FILIGRANUL DE HÂRTIE

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

FILIGRANUL DE HÂRTIE

Filigranul este o marcă transparentă imprimată în timpul procesului de fabricație în structura unei coli de hârtie. Se observă pe coală privind în zare, la soare. Este reprezentat printr-un desen sau o monogramă, care conține date de identificare a fabricantului şi aduce siguranţa originalităţii mărcii fabricii respective, precum şi a datării documentului. Este folosit de specialişti în istorie pentru a data un document. Acesta se mai găseşte sub denumirea de însemn al morii de hârtie sau al fabricii de hârtie.

Pentru a obține coli de hârtie filigranate, se țesea/împletea, dintr-o sârmă fină, un desen sau o monogramă, pe o ramă cu plasă metalică. Pe această plasă se culegea pasta de hârtie din baia cu substanţe, se usca şi se forma coala de hârtie care avea o grosime mai mică decât pe restul foii, în locul unde era desenul împletit.

Un alt marcaj care se observă pe coala de hârtie şi care indica faptul că era realizată manual erau liniile de apă, semnele lăsate de plasa metalică a ramei pe care se forma coala de hârtie.

Ce se poate observa într-un filigran?

Se pot distinge desene simple sau complexe. Cel mai des se regăseşte anul de fabricaţie al lotului de hârtie. Desenele variază în funcţie de fabrică şi de anul de realizare. Se pot observa animale reale: urs, cal, leu, sau fantastice; steme din zonele unde funcţiona fabrica sau ale familiilor care deţineau morile de hârtie, precum şi alte însemne: stele, soare sau iniţiale/litere.

Ce indică filigranul?

Marca morii de hârtie certifică originalitatea, indică puterea de cumpărare a comanditarului – hârtia era destul de scumpă, astfel că prezenţa ei indică capacitatea financiară a instituţiei sau a persoanei pentru cumpărarea unei astfel de coli de calitate.

Filigranul ne indică indirect drumul parcurs de coala de hârtie de la fabrică la comanditar. Am descoperit foi de hârtie realizate la Buşteni, care au fost folosite în Câmpia Bărăganului.

Numărul redus sau mare al documentelor cu un anumit filigran arată accesibilitatea la o anumită marcă şi calitatea foii în raport cu preţul accesibil.

Ce fel de filigrane există în patrimoniul Muzeului Naţional al Agriculturii?

Din cercetările efctuate până acum, sistemul de marcare a hârtiei prin linii de apă sau prin filigranare s-a observat pe 80 de documente manuscris şi 7 hărţi tipărite, care sunt datate între anii 1458 şi 1920. Printre aceste însemne se observă marca morilor de hârtie din Buşteni, din Kronstadt/Braşov, din Germania, Croaţia şi filigranul folosit de Casa Regală de România pe diferiţi ani.

Cum puteţi să observaţi dacă hârtia unui document mai vechi de 1920 are filigran?

Cel mai uşor mod prin care se poate observa filigranul este expunerea, cu grijă, a foii de hârtie în dreptul soarelui, cu mâinile ridicate, deasupra ochilor. Astfel se poate vedea în zare, prin hârtia veche, marca morii de hârtie şi/sau liniile de apă.

Muzeograf Andreea Panait

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved