Finanțări consistente pentru asfaltare, branșamente și stație de tratare a apei (dar nu numai) la Roșiori

– Dialog cu domnul Ion Anghel, primarul comunei Roșiori –

* Parteneriatul cu Consiliul Județean prin ADI Ialomița, unul fructuos * Lucrările pentru asfaltarea a șapte kilometri de străzi în Roșiori sunt în toi * Cinci milioane lei prin Programul “Anghel Saligny” pentru construirea stației de tratare a apei * Proiecte pe PNRR pe cont propiu și în parteneriat cu Consiliul Județean

Am purtat la sfârșitul lunii februarie un dialog cu primarul comunei Roșiori, în care am punctat proiectele importante promovate în ultimii patru ani și care au răspuns așteptărilor locuitorilor din Roșiori.

– Pe cât posibil, domnule primar, să menționăm și sursele de finanțare. Haideți să începem cu cele finanțate exclusiv din surse locale.

Parteneriatul cu Consiliul Județean prin ADI Ialomița, unul fructuos

-.Din păcate, resursele financiare disponibile la nivel local au fost limitate, ceea ce a afectat capacitatea noastră de a implementa proiecte ample. Cu toate acestea, chiar și în această situație, am reușit să alocăm fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii comunitare. Printre aceste inițiative, am realizat modernizarea cimitirului prin amenajarea de alei betonate și parcelarea locurilor de veci înainte de a fi atribuite solicitanților. De asemenea, am intervenit pentru demolarea și reconstrucția unui spatiu de depozitare de la școală, care era într-un grad avansat de degradare. În plus, am contribuit financiar la programele județene, naționale sau europene prin cofinanțare, sprijinind astfel inițiativele regionale și naționale de dezvoltare. Chiar dacă resursele au fost limitate, am continuat să gestionăm eficient aceste fonduri pentru a dezvolta localitatea.

– Sunt oportunități privind implementarea unor proiecte cu sprijinul consiliului județean. De exemplu, ați depus și au fost aprobate proiecte prin Programul Județean de Dezvoltare Locală?

– Trebuie să menționez că, odată cu preluarea mandatului de primar, am întâlnit diverse dificultăți cauzate de gestionarea ineficientă a fondurilor locale în trecut. Am descoperit că existau procese în desfășurare, executări silite și alte probleme de acest fel. În acest context, sprijinul oferit de Consiliul Județean prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița a fost extrem de binevenit. Prima finanțare pe care am primit-o, în anul 2021, a fost destinată reabilitării dispensarului uman. Situația acolo era alarmantă, deoarece spațiul era insalubru, tavanul era în pericol să se prăbușească, iar lipsa unei surse de încălzire adecvate, în afara unui sistem de aer condiționat ineficient, cauza un disconfort semnificativ pentru locuitori. A fost o promisiune din campanie care s-a concretizat in primul an de mandat. Din păcate, s-ar putea în viitorul apropiat să avem o problemă. Domnul doctor are 74 de ani, își dorește să-și încheie activitatea, dar a promis că o să ne ajute până găsim alt medic…

– Înseamnă că este un medic de ispravă!

– Aprecierea pentru devotamentul deosebit al domnului doctor este cu atât mai justificată, având în vedere că nu mulți medici de familie își manifestă aceeași grijă și implicare față de pacienți și față de profesia lor. Este demn de remarcat faptul că, spre deosebire de mulți alți medici, care își limitează programul, domnul doctor este un exemplu de abnegație, lucrând adesea până târziu seara pentru a se asigura că toți pacienții sunt tratați corespunzător.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, precizez că prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița am reușit să obținem finanțare pentru alte proiecte importante, cum ar fi amenajarea parcului din centrul comunei. Cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean și cofinanțare locală proiectul a fost demarat cu succes, reprezentând un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii și a spațiilor publice din comunitatea noastră.

Lucrările pentru asfaltarea a șapte kilometri de străzi în Roșiori sunt în toi

– Din finanțări venite din bugetul național?

– Prin intermediul Programului „Anghel Saligny” am reușit să obținem finanțare pentru modernizarea străzilor prin asfaltare. Valoarea acestei finanțări depășește douăsprezece milioane cinci sute de mii de lei. Această inițiativă ne permite să îmbunătățim infrastructura rutieră a comunității noastre, asigurând condiții mai bune de circulație pentru locuitori și facilitând dezvoltarea economică și socială a zonei.

– Pe ce distanță?

– Șapte kilometri de drum asfaltat, cu o lățime a părții carosabile de cinci metri și jumătate, constituie un proiect de amploare. La finalul anului precedent, s-a finalizat pregătirea terenului, iar în prezent lucrările sunt în plină desfășurare, conform planului stabilit. Utilajele și echipele de muncă sunt active pe șantier, acționând într-un ritm intens pentru realizarea proiectului în termen.

Cu acești șapte kilometri, cam cât la sută din drumurile comunale vor fi asfaltate?

– Este un progres considerabil. Având în vedere că infrastructura noastră rutieră se limita la doar doi kilometri de drumuri asfaltate, acest proiect reprezintă o realizare deosebit de semnificativă pentru comuna Roșiori. Mai mult decât atât, avem în plan alte inițiative și proiecte în curs de dezvoltare, pentru care căutăm surse suplimentare de finanțare. În acest sens, ne dorim să continuăm asfaltarea unei porțiuni suplimentare de drumuri în acest an, cu finanțare din bugetul local.

Cinci milioane lei prin Programul “Anghel Saligny” pentru construirea stației de tratare a apei

– Rețelele de alimentare cu apă și canalizare?

Pentru rețeaua de alimentare cu apă, prin intermediul Programului „Anghel Saligny” am obținut recent o finanțare în valoare de cinci milioane de lei pentru construirea unei stații de tratare a apei si a 600 de bransamente. În ceea ce privește canalizarea, întâmpinăm dificultăți, inclusiv în cadrul proiectului desfășurat prin intermediul ADI Euro Apavol, care este în lucru din 2014 și care a primit finanțare prin POIM în decembrie anul trecut. Deși suntem implicați în acest proiect alături de alte localități, întâmpinăm dificultăți în implementare. Este evident că există provocări în acest sens, iar noi vom continua să căutăm soluții viabile pentru îmbunătățirea infrastructurii de canalizare în comunitatea noastră.

– Rețea de alimentare cu gaze naturale?

– Am depus documentația în colaborare cu UAT Drăgoiești pentru un proiect comun,în cadrul programului național de dezvoltare Anghel Saligny. Cu toate acestea, suntem hotărâți să explorăm toate opțiunile disponibile și să depunem eforturi pentru a obține finanțarea necesară pentru proiectul nostru și din alte surse de finanțare. Vom continua să căutăm noi oportunități și să colaborăm cu partenerii potențiali pentru a asigura dezvoltarea infrastructurii de gaze, necesare pentru comunitatea noastră.

Proiecte pe PNRR pe cont propiu și în parteneriat cu Consiliul Județean

– PNRR-ul, o mare oportunitate pentru comunitățile locale. Câte proiecte ați reușit să depuneți și în ce stadiu sunt ele?

– În ceea ce privește PNRR-ul, acesta reprezintă o oportunitate semnificativă pentru comunitățile locale, iar noi am reușit să depunem mai multe proiecte în cadrul acestui program. Unul dintre parteneriatele noastre importante este cu Consiliul Județean, în cadrul căruia am concentrat eforturile pe dotarea școlilor. Ne bucurăm să confirmăm că proiectele au înregistrat progrese semnificative, fiind deja lansate la licitație pentru fiecare unitate școlară implicată. De asemenea, am realizat un parteneriat similar pe Programul „Elena”, în care am inclus și măsuri de eficientizare energetică la școala gimnazială. În cadrul PNRR-ului, am decis să abordăm și alte inițiative, cum ar fi extinderea sistemului de supraveghere video în localitate și furnizarea de acces la internet în mai multe puncte publice. Lucrările pentru aceste proiecte sunt în desfășurare și se încadrează în graficul stabilit. De asemenea, un alt proiect în cadrul PNRR-ului se concentrează pe reabilitarea moderată a grădiniței, reflectând angajamentul nostru pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale și sociale din comunitatea noastră.. În cadrul acestor proiecte se vor realiza anvelopari ale cladirilor și se vor efectua lucrări de instalare a panourilor solare și izolare a planșeelor. Aceaste proiecte sunt importante pentru noi, deoarece ne-au permis să ne orientăm către surse de energie regenerabilă și să renunțăm pe viitor la sursa veche de încălzire pe bază de lemne, în favoarea utilizării pompelor de căldură.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved