„Festivalul Toamnei” la Ion Roată, prima ediție

Toamna este o simfonie, artă vie în mii de culori


Pentru că acest anotimp atât de bogat, care ne oferă atât de multe roade, mă duce cu gândul la copilăria pe care am avut-o la bunici, într-un cadru de poveste, de la țară, cu pâine pe vatră fasole la ceaun, dovleac copt, plăcinte de mere și de dovleac, must și alte bunătăți, care îmi încălzeau sufletul și mă bucurau, am vrut să le-o ofer și copiilor, pentru o mai bună înțelegere a tradițiilor și obiceiurilor de la țară. Astfel, am organizat înainte cu o săptămână ateliere de lucru cu părinții și copiii, unde am pictat dovleci și am pus murături (pentru iarnă).
Și, pentru că
,,Eu cred că veșnicia s-a născut la sat”, așa cum spunea Lucian Blaga în superba sa poezi ,,Sufletul satului”, activitatea pe care am realizat-o promovează imaginea satului prin Festivalul de Toamnă cu trimitere la păstrarea tradiției, a obiceiurilor și a roadelor pe care ni le oferă toamna.


Într-un cadru de la țară, așa cum au trăit bunicii noștri odată, copiii au observat cât de colorat și bogat este acest anotimp, aducând coșuri cu fructe și legume de toamnă dar și cu flori.
Copiilor le-am oferit mămăligă cu smântână, plăcinte și suc.
În cadrul festivalului, preșcolarii au realizat lucrări practice și plastice, au lucrat cu materiale din natură, castane, ghinde și mălai, au recitat poezii de toamnă și au cântat.
Părinții și-au dorit și ei să se implice în activitățile copiilor, venind pregătiți cu poezii și ghicitori. Alături de copii și părinți, au fost invitați și părintele director, doamna director adjunct, învățători, profesori, dar și autoritățile locale, domnul primar, doamna viceprimar și alți angajați ai primăriei, care au fost serviți cu fasole la ceaun, plăcintă de dovleac și must.

La finalul festivalului, toți cei prezenți, copii și maturi deopotrivă, au întins o horă mare, atât de dragă românilor.

Andreea Roxana CAZACU

Entuziasmul si bucuria copiilor au răsplătit orice efort

Festivalul Toamnei a fost organizat pentru prima dată anul acesta în curtea Grădiniței din Ion Roată și a adus multă bucurie atât pentru copii, cât și pentru părinții, bunicii și frații lor, care au participat la eveniment.
Festivalul a cuprins două părți: activități cu preșcolarii și târg cu bunătăți de toamnă.
Toamna acesta ne-am propus să sărbătorim acest anotimp plin de culoare, frumusețe, roade bogate, parfum și savoare, printr-o activitate educațională care să-i aducă pe copii mai aproape de natură și de ceea ce le poate oferi aceasta.

În cadrul acestui festival al toamnei, preșcolarii și-au arătat măiestria artistică realizând diverse lucrări practice și plastice, au lucrat cu materiale din natură, castane, ghinde și mălai, au recitat poezii de toamnă și au răspuns ghicitorilor citite de către părinți.
Entuziasmul si bucuria copiilor a răsplătit orice efort.
Ochiul și sufletul s-au bucurat deopotrivă de ceea ce a fost expus la această minunată manifestare: felinare, borcănele cu „Sporul casei” (boabe de porumb, de fasole uscată diferit colorată, orez si alte semințe), dovleci pictați, murături asortate, preparate delicioase, costume populare, coșuri cu fructe și legume proaspete.

Copiii au învățat că toamna este anotimpul în care culegem recolta, când hărnicia de peste an este răsplătită. Toate activitățile au fost gândite şi concepute pentru a petrece timp de calitate alături de copii şi părinți, a socializa şi a ne bucura împreună de darurile toamnei!

La finalul festivalului, toți au dansat o horă, bucurându-se de o zi minunată de toamnă, într-o atmosferă relaxantă, caldă și senină de octombrie.


Monica CRĂCIUN

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved