Foaie verde de… portocaliu !

 

PAMFLET

Green Deal sau Pactul Ecologic European, două sintagme pe care le auzim frecvent în ultima perioadă, mai ales în relație cu protejarea mediului, cu reducerea poluării și eficientizarea energiei. Nu în ultimul rând, pentru România. Green Deal este sinonim și cu posibilitatea de finanțare europeană pentru proiecte verzi, menite să aducă o creștere a calității vieții. Acest Green Deal mi-a adus aminte de vremea când Tinel umbla cu bidineaua și căldarea cu vopsea pentru a zugrăvi în portocaliu zeci de clădiri din județ. Verdele era legionar iar roșu era „ciuma”.

Pe lângă toate statele europene, și România trebuie să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55 la sută până în 2030, comparativ cu 1990. Cu gândul la Green Deal, merg agale pe trotuar, pe lângă pistele de biciclete pe care alunecă sute de bicicicliști în cămăși verzi care luptă împotriva poluării. Deodată, dintr-un corcoduș uitat să fie depoluat îmi cade în față un fruct verde. Era o splendidă corcodușă. Din spate se apropie un tip îmbrăcat cu cămașă verde, șapcă verde, pantofi verzi și pantaloni portocalii. Era directorul general adjunct din Ministerul Agriculturii, domnul Tinel Gheorge , infanteristul lui Băsescu. L-am salutat și am început un dialog, mai mult verzui, sub umbrela corcodușului.

– Vă văd îmbrăcat în verde, dar de ce mai purtați pantaloni portocalii?

– Păi, mi-am schimbat doar culoarea, doctrina e tot portocalie.

Și-acum ce o să faceți? O să vopsiți totul în verde pe fond portocaliu, că portocaliu au rămas vopsite telegondolele, troleibuzele, tramvaiele, trenuri, iar în librării o să găsim „Verde ca zăpada și cei șapte pitici”, „Harap Verde”, „Verde de Voroneț”?

Tinel a zâmbit gale; cum îi e obiceiul și, ajungând în dreptul unei terase cu mese și scaune verzi, m-a invitat la un suc. Pe sticlă scria „Suc de portocale”, dar lichidul era… verde. A sunat telefonul, și-a cerut scuze că trebuie să plece în teren pe câmpiile verzi ale Bărăganului. Când s-a ridicat, am observat că avea pantalonii cu un picior portocaliu și unul roșu. Se unise cu „ciuma” în coaliție. În rest, era îmbrăcat în verde. Mi-a spus că trebuie să fie și verde, că doar răspunde în minister de strategia agricolă cae va implementa Pactul Verde European. Energie curată, finanțare, biodiversitate, securitate alimentară.

Ajuns acasă, mi-am făcut un ceai din măceșe (care sunt roșii) și toată noaptea am urinat verde. Am mers la spital și mi s-a spus că am și sângele verde. În schimb, scaunele erau portocalii. M-am făcut bine și din scrisoarea medicală am aflat că verdele are efecte fiziologice, scăzând presiunea sangvină și dilată vasele capilare. Dar, degeaba m-am îmbrăcat în verde, tensiunea mi-a cresut foarte mult când am văzut că trebuie să renunț la centrala termică, că toate centralele pe cărbune se vor desființa și va trebui să renunțăm la autovehiculele care funcționează pe benzină sau motorină.

Peste câteva zile am aflat că domnul Tinel nu mai face grătar în Pădurea Groasa, pentru a nu polua verdele copacilor. Dar, mai servește câte o friptură la grătarele instalate în curtea ministerului, încinse cu cărbuni verzi la Târgul „Stâna. Gusturi și Tradiții Românești.”

La Grădinița dinFierbinți, copiii recitau în cor poezia lui George Bacovia: „Verde crud, verde crud / Mugur alb și roz și pur / Vis de-albastru și de-azur / Te mai văd , te mai aud”!

Gheorghe Marinel

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved