FOALELE

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

INSTRUMENTE DE LUCRU DINTR-O FIERĂRIE: FOALELE

Meşteşugul prelucrării fierului a reprezentat, în istoria statelor feudale româneşti, dar şi după formarea României moderne, o activitate foarte importantă. Atelierele de fierărie şi-au adus aportul în dezvoltarea uneltelor agricole şi a bunurilor necesare gospodăriilor ţărăneşti.

Atelierele de fierărie, mai ales cele din mediul rural, erau indispensabile, fie pentru o reparaţie sau pentru făurirea unei unelte noi. Vatra în care ardea focul, sunetul ciocanului care modela fierul încins, fac din fierar un personaj cu o putere creativă de excepţie. Fiecare lovitură aplicată sau îndoitură generează formă, utilitate. Nu este un efort care se derulează în van. Imaginaţia meşteşugarului fierar şi forţa braţului acestuia determină materia să capete contururi reale, fiind la granița dintre meșteșug și artă.

Uneltele fierarului sunt atât de vechi, ca formă şi utilitate, încât timpul nu a indus transformări fundamentale ale acestora. Nu ne putem imagina istoria umană fără prezenţa fierăritului ca meşteşug integrator al diferitelor activităţi umane. Fie că vorbim de unelte sau arme, de obiecte pentru uz gospodăresc sau podoabe, fierăritul, ca meşteşug, trebuie menţionat ca o activitate de mare importanţă în dezvoltarea comunităţilor umane.

Foalele, într-un atelier de fierărie, reprezintă plămânul acestuia. Ca să înţelegem mai bine rolul foalelor, trebuie să ştim că acestea erau alcătuite dintr-un burduf de piele plisat între două suprafeţe de lemn, alcătuind o „cameră” care se termina cu o ţeavă din care ieşea un jet de aer prin presarea burdufului. Foalele erau acţionate de o pârghie cu rol de a realiza compresarea, respectiv decompresarea pentru generarea jetului de aer. Acest jet de aer întreţinea focul în vatră.

Ca dimensiuni, acestea variau, însă atelierele importante deţineau foale mari, pentru a încălzi în vetre cantităţi mari de metal. Multe dintre aceste foale sunt realizate cu mare artă, având încrustate diferite ornamentaţii.

Muzeul Naţional al Agriculturii invită publicul vizitator pentru a vedea componenţa unei fierării rurale, din care fac parte şi foalele, şi pentru a redescoperi un meşteşug cu implicaţii majore în plan economic şi social.

Muzeograf Fideliu Rubinescu-Ostriceanu

Foto: Elena Slujitoru

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved