Fierul de călcat cu închizător la capac în formă de cap de leu

Muzeul Național al Agriculturii prezintă:

Fierul de călcat care face subiectul acestui articol, inventariat cu numărul 4199 în patrimoniul Muzeului Național al Agriculturii, este reprezentativ pentru categoria fiarelor cu închizător tip „cap de leu”, produse la începutul secolului trecut. Se folosea după ce în prealabil era încălzit foarte bine cu cărbuni încinşi. Vârful ascuţit al tălpii fierului ajuta la pătrunderea fierului pe porţiuni mici, printre cutele rufăriei de călcat. Acest fier de călcat este de dimensiuni normale şi se folosea în croitorii sau gospodării individuale. Provine din localitatea Băicoi, judeţul Prahova, de la dl. Coman Ion, pensionar şi colecţionar de antichităţi.

Fierul de călcat, în general, este un ansamblu constituit din două părţi principale: corpul şi mânerul. Corpul fierului este confecţionat din fontă nichelată. În interiorul corpului, în apropierea tălpii, fierul prezintă un grătar confecţionat din fontă. Talpa fierului de călcat este bine şlefuită, are un vârf ascuţit şi o formă aproximativă cu a unui triunghi isoscel, cu laturile egale uşor arcuite. În corpul fierului se introduc cărbuni încinşi, ridicând capacul acestuia prin manevrarea închizătorului. Capacul şi corpul fierului prezintă ornamente geometrice decupate, care sunt de fapt orificii de evacuare a gazelor arse şi de întreţinere a arderii. Închizătorul capacului este poziţionat la vârful ascuţit al corpului şi este compus dintr-un cioc de prindere şi un buton de manevrare realizat prin turnare, ce reprezintă un „cap de leu”.

Mânerul este confecţionat din fontă nichelată şi lemn. El este uşor înălţat de corp cu ajutorul unui suport semicircular prevăzut cu două picioruşe. Mânerul propriu-zis are o formă semicirculară şi este fixat de suportul metalic cu ajutorul unor îmbinări filetate şurub-piuliţă (2 buc). Suportul mânerului este fixat şi el de corp cu două îmbinări filetate şurub-piuliţă.

Aşa cum arată în imagine, fierul de călcat are în componenţă următoarele elemente: corp; ax pentru mobilitatea capacului (balama); orificiu pentru întreţinerea arderii şi evacuarea gazelor arse; ornament decupat; capac; şurub de prindere; închizător capac; suport mâner; mâner; plăcuţă mobilă pentru obturarea unei orificiu dreptunghiular; şurub de fixare şi mobilitate plăcuţă; grătar; ciocul închizătorului capacului; ax pentru mobilitatea închizătorului.

Fănica Gherghe, muzeograf

Foto: Ştefan Olteanu

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved