Filmele MOROMEȚII și MOROMEȚII 2, realizate cu participarea Muzeului Național al Agriculturii

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Filmele MOROMEȚII și MOROMEȚII 2, realizate cu participarea Muzeului Național al Agriculturii

Ca și la prima peliculă Moromeții, realizată în 1987, recuzita pentru filmările la lungmetrajul „Moromeţii 2”, cu Horaţiu Mălăele în rol principal, lansat în cinematografele româneşti pe 16 noiembrie 2018, a fost asigurată de Muzeul Național al Agriculturii, constând în obiecte muzeale de mare valoare, cum ar fi: locomobilul „Hofherr-Schrantz” – fabricat în 1904, în Ungaria, și achiziționat din localitatea Lunga, județul Covasna – și batoza M.A.V. – fabricată în 1920, în Ungaria, achiziționată din localitatea Brețcu, județul Covasna, pentru realizarea scenei de treierat. Căruța, șareta, plugul, grapa, piua, dar și o mare diversitate de obiecte etnografice, de uz gospodăresc și casnic, au întregit decorul unei gospodării țărănești de la mijlocul secolului al XX-lea, toate aceste piese de patrimoniu fiind însoțite, pe perioada filmărilor, și de personal de specialitate din cadrul muzeului.

Filmările pentru Moromeții 2 au avut loc în anul 2017, la Talpa, în judeţul Teleorman, unde a fost turnat şi primul film, lansat în urmă cu trei decenii, realizat de acelaşi cineast, regizorul Stere Gulea, şi la Bucureşti. Imaginea filmului este alb-negru şi este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciaţi directori de imagine din România.

Dacă primul film Moromeții a fost o adaptare fidelă a romanului lui Marin Preda, continuarea are la bază un scenariu inspirat din volumul al doilea, din romanul „Viaţa ca o pradă” şi din publicistica lui Preda. Scenariul reia firul poveştii familiei Moromete după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete şi fiul său Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiţi, prilej permanent de conflict.

E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamă. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit până în anii ’50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, a transmis Stere Gulea.

Preproducţia părţii a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu, după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero.

Revenind la valoroasele obiecte de recuzită, aceste utilaje, cât și celelalte locomobile, batoze și mașini de treierat, le puteți admira vizitând expozițiile muzeului nostru. Vă așteptăm cu drag !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto: Ștefan Olteanu


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved