Ne-am propus sa va luam intr-o plimbare virtuala. Nu, nu trebuie sa inchideti ochii, trebuie sa-i deschideti larg asa cum si colegii nostri au facut-o.
Inarmati cu o sete nebuna de cunoastere, colegii nostri Silviu Mihai, Bogdan Sitaru, Moroianu Cristian, Andreas Telehuz, Cristian Costandache, Constantin Vaduva, Mihai Dobrica, Mihai Gheorghe, Stefan Marin, Brai Gabriel, Mihai George, Daniel Sitaru, Catalin Dascalu, Dan Loagar, Liviu Stanimir, Stefanita Ghita, Costin Orasanu, Alexandru Dascalu sunt prezenti zilele acestea intr-un circuit agricol in Slovacia si Cehia. De asemenea, in aceasta deplasare fermierii nostri au privilegiul de a-l avea alaturi de ei pe domnul Robert Veress, jurnalist onorabil, caruia ii multumim ca ne face cinste cu prezenta.
Ne-am propus in urmatoarele cateva zile sa parcurgem acest traseu impreuna cu ei, prin imagini si detalii si sa va tinem la curent cu informatii din calatoria lor.
Circuitul organizat de ACCPT Ialomita isi propune sa aduca fermierii in contact cu mediul de business extern cu oportunitati si strategii vizionare, pe care acestia le vor putea utiliza ulterior in propriile ferme.
Prima zi: Sema HS Sladkovicovo și Agropodnika Trnava
Desi au calatorit rapid, noi suntem pe urmele colegilor nostri. Haideti sa va povestim cum s-a desfasurat prima zi a lor pe meleaguri slovace.
Prima vizita a avut loc in Sladkovicovo la compania Sema HS, aceasta are ca obiectiv principal productia de cereale. Cu un numar de 24 de angajati aceasta exploateaza o suprafata de 2100 ha (1300 agricultura ecologica, 800 – agricultura conventional), din intreaga suprafata doar 100 de ha sunt irigate.
De mentionat ca din anul 1997 compania este inregistrata si ca producator de produse organice destinate procesarii sau direct consumului.
Ne-am delectat suficient privirile, e timpul sa trecem la urmatoarea vizita. Nu va lasati suprinsi prea mult pentru ca programul este din ce in ce mai interesant.
Next stop: Agropodnika Trnava
Acest colos din domeniul agricol este cea mai mare companie de trading din Slovacia, avand un spatiu de depozitare impresionant de 400 000 de tone in 9 locatii. Marfa depozitata va pleca din ce in ce mai mult pe Dunare spre portul Constanta.
De asemenea, exploateaza o suprafata de teren de 16000 ha si furnizeaza o gama variata de inputuri cultivatorilor de cereale, dar si din domeniul zootehnic (ingrasaminte industriale, pesticide, seminte). Transportul, depozitarea, tratarea, post-recoltare, aplicarea de produse agrochimice cu pulverizatoare autopropulsate sunt doar cateva dintre serviciile furnizate de aceasta companie.
Cum era de așteptat, aceasta are si o cifra de afaceri pe măsura, 160 de milioane de euro.
Dupa ce am depasit obiectivul de pasi pentru cateva zile, e timpul ca grupul nostru sa ia o pauza. Ne revedem maine pentru a le urmari aventurile din a doua zi a circuitului.
Ziua a doua: Compania Bonagro din Blazovice
Pentru a doua zi de vizita din circuitul agricol, poposim in Cehia, Blazovice la compania Bonagro.
Denumirea cu rezonanta istorica este formata din doua elemente lingvistice: „Bon” -nume acordat in onoarea lui Napoleon Bonaparte pentru victoria obtinuta pe dealurile din apropiere si „Agro” – asociere clara cu agricultura, domeniul acesta minunat in care ne desfasuram activitatea.
Fondata in anul 1992, Bonagro este o fosta cooperativa agricola care cultiva cereale si sfecla de zahar
Cu o suprafata de 4100 de ha, ne surprinde cu un detaliu atipic: 35 % din actionariat este detinut de angajati. Avand in vedere totusi faptul ca cea mai dificila problema cu care se confrunta este lipsa fortei de munca, putem considera ca posibilitatea asocierii este un stimulent eficient.
Suprafata exploatata nu este deloc irigata, media precipitatiilor este de 500mm/an.
Ferma este una mixta, detinand si un sector zootehnic de 1000 de capete de vaci de lapte
Fani „inraiti” John Deere acestia detin o gama variata de tractoare de la 90-400 cp.
A treia zi: Cooperativa agricola Agroing din Hratovice
Pentru a treia zi de vizite tehnice din circuitul agricol ne-am propus sa vizitam cooperativa agricola Agroing din Hratovice.
Cei 260 de membri exploateaza o suprafata insumata de 2700 ha, acestia se pot lauda cu un sistem de management bine pus la punct, unul care sa ofere o eficientizare a resurselor detinute si productii crescute.
Ce ne face sa spunem asta? Ei bine, cele 400 de ha irigate, spatiu de depozitare de 40.000 To, 300 de capete de vaci de lapte si carne si cei 10.000 de porci. Si nu in ultimul rand faptul ca ambele ferme de animale produc biogaz. Ii aplaudam si le dorim mult succes in continuare.
Pentru ca vizitele noastre au luat sfarsit, voiam sa va multumim ca ne-ati „urmarit” si sa va reamintim ca circuit agricol a fost organizat de ACCPT Ialomita si s-a adresat exclusiv fermierilor membri.
Silviu MIHAI
Președinte ACCPT Ialomita