Exploatațiile de suine din Ialomița, libere de pestă porcină

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, la data de 18 mai 2022 pe raza județului Ialomița nu mai evoluează nici un focar de boală.

D.S.V.S.A. Ialomița a verificat de la începutul anului și până acum un număr de 81 exploatații nonprofesionale de suine. În urma verificărilor s-a constatat că la un procent de 28,3% din aceste exploatații nu se respectă normele de prevenire a apariției Pestei Porcine Africane. Principalele neconformițăți identificate au fost: vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe; nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.); deținerea de porcine neidenficate; sacrificarea de porcine fără anunțarea medicului veterinar.

În urma controalelor efectuate în exploatații nonprofesionale au fost aplicate un număr de 23 sancțiuni contravenționale (18 amenzi în valoare de 16540 lei și 5 avertismente).


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved