Festivalul lavandei din Bărăgan, prima ediție, un real succes!

 

Pe parcursul celor două zile de week-end, în perioada 13-14 iunie, a avut loc prima ediție a Festivalului lavandei din Bărăgan. Deși organizatorii nu s-au așteptat, publicul a fost extrem de numeros, peste 500 de persoane fiind prezente pentru a se relaxa și a se bucura de mirosul plăcut oferit de cele 20 de hectare de lavandă.

Povestea locului

Înainte de a vă vorbi despre <<Nympheum>> și despre filosofia din spatele acestui brand, trebuie să vă spun o poveste, scurtă, despre locul în care acest brand s-a născut.

Bărăganu, o comună frumoasă din județul Brăila, are o însemnătate aparte pentru familia Alinei Gutium, organizatoarea primei ediții a Festivalului lavandei din Bărăgan. Localitatea unde s-a desfășurat evenimentul este locul unde a locuit o bună perioadă de timp și cel pe care îl poartă în gând mereu. În acest peisaj pitoresc, în 1993, tatăl Alinei a pus bazele unei afaceri de familie, construind o fermă.

Avându-l exemplu pe tatăl meu, am vrut mereu să fac parte din acest loc și astfel, nu am pierdut niciodată legătura cu rădăcinile mele. Știind cât de dragă îi este lui această fermă, acum câțiva ani buni, în primăvara lui 2015, am hotărât să îi facem o surpriză, amenajând grădina din fața fermei. Studentă fiind la Arhitectură, am decis să pun în practică ideile învățate la peisagism și, astfel, am proiectat amenajarea curții. Printre plantele cultivate se numărau și câteva tufe de lavandă de care am fost foarte încântați când le-am văzut înflorite. Atunci a început totul…”, ne-a povestit Alina Gutium, proprietara culturii de lavandă.

În 2015 a făcut și primele teste pentru obținerea unui ulei esențial de lavandă. După aceea a urmat o perioadă în care a încercat să facă diverse săpunuri, creme și produse de îngrijire cosmetică. Astfel, pasiunea s-a transformat într-un bussines.

În anul 2016 a pus bazele <<Nympheum>>, un brand de produse cosmetice naturale, lucrate manual. Numele brandului are legătură atât cu profesia cât și cu locul de baștină al Alinei.

Deși mulți mi-au spus că este greu de pronunțat și greu de reținut, eu nu am vrut să renunț la nume pentru că simțeam că renunțam parțial la ideea din spatele acestui nume. Pentru etichete am preluat un model tradițional din Bărăgan, pe care l-am stilizat și căruia am încercat să îi dau un suflu nou, adăugând puțină culoare”, ne-a mai spus organizatoarea evenimentului.

Cultura de lavandă a fost înființată în 2015, într-o toamnă friguroasă, 15 hectare fiind plantate manual. Bucuria apariției primelor tufei i-a mobilizat pe toți membrii familiei să construiască propria distilerie. Conceptul aparține tatălui Alinei Gutium, de profesie inginer mecanic, care în ultimii ani a pus la punct întregul flux de recoltat și plantat mecanizat, mărind astfel capacitatea distilieriei.

Festivalul lavandei

Ideea organizării unui festival al lavandei i-a venit anul trecut, într-o noapte, când distila lavandă și făcea schimb de experiență cu alți colegi de breaslă. Campania de distilare durează aproximativ o lună de zile, timp în care procesează atât propriile plante cât și ale altor cultivator.

Povestea Fleurane a început în urmă cu 4 ani, când am plantat un hectar de lavandă, La început am mers doar pe vânzări en-gros de ulei esențial de lavandă și apă floral. În urmă cu un an și jumătate am creat pagina Fleurane prin care am prezentat oamenilor și produse en-detail artizanale, și vorbesc despre perne umplute cu lavandă ecologică în diverse imprimeuri, aranjamente unice pentru décor sau mărturii, săculeți cu motive tradiționale, perne de călătorie și pentru yoga. Avem și un site, cu același nume, prin care ne dorim să ajungem la cât mai mulți iubitori de frumos și să arătăm lumii că și în România există lavandă și perspective faine în agricultură, atâta timp cât pui suflet în ceea ce faci și muncești de două ori mai mult”, ne-a declarat Florina, fondatoarea brandului Fleurane.

Festivalul lavandei a fost gândit ca o sărbătoare câmpenească, plină de voie bună și de relaxare. Vizitatorii au putut campa în cultura de lavandă, s-au putut plimba pe trasee pregătite pentru biciclete. De asemenea, au fost organizate plimbări cu căruța, zone pentru pescuit și pentru picnic, iar în prima seară a fost făcut un foc de tabără în jurul căruia s-a cântat muzică live și s-au lansat lampioane. Tot în prima seară a fost prezent și Adrian Sonka, o enciclopedie a cerului de la Observatorul Astronimic București. Ziua de duminică, 14 iunie, a continuat cu drumeții prin lavandă, picnic, pescuit și multă relaxare.

Acest festival a fost organizat cu ajutorul prietenilor Alinei și „imboldul dur primit din partea unuia dintre ei!”, fapt care a determinat-o să se mobilizeze pentru a pune la punct cât mai multe dintre aspectele organizatorice, într-un interval de doar două săptămâni, de când s-a anunțat oficial că se pot organiza evenimente cu participarea a 500 de persoane.

Cei care au participat la acest eveniment, unic în Bărăgan, au putut pleca acasă cu o amintire, o fotografie făcută în cultura de lavandă și cu un suvenir pe care și l-au putut achiziționa de la standul cu suveniruri.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved