Ferma Ancuței, un colț de rai… la țară pentru copiii … de la oraș

În cadrul Programului „Săptămâna Verde – Împreună pentru o viață verde”, 19 elevi ai clasei a III-a C de la Școala Gimnazială „Sf. Andrei” Slobozia (însoțiți de 11 părinți și cadre didactice) au fost protagoniștii unei excursii la “Ferma Ancuței” din comuna Moara Vlăsiei. Nu știam despre Moara Vlăsiei decât că este o stație CFR prin care treceam în drumurile mele de la Slobozia la București. Iată că am descoperit cu această ocazie, după ani și ani, o locație în care ingeniozitatea unor oameni ai locurilor a dus la amenajarea, în imediata vecinătate a unei ferme zootehnice, unui … colț de rai la țară pentru copiii… de la oraș.

Plecare la ora 09.00 din față de la Kaufland. O scurtă oprire la Manasia, la dreapta de la Movilița spre Fierbinți, trecând prin Grădiștea și la ieșire din Moara Vlăsiei, ferma cu… bucurii! La prima vedere, doar un parc de distracții în toată regula. Până la final, vom vedea că nu este doar atât.

Până s-au dumirit ei ce și cum la “Ferma Ancuței”, copiii au fost foarte… cuminți. Dar, au descoperit … tiroliana și a început… distracția! Cu mari emoții la plecare dar cu satisfacții maxime la sosire, au pus la mare muncă … ciudățenia de jucărie! Unii au vrut să repete… figura și, cu acceptul părinților, au făcut-o.

SONY DSC

Având… liber la “Salteaua Uriașă”, timp de o jumătate de oră s-au simțit ca în… al nouălea cer! Noroc că aveau la ei îmbrăcăminte de schimb, astfel că până la Slobozia la întoarcerea nu am auzit pe unul… tușind!

SONY DSC

În imediata vecintătate, pista karturi cu pedale. Contracost! N-a contat! Ce-s 15 lei pentru zece minute de… adrenalină!

Hopa! Am ajuns la “Ferma Animalelor”! Primul care ne-a întâmpinat a fost… măgărușul. Mângâindu-l, copiii l-au numit în fel și chip, după cum știau ei din desenele animate vizionate la… grădiniță. Au urmat caprele și căpriorii sălbatici, apoi bibilicile, gâștele, găinile, cocoșii, curcanii, oițele și vițeii, păsări și animale pe care le mai văzuseră și prin gospodăriile bunicilor, dar și păunii, la care o… puștoaică a sărit ca arsă: Mami! Ăsta nu-i fazan cum scrie acolo! E păun! Și chiar erau păunul, păunița și puiul lor!

SONY DSC

Pauză! Masa de prânz.

După care, în turnul de țesături și în moară, moară care în loc de burlanul prin care curge mălaiul avea un … tobogan prin care curgeau, unul după altul, copiii noștri!

Cu ochii pe ceas, părinți și-au spus, în gând sau chiar cu gura mare: Gata, mergem acasă! Nu știau ce-i așteaptă! Atelierul de fierărie, acolo unde meșterul fierar confecționa… potcoavele aducătoare de noroc! Asta e! Peste două ore așteptare până meșterul a terminat ultima… potcoviță, inscripționată cu numele… Iuliei!

SONY DSC

Și, înapoi acasă, cu gândul ca, peste ani și ani, să ne întoarcem la “Ferma Ancuței”!

NOTĂ.

Nu se putea o acțiune mai frumoasă în „Săptămâna Verde – Împreună pentru o viață verde” decât această ieșire la “Ferma Ancuței”. Dar, nu a fost totul.

Să notăm, telegrafic, acțiunile din zilele care au urmat, cu participarea întregului colectiv al clasei, întâlniri în care au fost abordate subiecte de mare interes pentru cei care de… mâine vor fi viitorul acestei țări, în domeniile energia verde, risipa alimentară, managementul deșeurilor, consumul și producția sustenabile, apa și viața acvatică, biodiversitatea.
Au fost implicați în activități de parteneriat educațional elevi și profesori de la Asociația Profesorilor și Dascălilor de Pretutindeni, Institutul pentru Cercetări, Politici și Evaluare în Educație, reprezentată prin conf. univ. dr. Sebastian Chirimbu (Președinte APDP și director ICPEE), prof. drd. Ileana Ionescu (vicepreședinte), prof. Gheoghița Ioan (secretar științific), din Valea Caselor, Dâmbovița, Şcoala Gimnazială nr. 46, Bucureşti, reprezentată prin director prof. Ruxandra Samoilă, Şcoala Gimnazială „Sf. Andrei”, Slobozia, reprezentată prin director prof. Liliana Agapie şi director adj. Maria Popescu.

De asemenea, elevii și cadrele didactice implicate au participat la vizitarea şcolilor partenere, a Muzeului Național de Istorie, vizionarea de filme educaţionale, activități în cadrul atelierelor de creativitate, workshop-uri didactice pentru profesorii implicaţi ȋn derularea activităţilor, schimburi de bune practici ȋntre cadrele didactice din instituţiile implicate ȋn parteneriat, activități de colectare a deșeurilor din hârtie, plastic și aluminiu, plantarea de răsaduri de flori și, în final, în realizarea unei mascote din materile reciclabile, activități derulate prin Programul Internațional Eco Scoala.

Vi se pare un program prea încărcat? Copiilor și învățătoarei Voica Tache (Marina, cum îi spun copiii), nu!


Nicolae TACHE

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved