Experiment curajos la Slobozia

 

Nu e pește ca guvidu’ și nici oraș ca Sibiu’

Imediat ce Slobozia a depășit procentul de 6 la mie a intrat în carantină. La Cluj, chiar dacă pe 20 noiembrie procentul ajunsese la 9 la mie primarul liberal Emil Boc declara că orașul nu intră în carantină pentru că „există o rată mare de vindecare și un corp medical de elită”. Asta înseamnă că dacă aici corpul medical este remarcabil, în alte orașe unde s-a impus carantinarea corpul medical este mediocru sau neputincios. Se vede clar că e o diferență de tratament care avantajează un mare favorit al actualei guvernări. La reacția presei, Ludovic Orban a încercat să acorde circumstanțe atenuante Clujului, cum ar fi stabilizarea pe platou, că tendința e descrescătoare, că mor mai puțini. De ce nu ne lămurește Orban dacă aceste criterii sunt înscrise în actul normativ care reglementează carantinarea? Noi știm că e vorba de 6 la mie. Ei au transmis acest ordin. Punct. La fel și Sibiul, care a fost carantinat după opt zile iar acum e militarizat în toate instituțiile de sănătate. De ce nu se aplică aceleași criterii în toate localitățile carantinate? Pentru că asistăm la meșteșugul politicii lui Iohannis. Întrebat care este diferența între Cluj și celelalte orașe, Ionel Dancă, șeful cancelariei primului ministru a gargarisit cu tupeu nemărginit că există un mecanism la nivel local, că DSP, că se transmite propunerea la centru, că se fac studii, bla bla bla.

Noel Vigilentu’

La fel ca și Gabriela Firea, care a vrut să facă o testare în masă dar nu i s-a permis, încearcă și doctorul Adina Albert să demonstreze cu cifre care este realitatea. Medic primar, doctor în științe medicale la Clinica de chirurgie plastică a Spitalului de Urgență Floreasca, activist, filantrop, medic voluntar Crucea Roșie din martie 2020, preconizând un al treilea val de infectări precum și faptul că vaccinarea promisă va fi funcționabilă probabil din martie-aprilie a făcut un experiment la Slobozia împreună cu o echipă de voluntari. A efectuat 100 de teste Antigen Rapid care detectează virusul la momentul testării. Iată ce spune despre aceste teste medicul Adina Albert: „A nu se confunda aceste teste rapide cu testele care erau asemănătoare, dar testau nivelul de anticorpi la fiecare pacient. Aceste teste rapide au o specificație de 98 la sută și sunt acreditate de toate comisiile la nivel european, având și avizul Agenției Naționale a Medicamentului din România. Sunt extrem de fiabile și avem reultatele în 15 minute. Am venit la Slobozia înștiințând în prealabil DSP-ul local, dar nu am primit niciun răspuns. După vreo două ore de testări, culmea, în loc să primesc un răspuns m-am trezit ca la un flagrant cu doi domni de la DSP care ne-au controlat, dar se vedea că au venit cu „capsa” pusă, ca să mă exprim așa, și era clar că aveau intenția de a ne amenda.(N.N. Cerem scuze lui Dan Noel, directorul DSP Ialomița, pe care-l acuzam deunăzi de lipsă de vigilență. Iată că, atunci când vrea el, se poate!). După o oră de discuții i-am lămurit că ar trebui să știe de existența acestor teste și ne-am despărțit în relații cordiale. În cifre, din 100 de teste efectuate 5 au fost pozitive, doi tineri cuplu, doi bătrâni în jur de 75 de ani și o persoană de 50 de ani. Asta ar însemna 50 la mie. Asta înseamnă să nu se efectueze testarea în masă. Dacă nu erau testate, nimeni nu știa de existența lor și cu toată carantinarea, cu declarația în mână, infectau în masă.”

Dar guvernul se află în campanie electorală și nu se uită la Slovenia, unde după testarea în masă rata infectărilor a scăzut la 50 la sută. Medicul Adina Albert a propus un program național de testare în masă, cum se face în alte țări, dar șeful cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, „laureat al Premiului Nobel pentru Medicină”, a explicat că termenul de testare în masă este impropriu. Bine, măi Dancă, că faci parte din acest guvern medical și dacă nu vreți testare în masă, că termenul este impropriu, atunci faceți testare în scaun. Pe rotile… la alegeri!

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved