O expresie distinctă în spațiul cultural-istoric al acestei părți de țară este, de mai bine de un deceniu, Festivalul-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „La Casa Tudorii, eveniment de anvergură, organizat în acest an în perioada 11-13 octombrie la Slobozia și Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci”, având scopul declarat de popularizare și prezervare pentru generația de mâine tot ce are mai frumos această Câmpie a Soarelui, ca tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, artă culinară și moștenire istorică.
Manifestarea, ajunsă în 2024 la ediția a XII-a, a crescut ca număr de participant și ca impact la nivelul comunității ialomițene de la an la an. Ediția 2024 a debutat la Slobozia cu Parada Festivalului, un adevărat regal al costumelor de epocă și a portului popular! Timp de aproape trei ore, în după-amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, locuitorii capitalei de județ au putut admira, pe străzile din municipiu, reprezentanții a zece asociații de reconstituiri istorice din întreaga țară, însoțiti de dansatorii Ansamblului Folcloric „Doina Băraganului” și voluntarii de la InterAct Slobozia. Acțiunea a adus în mijlocul nostru farmecul aparte al costumelor medievale, al armurilor și sunetelor specifice unei epoci apuse în timp.
Festivalul-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „La Casa Tudorii” a continuat în zilele de 10 și 11 octombrie la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci”, din apropierea comunei Giurgeni, locul de naștere al voievodului Mihai Viteazul, acolo unde călătoria mitică în trecut se împletește cu tradițiile etno-culinare din Câmpia Bărăganului.
Organizatorii, Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, Muzeul Național al Agriculturii, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradițonale Ialomița, au oferit publicului o ofertă variată de evenimente în ziua de sîmbătă: expoziții tematice, reconstituiri istorice și bineințeles, spectacole, susținute de talentații artiști ai ansamblurilor folclorice „Baladele” (Tulcea), „Flacăra Prahovei” (Ploiești) și „Bărăganul” (Călărași). Seara s-a încheiat pe acordurile capetelor de afiș invitate în recital – Raluka și Taraful de la Clejani, Nu putem uita nici atmosfera de excepție creată de Muzica Militară a Forțelor Navale Constanța.
Ultima zi a festivalului, duminică, 11 octombrie, a fost dedicată tradiționalului concurs culinar, la care au luat parte în acest an aproape 50 de echipaje din întreg județul, cu peste 630 de rețete, înscrise la cele patru secțiuni: Preparate conservate și semiconservate, Patiserie și cofetărie, Preparate calde și Preparate culinare reci (antreuri), fiecare dintre acestea împărțite pe două categorii – elevi și adulți.
Juriul, avându-l ca președinte pe reputatul chef Horia Vârlan, a avut și de această data o misiune extrem de dificilă, dată fiind pasiunea pe care fiecare pe care fiecare participant a pus-o în prepararea aleselor bucate expuse spre jurizare. După câteva ore de dezbateri, Trofeul Casa Tudorii 2024 a revenit reprezentanților comunei Giurgeni pentru păstrarea tradițiilor culinare dunărene.
Dincolo de numele câștigătorilor, important este că festivalul și-a atins menirea – aceea de a promova și păstra valorile autentice ale tradiției ialomițene în toate formele sale de manifestare, între care arta culinară, cu ingeniozitatea și măiestria celor care prepară bucatele, își are locul și rolul ei bine ancorat în conștiința colectivă.
A doua parte a zilei de duminică a fost dedicate spectacolelor artistice. Mii de oameni au asistat la un maraton cultural, care a cuprins reconstituri ale unor lupte medieval, extrem de apreciate de public, și momente de folclor susținute de artiști talentați din județ și nu numai – Formațiile de dansuri de fete „Florile Bărăganului” Făcăeni și „Fuiorul” Mihail Kogălniceanu, Grupul vocal bărbătesc „Colinda” Jilavele, Ansamblul folcloric „Valurile Dunării” al Căminului Cultural Giurgeni; Grupul de mandoline din Giurgeni, Grupul vocal „Doruri ciulnițene” Ciulnita, Ansamblul folcloric „Plaiurile Mioriței” Buzău.
O notă aparte a fost adusă de muzica medieval interpretată de „Cimpoierii din Transilvania”, iar folclorul ialomițean a fost din nou scos în evidență de Ansamblul Folcloric „Doina Băraganului”, cu soliștii Nicole Dumitrașcu, Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc Vlad și Daniel Trifu.
Festivalul s-a încheiat târziu în noapte cu recitalul capetelor de afiș – Mirela Vaida și Ansamblul folcloric condus de Marin Barbu (Nea Mărin) și Theo Rose.
În concluzie, susține dr. Florin Vlad, managerul Muzeului Județean Ialomița, „indiferent din ce punct de vedere privim importanța continuității acestui gen de manifestări, care să aibă ca puncte de plecare tradiția zonei și istoria acesteia, iar ca finalitate propusă și atinsă păstrarea autenticității acestui spațiu geografic, devine evidentă o axiomă a unor valori de natură să contureze ideea unei tradiții care trebuie să meargă mai departe. Aceasta pentru că Ialomița este un spațiu aparte, un loc definit de oameni care și-au pus amprenta pe trecutul acestor meleaguri, o zonă cu un specific etnografic, cultural și istoric extrem de bogat!”
Gigi Constantin
Laureații Festivalului-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „La Casa Tudorii, ediția a XII-a
Iată lista completă a câștigătorilor Festivalului-Concurs de Tradiție Culinară Ialomițeană „La Casa Tudorii, ediția a XII-a:
TROFEUL „CASA TUDORII” 2024 – comuna Giurgeni, pentru păstrarea tradițiilor bucătăriei dunărene
CATEGORIA ELEVI
Secțiunea „Preparate conservate și semiconservate”
Premiul I – Colegiul Național „Mihai Viteazul” Slobozia (internat) – „dulceață de porumbe”
Premiul al II-lea – Școala Gimnazială Vlădeni – „dulceață de pepene galben”
Premiul al III-lea – „Hărnicuțele Tudorii” de la Palatul Copiilor Slobozia – „dulceață de nuci verzi”
Secțiunea „Patiserie și cofetărie”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Fetești – „semilună cu nucă”
Premiul al II-lea – Liceul Teoretic „Paul Georgescu” Țăndărei – „scutecele lui Iisus”
Premiul al III-lea – Școala Gimnazială Ciulnița („Mămici și pitici”) – „minciunele”
Secțiunea „Preparate culinare reci (antreuri)”
Premiul I – Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Fetești” – „salată de napi”
Premiul al II-lea – Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița – „plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi”
Premiul al III-lea – Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Fetești – „papară de pâine cu brânză”
Secțiunea „Mâncăruri calde”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Slobozia (structura Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”) – „sărmăluțe în foi de ceapă”
Premiul al II-lea – Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Urziceni – „ghivevi de toamnă”
Premiul al III-lea – Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia – „năut cu șunculiță”
CATEGORIA ADULȚI
Secțiunea „Preparate conservate și semiconservate”
Premiul I – „Gospodinele iscusite”, comuna Stelnica – „magiun de prune fără zahăr”
Premiul al II-lea – Asociația Handicaților Neuromotor Ialomița – „prune în vișin”
Premiul al III-lea – Gurgu Elena, Gurgu Ionela și Chenu Valentina, comuna Vadu Oii (Constanța) – „zacuscă de pește”
Secțiunea „Patiserie și cofetărie”
Premiul I – „Delicatesurile soacrei”, comuna Mihail Kogălniceanu – „prăjitură cu nucă”
Premiul al II-lea – Primăria Bordușani – „tartă cu dovleac”
Premiul al III-lea – Primăria Ciulnița – „pâine cu aluățele”
Secțiunea „Preparate culinare reci (antreuri)”
Premiul I – Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia – „mic dejun cu arpacaș din speltă”
Premiul al II-lea – Școala Gimnazială Albești – „salată de vinete”
Premiul al III-lea – Asociația Daniil Slobozia – „imamul leșinat”
Secțiunea „Mâncăruri calde”
Premiul I – „Veteranele de la Luciu”, comuna Gura Ialomiței – „sarmale cu jumări, mâncare de prune”
Premiul al II-lea – „Mărculeștencele iscusite”, comuna Mărculești – „iepure cu sos de roșii și măsline”
Premiul al III-lea – Școala Profesională „Areta Teodorescu” Grivița – „sărmăluțe în foi de zmeură”