalt HPAI. Din aceste localităţi s-au prelevat pentru supravegherea activă a gripei aviare probe de sânge de palmipede şi galinacee, lunar,ale căror rezultate până la momentul prezentei sunt negative (luna Ianuarie 2022, luna Februarie-în curs).

În scopul prevenirii apariției unor focare pe teritoriul județului Ialomița, toți proprietarii de păsări au obligativitatea respectării următoarelor măsuri: Circulatia și transportul păsărilor pe drumurile publice sau private sunt interzise inclusiv achizițiile din magazine autorizate aflate în zona de protectie (localitatea Țăndărei) și zona de supraveghere (localitatile Ograda, Gura Văii, Sudiți, Săveni, Lăcusteni, Platonești, Frățilești, Hagieni, Mihail Kogălniceanu, Murgeanca.

Programele de măsuri ale celor 2 focare sunt transmise la toate U.L.S. de pe raza județului Ialomita.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved