Expoziţia „Muzeul pentru tine!” la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Expoziţia „Muzeul pentru tine!” la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, propune publicului larg, comunităţii industriilor culturale şi creative, mediului politic şi administrativ o expoziţie inedită despre valoarea patrimoniului cultural şi a colecţiilor muzeale pentru societate.

Expoziţia „Muzeul pentru tine!” va avea loc în perioada 09 noiembrie – 31 decembrie 2022, la sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi este configurată în jurul unui concept curatorial care relaţionează, prin analogie cu miracolul vieţii şi al naturii, poveştile a zeci de piese de tezaur sau de patrimoniu provenite din colecţiile mai multor muzee din toată ţara, într-un spectacol vizual care nu poate fi ratat.

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia se alătură proiectului expoziţional şi participă cu un obiect din patrimoniul său tehnic agrar, o veche semănătoare de lemn pe 3 rânduri pentru plante prășitoare, provenită din localitatea Cupșeni, județul Maramureș.

Intenţia acestei expoziţii este de a construi o relaţie durabilă cu mediul politic, administrativ, creativ şi cu publicul de orice tip, oferindu-i experienţe de cunoaştere şi de interacţiune unice şi memorabile cu colecţiile muzeelor pentru înţelegerea valorilor economice, sociale, culturale şi educative ale acestora.

Ceea ce veţi vedea şi aprecia a fost rezultatul unui efort colaborativ impresionant, care a implicat participarea a 26 de muzee de diferite tipuri şi domenii: Complexul Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea – Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Judeţean Vrancea, Muzeul Goleşti, Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Maramureşan din Sighetul-Marmaţiei, Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare şi Ansamblul Muzeal Naţional ”Curtea Domnească” din Târgovişte.

Este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, apărut din nevoia muzeelor de a fi reconsiderate de către autorităţile administrative şi politice şi privite ca instituţii ce pot schimba substanţial dinamica economică şi socială a unei comunităţi.

Acest proiect expoziţional este parte din marca culturală „Museums Meet Museums” a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi a fost implementat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Asociaţiei Centrul Memorial Dr. Gheorghe Telea-Bologa din Sibiu. Proiectul de arhitectură interioară a fost realizat de către Studioul Zeppelin.

Vă așteptăm la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din București !

Muzeograf Adrian Stroe

Foto: Elena Slujitoru


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved