Exponatul lunii la Muzeul Județean Ialomița

Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (sec. XIX)

Cu ocazia sărbătorii de Sf. Gheorghe, Muzeul Județean Ialomița a prezentat exponatul lunii, Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (sec. XIX).

Icoana, de mari dimensiuni (105/69 cm), este pictată pe lemn în stil țărănesc, blatul de lemn, cu o grosime de 3 cm, este întărit cu două traverse semiîngropate, iar pe margini este protejat de o ramă formată din patru baghete de lemn și este semnată de Vladu Zenet

Piesa de patrimoniu face parte din colecția de artă a Muzeului Județean Ialomița din anul 1979, când a fost donată de către parohia bisericii din Pietroiu.

Icoana îl prezintă pe Sfântul Mucenic Gheorghe călare pe un cal alb, ucigând balaurul. În partea dreaptă a lucrării este reprezentat turnul unui castel cu trei personaje: două sus, la balcon ce îi întind cheile cetății și o a treia, jos, la porțile cetății. Aceasta este, de altfel, ipostaza clasică în care este redat sfântul, fiind o reprezentare vizuală a unei legende în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silenei, din provincia Libia, precum și pe fiica împăratului, de un balaur înfricoșător. Această imagine trimitejh și la lupta împotriva demonilor și a păcatelor, iar sulița subțire, având cruce în vârf și rămânând neîndoită, simbolizează puterea și ajutorul lui Dumnezeu.

 

 


Copyright 2020 - Global Marketing - All Rights Reserved                                                                                   Politica cookie                          Politica de confidentialitate