Anul 2022 a început în forță pentru administrația publică din comuna Andrășești. Primarul Vasile Adrian continuă proiectele de dezvoltare ale localității și vine cu altele noi pentru comunitatea pe care o conduce. Primele lucrări din acest an au vizat amenajarea aleilor din cimitirul comunal pentru a facilita accesul în incintă atunci când vremea este nefavorabilă.
„Am achiziționat de la Drumurile Naționale 300 de tone de piatră și am început lucrările pentru amenajarea cimitirului din localitatea Andrășești. Avem alei de pietruit pentru a permite accesul cetățenilor, pentru că nu trebuie să vă mai spun cum era acolo când ploua și oamenii trebuia să ajungă la morminte! Acum s-a rezolvat această problemă”, a declarat edilul comunei.
Lucrările sunt continuate și la dispensarul uman unde se toarnă centura, acesta fiind deja realizat în proporție de 40% realizat.
„Partea cea mai grea a trecuit, respectiv partea de consolidare a fundației. S-a trecut la tencuirea și întărirea zidurilor, se torană centura pe care nu a avut-o până acum și ne îndreptăm cu pași repezi spre final. Termenul de execuție este iulie 2022 și sper să ne încadrăm în timp. Mai mult decât atât, se va demola magazia din spatele dispensarului și toaleta din curte pentru că acum grupurile sanitare vor fi interioare, inclusiv cea care permite accesul persoanelor cu disabilități”, a mai spus Vasile Adrian.
Un proiect nou pentru comunitatea din Andrășești și pe care administrația publică locală îl va implementa anul acesta se referă la înființarea unei piețe pentru cetățenii din localitate, dar nu numai, astfel încât aceștia să-și poată vinde produsele din gospodărie. Pentru că investiția va fi făcută cu bani de la bugetul local al comunei, edilul dorește ca accesul în piață al viitorilor comercianți să fie gratuit dacă aceștia sunt din localitatea Andrășești, iar ceilalți să plătească o taxă.
„Avem în zona aceasta o fântână care va fi astupată și pe acel loc vom înființa o piață agroalimentară pentru ca cetățenii noștri să-și poată scoate la vânzare propriile produse din gospodării. Mă refer aici la produse lactate, legume și fructe, astfel că nu vor mai fi nevoiți să le vândă intermediarilor, ci vor vinde direct marfa în această piață. În lumea satului, oamenii trăiesc sau își completează veniturile din vânzarea produselor din propria gospodărie și atunci este bine să aibă un loc special amenajat unde să-și expună marfa. Noi sperăm ca în momentuil în care se va deschide această piață să vină producători locali și din comunele apropiate pentru a-și expune aici produsele spre vânzare (…) Propunerea mea este aceea ca producătorii din localitate să fie scutiți de taxe, dar decizia va aparține Consiliului Local. Deși este o concurență neloială față de ceilalți potențiali comercianți, trebuie ținut cont de faptul că acest obiectiv se va realiza din banii contribuabilor comunei Andrășești și atunci consider că au întâietate prin crearea acestei facilități. În acest mod sper să-i încurajez să producă și să comercializeze mai ușor (…) Încă nu știm ce costuri vor fi pentru înființarea acestui obiectiv, dar după ce facem proiectul vom ști exact ce va însemna efortul financiar”, a mai spus primarul comunei Andrășești.
Autoritățile publice locale continuă lucrările de asfaltare în comuna Andrășești, proiect derulat prin PNDL 2 care prevede amenajarea accesului către proprietăți, montarea de indicatoare rutiere, realizarea acostamentelor și trasate marcajele rutiere. Un alt proiect care vizează asfaltarea ultimilor 4 kilometri de drumuri la nivelul comunei Andrășești a fost depus în cadrul programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, alături de proiecte care vizează rest de executat apă-canal și branșamente.
„Suntem aproape de final cu proiectul de asfaltare prin PNDL 2 și deja am depus pe „Anghel Saligny” un alt proiect pentru rest de executat drumuri, însemnând 4 kilometri la nivel de comună. Au fost drumuri care atunci când s-a întocmit proiectul pe PNDL 2 nu au fost prinse, funcție de priorități. Tot pe PNI am mai depus un proiect de rest de executat apă-canal, plus branșamente, pentru că prin PNDL 1, care vine din Ordonanța7, nu era prevăzută și racordarea cetățenilor la rețeaua de apă. Noi rectificăm, în funcție de nevoile cetățenilor, acest proiect ca să putem face și branșarea și continuarea lucrărilor (…) În ceea ce privește cota de cofinanțare, o vom ști abia în momentul în care ni se va aproba proiectul, însă noi vom avea o prevedere bugetară în acest sens, ca măsură de siguranță și să nu fim luați pe nepregătite, cel puțin pentru partea de documentații. Așadar, ne mișcăm și am intrat în forță în acest an”, a conchis edilul comunei Andrășești.
Petronela MOROIANU